Előfizetés

Kedveskedő oroszok: határidő előtt megkapta a rakétavédelmi rendszert a török sereg

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.01. 13:16

Fotó: HANDOUT / AFP
Putyin fegyverdiplomáciát folytat szerte Ázsiában.
Oroszország határidő előtt befejezte az Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer ütegeinek szállítását Törökországba - közölte Alekaszndr Mihejev, a haditechnikát exportáló Roszoboronekszport orosz állami vállalat vezérigazgatója pénteken újságírókkal. Emlékeztetett, az Sz-400-as négy üteg megvásárlásáról 2017-ben megkötött szerződés értéke 2,5 milliárd dollár. Ez minden idők legjelentősebb fegyvereladási üzlete Oroszország és egy NATO-tagország között, amely miatt az Egyesült Államok kizárta Törökországot az F-35-ös vadászgép-fejlesztési programjából. Hulusi Akar török védelmi miniszter csütörtökön közölte, hogy az Sz-400-asok rendszerbe állítását jövő tavaszig fogják előkészíteni. Mihejev beszámolt arról is, hogy a Roszoboronoekszport Indiában megnyitotta a világ első, a Kalasnyikov gépkarabélyok 200-as sorozatát gyártó közös vállalatot. 

Csúnyán bakot lőtt az EU, amikor nem vette figyelembe a nemzeti identitást

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.11.01. 10:48

1989 a liberális demokrácia lehetőségét hozta, de azután elpackázták az esélyt mindazok, akik megrészegedtek a sikertől – állapítja meg a Financial Times kommentárja. Kiemeli, hogy csak rontott a helyzeten, amikor a világ visszafordult a nacionalizmus és a protekcionizmus felé. Annak idején nem volt eleve elrendeltetett a pluralizmus és a piacgazdaság felemelkedése, ezt látni kellett volna már a jugoszláv háború tanulságaként. Ám a Szovjetunió békés felbomlása, a volt szocialista országban végbement rendszerváltás, valamint a kínai jólét megugrása okot adott a derűlátásra, mármint a hitre, hogy a világ új úton indul el. Az EU nagyon is exportálható prototípusnak látszott. De azóta megindult a visszarendeződés. Oroszország és Kína egyre bátrabban vállalja a tekintélyelvűséget. Törökország, Magyarország és Lengyelország tartósan csúszik bele az illiberalizmusba. A Freedom House arra jutott tavaly, hogy az erősödő populizmus, illetve a bevándorlás-ellenes beállítottság olyan vezetők kezére játszik, akik nem sokat teketóriáznak a szabadságjogokkal. Közülük Trump amerikai elnök kifejezetten csodálja a világ több, megvetésre méltó erős emberét és diktátorát. A magyarázatok sokrétűek, de az biztos, hogy az EU figyelmen kívül hagyta a nemzeti identitást, noha az fontos szerepet játszott a Moszkva elleni kelet-európai lázadásban. Az újonnan felszabadult népek nemigen hajlandóak lelkesedni, ha át kell adniuk a nemzeti döntési jogkörök egy részét. Majd jött a pénzügyi válság és az összerombolta a jogállamhoz és globalizációhoz fűződő illúziókat. Kiderült, hogy eredendően instabil a pénzügyi kapitalizmus, és ha megrendül, kártyavárként omlik össze. Már nem tűnt idejétmúltnak az autokraták által kedvelt, államvezérelt tőkés rend. Az egyes országokban alapvető megosztottságot hozott felszínre a populisták megerősödése, bedőlt a társadalmi szerződés, ami fenntartotta politikába és a piacba vetett hitet. Az elitek tovább gazdagodtak – a többség rovására. A populisták azonban bűnbakokat kínálnak fel a bajok orvoslása helyett. De senki se ringassa magát téveszmékbe a tekintélyelvű alternatívák kapcsán. A világ nem tódul, hogy utánozza Moszkvát, Budapestet vagy Ankarát. A zsarnokok és demagógok megvetik a demokráciát, bár folyton arról szónokolnak. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy ha a nyugati vezetők helyre akarják állítani tekintélyüket, autoritásukat külföldön, akkor először odahaza kell visszaszerezniük a hitelüket.

Bíróság elé mennek az EU állam- és kormányfői, mert nem vizsgálják az uniós pénz lenyúlását

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.11.01. 09:07

Egy cseh EP-képviselő szerint Babis miniszterelnöknél landolhattak közösségi pénzek.
Egy cseh EP-képviselő az Európai Bíróság elé citálja az unió mindenható testületét, az állam- és kormányfőkből álló Európai Tanácsot, mivel úgy ítéli meg, hogy az nem hajlandó eleget tenni kérésének és kivizsgálni, vajon cégbirodalmán keresztül zsebre tett-e EU-s pénzeket Babis miniszterelnök, írja a Guardian. Uniós jogászok tavaly kimondták az érdekütközést, és cseh jogvédők ugyanezt állítják. A liberális Lukas Wagenknecht most azt mondja, hogy Merkel német kancellár, Macron francia elnök nem csukhatja be a szemét, ahogy a többiek sem, mert az ügy következményei egész Európára kihatnak. Annál is inkább, mivel az ET tagjaként Babis beleszólhat a támogatások elosztásába, miközben azok egyik legnagyobb haszonélvezője. A bíróságnak még nyilatkoznia kell, hogy hajlandó-e a keresetnek megfelelően gyorsított eljárásban tárgyalni az ügyet és dönteni, még mielőtt megszületik a következő hosszú távú uniós költségvetés, azaz nagyjából jövő június előtt. A büdzsé kapcsán azonban cseppet sem lesz könnyű megállapodni, részben azért, mert több közép-európai ország is a juttatások legnagyobb kedvezményezettjei közé tartozik, csak éppen rombolja a jogállamot. Azon kívül az Európai Parlament jó néhány tagját is aggasztja, ahogyan Magyarország felhasználja ezeket az alapokat. Orbán Viktor barátai, családtagjai és támogatói sorra nyernek EU-támogatásra épülő kormányzati megbízásokat, jóformán vetélytársak nélkül. Ám ez nem megengedhető azok szemében, aki harcot folytatnak a korrupció ellen.