Előfizetés

20 év alatt 26 ezer magyar akarta menekültként elhagyni az országot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 12:11
2000-ben indultak útnak egy boldogabb jövő reményében Kanadába a zámolyi romák
Fotó: FOTÓ: SZALMÁS PÉTER
A legtöbb esetben azonban hazatoloncolták őket.
Az ENSZ menekültügyi szerve (UNHCR) havi bontásban kiadja, hogy az adataik alapján a magyarok milyen más országokban adtak be menekültkérelmet az elmúlt 20 évben. Ez alapján több hullámban több mint 26 ezer honfitársunk akarta menekültként elhagyni az országot az elmúlt 20 évben - írja az IndexA lap összeállításából kiderül, hogy
döntően Kanadába próbáltak menni azok, akik Magyarországon veszélyben érezték magukat.

Fontos tudni azonban, hogy az adatok csak a beadott kérelmeket tükrözik, amiknek elég kis hányadát fogadják el tőlünk, hiszen itt például nem volt polgárháború az elmúlt 20 évben - jegyzi meg az Index. Olyasmit is nehéz bizonyítani, hogy Gyurcsány vagy Orbán alatt szisztematikusan üldözik őket, esetleg az állam nem védi meg a származásukból adódó hátrányos megkülönböztetéstől. Kanada volt messze a legnépszerűbb célpont tehát, több mint 23 ezer honfitársunk próbálkozott az amerikai országban. A második Svédország szinte labdába se rúg mellette az alig több ötszáz próbálkozóval. A lap több szempontból is végigveszi - idő és úticél, Amerika, Európa -, hogy a magyarok miként és hová menekültek volna, a legnépszerűbb Kanadával kapcsolatban például kiderül, hogy több nagy hullámban mentek oda az emberek. Egyrészt 1999 és 2002 közt, második körben szinte pont tíz évvel később, 2009 és 2012 közt. Ez nem véletlenül alakult így. Az első Kanadába irányuló menekülthullám igazából 1998-ban indult, többségében cigányok kértek menedékjogot Ottawától. Ez a vízumkényszer 2001 decemberi visszaállításáig tartott, de az addig eltelt közel négy év alatt majdnem 9 ezren jelentkeztek a repülőtereken, elsősorban a cigány népességen belül tanultabbnak és mobilisabbnak számító, magyarul beszélő romungrók. A Kanadába irányuló menekülthullámoknak a lap szerint volt egy olyan ága, ami a nagyvonalú, és a kérelmeket rendkívül lassan elbíráló kanadai menekült-ellátórendszer által megszerezhető előnyökre ment rá. 2012 előtt átlagosan 20 hónap alatt bírálta el a kérelmeket Kanada, ami alatt elég bőkezű ellátást biztosított a kérelmezőknek és munkavállalási engedélyt is kaptak. Ráadásul
ha minden jogorvoslati lehetőséget igénybe vett a kérelmező, akár 4,5 évig is elhúzhatta a kitoloncolást.

A kérelmekről döntő Immigration and Refuggee Board (IRB) a beérkező magyar kérelmeknek csak 1-2 százalékát találta megalapozottnak, azok több mint 90 százalékát visszavonták vagy nem vitték végig, illetve az is gyakran előfordult, hogy eltűnt a kérelmező. Ez egyrészt arra utal, hogy a kérelmezők döntő többsége maga se hitte, hogy valaha meggyőzheti kanadai államot arról, hogy otthon rendszerszerűen üldözik és az állam nem tudja megvédeni. A visszaélésektől függetlenül az sem lebecsülendő, hogy Kanada évente akár több tucat magyar állampolgárnak ítélte meg úgy a helyzetét, hogy valóban olyan veszélyben van nálunk, hogy menekülnie kellett.
A National Post adatai szerint 2011-ben és 2012-ben évi több száz magyar állampolgár menekültkérelmét fogadtak el.

Még több érdekes adat itt.

