Előfizetés

A Kúria után az Alkotmánybírósághoz fordult a 11 évre ítélt lúgos támadó

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 15:39
Bene Krisztián a tárgyaláson - FOTÓ: Molnár Ádám
Bene Krisztián ügyvédjének beadványa szerint ugyanis „helyrehozhatatlan károkat okoz neki a helyzet fenntartása".
A 168 óra tudta meg, hogy az alkotmányjogi panaszt még 2018 novemberében nyújtották be. Ebben sérelmezik, hogy az ügyben csak közvetett bizonyítékok állnak rendelkezésre, és kérik, hogy függesszék fel és semmisítsék meg a jogerős ítéletet, az ügyet tárgyalja újra a harmadfok. Az öt éve húzódó ügy végére 2018-ban került pont, amikor a Kúria 11 év börtönbüntetésre ítélte a férfit, miután a bíró szerint előre eltervelten, orvosi esküjét semmibe véve, különös kegyetlenséggel megtámadta volt barátnőjét. Bene végig ártatlannak vallotta magát. A vád szerint Bene Krisztián saját otthonában támadta meg Renner Erikát, miután a nő pár hónappal korábban szakított vele. Renner Erika épp indulni készült, amikor egy maszkos alak visszatuszkolta a lakásba, megkötözte, kábító-altató injekciót adott a combjába, majd levetkőztette, nemi szervét és annak környékét maró lúggal öntötte le. Az öntudatlan áldozatot bevonszolta a fürdőszobába, ezután lemosta a nőt kamillateával, pokrócba csavarta, elvette telefonját és laptopját, hogy a támadást rablásnak álcázza, majd rázárta az ajtót, és magára hagyta. A maró anyag teljesen szétroncsolta Renner Erika nemi szervét, így az életminősége már sohasem lesz ugyanolyan, mint előtte. A nő több beavatkozáson van már túl, átmenetileg még a vizeletürítési képességét is tönkretette a sérülés. Az indítvány szerint az indítványozóval szemben a büntetőeljárás „a Kúria legutolsó, jelen alkotmányjogi panaszban támadott határozatának meghozataláig – a büntetőeljárásról szóló 1998. évi XIX. törvény (régi Be.) alapján folyt és ez alapján került sor a megismételt eljárásban hozott másodfokú döntés elleni jogorvoslatok bejelentésére is. A jogerős döntést megelőzően azonban hatályba lépett az új Be.", aminek következményeképp a harmadfokú bíróság felülvizsgálati lehetősége szűkült. A hivatkozás szerint a büntetőeljárásról szóló törvény változása miatt nem kaphatott a férfi lehetőséget semmilyen, még korlátozott felülvizsgálatra sem. Emiatt, mondják, Bene elesett a valódi, tartalmi felülvizsgálattól, így sérült a tisztességes bírói eljáráshoz, valamint a jogorvoslathoz való joga. A panaszban kérik, hogy függesszék fel a 2018-ban jogerőre emelkedett börtönbüntetés végrehajtását, mivel az Bene Krisztián számára visszafordíthatatlan károkat okot. „Ezek közvetlen, alapjogilag igazolható sérelmek, hiszen sérülnek az Indítványozónak a magánélet védelméhez való jogai, a családi élet tiszteletben tartásához való joga, a személyi szabadsághoz való joga, a foglalkozás gyakorlásához való joga; mindazok a jogok, amelyek nem bűnös embert korlátozás nélkül és feltétlenül megilletnek. Az ebből eredő mentális károk lényegében fel sem mérhetőek, a materiális károk számottevőek." Bene Krisztiánnak egyébként a rossz börtönkörülmények miatt egy 2019. február végi végzés szerint 591 ezer forint kártérítést ítéltek meg. A 168 óra információi szerint az ügyet november 5-én tárgyalja az Alkotmánybíróság.

Húsz év után kapták el, tizenkét évre ítélték a békéscsabai rablógyilkosság elkövetőjét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 11:36
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi 1997-ben, újév napján egy rablás során agyonlőtte egy áruház raktárvezetőjét.
Enyhítette, jogerősen tizenkét év fegyházbüntetéssel sújtotta a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön az elkövetőt - írja az MTI. A táblabíróság nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek az 52 éves vádlottat, aki a büntetés négyötödének letöltése után bocsátható feltételes szabadságra. A férfinak vissza kell fizetnie az elrabolt csaknem két és fél millió forintot is. A vádlott 1996 végén kapta a tippet egy békéscsabai cégnél pénztárosként dolgozó ismerősétől, hogy munkaszüneti napokon csak egy ember tartózkodik a vállalkozás raktáráruházában, akire rá lehet ijeszteni, hogy kinyissa a páncélszekrényt. Újév napján kora reggel a vádlott Békéscsabára utazott, magával vitt egy illegálisan vásárolt 9 milliméteres kaliberű pisztolyt és egy maszkot. A kerítésen bemászott a telekre, elrejtőzött, majd a 44 éves raktárvezető után ment, aki éppen a páncélszekrénybe pakolt. A vádlott pisztollyal fenyegetőzve követelte a pénzt a sértettől. A raktáros egy üveggel hadonászva próbálta eltéríteni őt a szándékától, majd felé lépett, de több méterre tőle megállt. A vádlott ekkor mellkason lőtte. Ezután a feltápászkodó férfit hasba, amikor pedig menekülni próbált, hátba lőtte. A raktárvezető néhány másodpercen belül meghalt. A vádlott a páncélszekrényből magához vett csaknem 2,5 millió forintot és a kerítésen átmászva távozott, de közben elhagyta a maszkot. Az abban talált hajszálból vett DNS-minta alapján sikerült azonosítani húsz évvel később a más bűncselekmény miatt fegyházbüntetését töltő vádlottat. A táblabíróság döntésével enyhített az első fokon eljáró Gyulai Törvényszék által kirótt húszéves fegyházbüntetésen.

Karambol miatt nem járnak a villamosok a budapesti Népszínház utcábam

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.10.31. 10:53

Fotó: Népszava
Pótlóbuszok álltak forgalomba.
Összeütközött egy autó és egy villamos Budapesten a Népszínház utcában csütörtök délelőtt, a villamosok helyett pótlóbuszok járnak - közölte a katasztrófavédelem és a Budapesti Közlekedési Központ. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a baleset a Kisfuvaros és a Népszínház utca sarkán történt, a mentők is a helyszínen vannak. A BKK Facebook-oldalán azt írta, hogy a 28-as és a 28A villamos a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és az Orczy tér között, a 37-es villamos pedig a Blaha Lujza tér (Népszínház utca) és a Magdolna utca között nem közlekedik. A kimaradó szakaszon összevont pótlóbusszal lehet utazni, és ajánlják a 99-es autóbusz igénybevételét is.