Sütőtököt gyakran, halloweeneset viszont inkább ne egyen!

Publikálás dátuma
2019.10.31. 15:15

Fotó: Tayfun Coskun/Anadolu Agency / AFP
Sárga, egészséges és nem csak sütve finom a borongósabb időszakot már az illatával is megédesítő sütőtök. A halloween-tök viszont csak díszítésre ajánlott.
A Közép- és Dél-Amerikából származó sütőtök a kabakosok azaz tökfélék családjába tartozik, rokona a cukkini, a patisszon, a görögdinnye és az uborka is, így nem meglepő, hogy a 90 százaléka víz. Kiemelkedő élettani hatásainak, sokoldalú felhasználási módjának köszönhetően az Antarktisz kivételével minden földrészen termelik és fogyasztják. Európába a spanyol hódítók hozták, itthon is régóta termelik, a második világháború után szinte néptápláléknak számított. A húsán és a magján kívül a virága is ehető, ami sülve különleges csemegének számít.

Húsa és a magja is egészséges

A sütőtökkel az indiánok kígyómarást kúráltak és szeplő eltüntetésre is használták. A népi gyógyászatban évszázadok óta alkalmazzák hashajtóként és béltisztítóként, férgesedés ellen. Rengeteg vitamint, ásványi anyagot, nyomelemet tartalmaz. Gyulladásos betegségek, megfázás, meghűlés, de akár tüdőgyulladás és egyéb tüdőkárosodások esetén is segíthet. Enyhítheti az allergikus köhögést, tüsszögést, csökkentheti az asztmarohamokat. Egészséges zsírsavakat tartalmaz, jótékony hatással lehet az emésztési problémákra, serkentheti a máj működését, hozzájárulhat a szív- és koszorúér problémák megelőzéséhez, fogyasztásával csökkenthető a prosztatabetegségek és a szürkületi vakság kialakulásának kockázata. Fogyasztása szebbé teheti bőrt, különösen a pattanások kezelésében jelenthet segítséget.
A sütőtök magja is jótékony: vértisztító hatása miatt a köszvény ellenszerének tartják, esszenciális olaja serkenti az A-vitamin felszívódását és luteint is tartalmaz, amely a szemre van jó hatással. A szív egészségének szempontjából kedvező a zsírsavösszetétele, így jótékonyan befolyásolja a vér koleszterin-összetételét. Jó hatással lehet a prosztatára, segíthet az emésztőrendszer betegségeinek enyhítésében: émelygés, hasi görcs, puffadás, reflux és fekélyes betegségek esetén ajánlják. Az antioxidánsokban gazdag, hidegen sajtolt olajat főleg salátákhoz érdemes adni. 
A sütőtök alacsony kalóriatartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak is ideális táplálék. Az olcsó zöldség szezonja szeptembertől januárig tart. Sokak szerint már a sülő zöldség lakást belengő illata is megédesíti a borongósabb időszakot, de a nevével ellentétben nemcsak sütve lehet enni, készíthető belőle leves, főzelék, köret, sütemény, lekvár, ivólé is, sőt pálinka is.

Nem mind ehető!

A keltai eredetű, de erős amerikai hatásra Magyarországra is elért töklámpások alapanyagát adó, dekorációs célra szánt halloween-tökök közül nem mindegyik ehető, sőt van, amelyik már kis mennyiségben is komoly rosszullétet okozhat – hívta fel a figyelmet a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 
Szerző