Mert meghalnak - ezért csökken a száma azoknak az időseknek, akiknek a rezsi és a gyógyszer között kell választaniuk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 11:49

Fotó: Népszava
Mintegy 600 ezer nyugdíjas él 100 ezer forintnál kevesebből.
Nagyjából 600 ezer idős ember nyugdíja nem éri el a 100 ezer forintot. Bár számuk csökken, de azt senki nem teszi hozzá a kormányoldalon, hogy azért, mert meghalnak - idézte a napi.hu Hegyesin Orsós Évát, aki az ATV-ben beszélt a nyugdíjasok helyzetéről. Az Életet az Éveknek Országos Szövetség elnöke szerint ez rengeteg nyugdíjast kényszerít döntési helyzetbe: a 60-70 ezres ellátást kapóknak például a gyógyszerek kiváltása, vagy a rezsifizetés között kell választania.  Kitért arra, hogy bár az Eurostat felmérése szerint csökkent azoknak a száma, akik nem tudták felfűteni lakásaikat, de szerinte vannak olyan magyar falvak, ahol naponta sétautat szerveznek, hogy lássák melyik kéményből nem jön füst. Arra, hogy a nyugdíjasok helyzetén hogyan lehetne javítani, Hegyesiné Orsós Éva azt mondta, hogy az öngondoskodás mindenképpen fontos, de ezt nem ösztönzi eléggé az állam. 2010 előtt szerinte több olyan intézkedés is volt - például a vállalatok önkéntes nyugdíj-hozzájárulási támogatása - amely erősítette ezt a szemléletet. Most úgy látja, hiányoznak az olyan támogatások, mint az adójóváírás lehetősége.

Gulyás Gergely már nagyon várja, mit csinál Karácsony a kormánynak kedves nagyberuházásokkal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:58

Fotó: Soós Lajos / MTI
A Miniszterelnökség vezetőjét többek között a nagy kézilabdacsarnok és az atlétikai stadion sorsa érdekli.
November közepéig döntsön a Fővárosi Közgyűlés a budapesti nagyberuházások sorsáról! - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Mandiner.hu-nak adott, a portálon csütörtökön közzétett videointerjúban. Kiemelte, szeretnék, ha a Fővárosi Közgyűlés világosan állást foglalna, milyen fejlesztéseket szeretne megvalósítani, és melyeket nem. Gulyás Gergely arra kérte a főpolgármestert, legkésőbb november 15-ig döntsenek a IX. kerületbe tervezett nagy kézilabdacsarnok és az atlétikai világbajnokságra készülő stadion jövőjéről. Megjegyezte, amennyiben a főváros új vezetése nem támogatja ezeket a fejlesztéseket, a kormány eldönti, mire használja fel a felszabaduló forrásokat. A Fidesz nem mond le Budapestről, amelyre eddig és ezután is úgy tekint, mint a nemzet fővárosára - mondta a miniszter. Gulyás Gergely kifejtette, a fővárosban ma is a Fidesz a legnagyobb támogatottságú párt, nem kaptak a korábbiaknál kevesebb szavazatot a kormánypártok, amelyeknek most is magabiztos abszolút többségük lenne az Országgyűlésben az önkormányzati választások eredménye alapján. Hangsúlyozta, az elmúlt kilenc évben végrehajtott budapesti fejlesztésekre mindenki büszke lehet, ezért úgy tekintenek Tarlós István főpolgármesteri időszakára, mint a főváros aranykorára. A miniszter megerősítette, hogy a kormány ugyanazokat a feltételeket biztosítja Karácsony Gergely új főpolgármesternek, mint amilyenek Tarlós Istvánnak is rendelkezésére álltak. Az ellenzék pedig most bebizonyíthatja, hogy képes valóra váltani mindazt, amit a kampányban ígért, és azok után, hogy az elmúlt évtizedben szinte sehol, semmilyen felelősséget nem vállalt, megmutathatja azt is, hogy képes néhány városban az adott helyi közösség érdekében működni - fűzte hozzá a miniszter.