Nem tudni, miért támad a Helicobacter pylori

Publikálás dátuma
2019.10.30. 14:14

Fotó: Alice S./BSIP / AFP
Minden harmadik emberben furcsa nevű baktérium „wellnessezik”. Az otthon is elvégezhető gyorsteszt alapján általában „simán” kapunk antibiotikumot, amely kiirtja a Helicobacter pylorit, de egyáltalán nem biztos, hogy erre mindig szükség is van.
A Helicobacter pylori nagyon elterjedt, minden harmadik emberben élősködő kórokozó. A fertőzése általában 4-5 éves korban keletkezik, de lassan szaporodik, ezért sok időbe telik, amíg kialakul a probléma. Ez lehet helyi gyulladás, fekély, de egyes feltételezések szerint akár rák kialakulásával is összefüggésbe hozható – mondta Mikoly Kriszta reflux-terapeuta a Népszavának. 
A Helicobacter pylori jelenléte nem eredményez mindenképpen betegséget, de hozzájárulhat a kialakulásához, mert felerősítheti a környezeti, genetikai és életmóddal összefüggő tényezőket.
A harmadik világ országaiban a felnőtt lakosság 80-90 százaléka, a fejlett országokban csak a felnőttek 20 százaléka baktériumhordozó. Hazánkban a felnőttek Helicobacter pylori átfertőzöttsége 50-60 százalék közötti. A fertőzöttek 85 százaléka soha nem tapasztal tüneteket. Nagyjából minden 15. fertőzöttnél alakul ki gyomorfekély és mindössze 1-2 százalék esély van arra, hogy gyomorrákhoz vezet a Helicobacter pylori fertőzés. 

Magán kísérletezett

1983-ban a Barry J. Marshall és J. Robin Warren alkotta ausztrál orvospáros a gyomor- és nyombélgyulladásban szenvedő betegek szövetmintáiban addig nem ismert baktériumokat mutatott és tenyésztett ki. Marshall úgy ellenőrizte az eredményeket, hogy megfertőzte magát a felfedezett kórokozóval, majd a kiváltott gyulladásos megbetegedés antibiotikumos kezelését is kidolgozta. Felfedezésükért 2005-ben Nobel-díjat kaptak.

Lubickolásból támad

A baktérium a gyomor által termelt zselés folyadékban „wellnessezik”. Nem megfelelő táplálkozás, stressz esetén a gyomor megkeményedik, a sav és a védőnyák is besűrűsödik. Ezt, hogy továbbra is „úszkálhasson”, a Helicobacter pylori felhígítja. Ahol ezt túlzásba viszi, a sav felmarhatja a gyomor oldalát. 
A fertőzés emberről emberre terjed, szakemberek szerint valószínű, hogy széklettel szennyezett kéz, tárgyak vagy víz szájüregbe jutása növeli ennek esélyét. A tünetei olyanok, mint a refluxé: émelygés, hányinger, hasmenés, gyomorégés, puffadás és teltségérzet is utalhat rá. Biztosan kimutatni gyomortükrözéssel lehet. A fertőzést, felmaródások, fekély esetén antibiotikumos kezeléssel kiirtják, de ezt akár a patikában kapható, a csupán a jelenlétét kimutató gyorsteszt után akkor is „simán” felírathatjuk, ha a baktérium nem támadta meg a szervezetet, pedig az ellenanyagok jelenléte még nem bizonyítja a fertőzés aktivitását – hangsúlyozta a szakember. Amerikában már csak fekély esetén pusztítják ki.
Egyes szakértők szerint a gyerekkor óta jelenlevő baktérium segítheti is a gyomor egyensúlyának fenntartását. Egy új kutatás szerint védi a nyelőcső gyomorszáj fölötti alsó szakaszát a savtól, ezzel pedig különböző betegségek, például a nyelőcsőrák és az előszobájának tartott, barett kialakulását előzheti meg. A Helicobacter pylori indokolatlan kiirtása a refluxnak is árthat. Az antibiotikum ráadásul mindent, hasznos baktériumokat is kipusztít, ezzel megváltoztatja a bélflóra egyensúlyát is. A kezelés után ezért legalább két-három hónapig probiotikumot kell szedni – tette hozzá Mikoly Kriszta.
Azt egyelőre nem lehet tudni, a baktérium mitől lendül a gyomor elleni támadásba, de az biztos, hogy a fertőzés kialakulását segíti a stressz hatására fokozódó savkiválasztás mellett, a gyomor pH-értékének változása és nyálkahártyájának gyulladása is – hangsúlyozta a reflux-terapeuta. Az is nagyon valószínű, hogy a rossz táplálkozási szokások gerjesztik és súlyosbítják a fertőzést. 
A gyógyuláshoz ezért nagyon fontos a diéta, olyan ételek fogyasztása, amelyek nem terhelik a gyomrot. Az élesztős, lisztes, cukros ételek kerülése, segíthet a főtt burgonya, párolt zöldségek, natúr húsok és az olyan nyákosító ételek, mint például a zabkása, valamint a pH-növelt ásványvizek fogyasztása. Ajánlott sokszor keveset, de este 6 után már nem enni. Az éhgyomorra fogyasztott aloe vera gél is segíti a gyulladásos folyamatok gyógyulását és a kamilla-, a körömvirág- és a zsályatea is védőréteget képez.

Segíthet a gurulóforduló

A népi gyógymód szerint hatásos, ha a kamilla- vagy körömvirágtea elfogyasztása után tíz-tíz percig háton, hason, majd a két oldalunkon fekszünk. Az egyik oldalról a másikra való gurulás „bevonja” és segít regenerálni a gyomor sérüléseit – ajánlotta a szakember.

Szerző

Újabb bizonyítékot találtak: egészségesebbé tehet a kávézás

Publikálás dátuma
2019.10.29. 14:54

Fotó: Pixabay
A rendszeresen kávézók bélflórája egészségesebb, mint azoké, akik alig vagy egyáltalán nem isznak kávét - állapította meg egy új amerikai tanulmány. Ennek okát azonban nem tudják pontosan a kutatók.
Az utóbbi években számos tanulmány demonstrálta a kávéfogyasztás és az egészségi kockázatok csökkenése közötti kapcsolatot. Bizonyították, hogy például a 2-es típusú cukorbetegség, bizonyos típusú rákok és a Parkinson-kór kialakulásának kockázatát is csökkenti a kávéfogyasztás. A medicalxpress.com tudományos portálon ismertetett új kutatás kimutatta, hogy a kávézás a bél baktériumflórájára is kedvező hatással van.
"Még mindig nem tudunk eleget arról, hogy a baktériumok és a testünk milyen kölcsönhatásban vannak egymással, és ez milyen hatást gyakorol az egészségünkre" - fogalmazott a kutatást vezető Li Jiao, a houstoni Baylor Gyógyászati Kollégium gasztroenterológiai professzora. A professzor, aki a kutatás eredményeit hétfőn, az Amerikai Gasztroenterológiai Kollégium éves gyűlésén mutatta be San Antonióban, arra biztatta a kávézókat, hogy hódoljanak szenvedélyüknek.
A kutatásban a tudósok először vettek mintákat a vastagbél különböző részeiből kolonoszkópiával. A kutatásban részt vevő 34 páciens naponta két vagy több pohár kávét fogyasztott a mintavételt megelőző évben. A tanulmány szerint a csoport bél mikrobiomja egészségesebb volt, mint azoké, akik egy kávét ittak vagy egyáltalán nem kávéztak. A rendszeresen napi több alkalommal kávézók baktériumflórája gazdagabb volt, a baktériumok egyenletesebben oszlottak el a vastagbélben, továbbá gazdagabbak voltak a gyulladásgátló tulajdonságaikban is, és jóval kisebb valószínűséggel tartalmazták azt a baktériumtípust, amely az emésztési rendellenességekhez és az elhízáshoz köthető.
Jiao elmondta: nem tudják, hogy a kávé hogyan fejti ki pozitív hatását a bél mikrobiomjára. De szerinte a koffein és a kávé más tápanyagai befolyásolják a baktériumok anyagcseréjét, és ez hat a szervezet működésére. Noha a tudósok nem értik teljesen a kávé mikrobiomra gyakorolt hatásának mechanizmusát, arról meg vannak győződve, hogy a bél baktériumflórája nagyon fontos az általános egészség szempontjából.
"Úgy tűnik, hogy a bél mikrobiomja lehet a hiányzó láncszem az étrend és a krónikus betegségek előfordulása között" - mondta el Hana Kahleova, klinikai kutatási igazgató, aki nem vett részt a tanulmány elkészítésében. Hozzáfűzte, hogy természetesen nem csak a kávé segíthet az egészség megőrzésében. Ez egyúttal jó hír azoknak, akik valamilyen okból nem isznak vagy nem ihatnak kávét. 
"Minden növény, ami természetes állapotában gazdag rostokban, polifenolokban és antioxidánsokban, segít a rák, a cukorbetegség és a szív és érrendszeri betegségek elleni küzdelemben"

- hangsúlyozta.

Szerző