Előfizetés

Napról napra hidegebb lesz jövő héten, és az eső is kitart

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.03. 16:57

Fotó: Shutterstock
Kitart a borús idő, vasárnapra pedig már a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet. Fagyni várhatóan még azért éjjel sem fog.
Borús, csapadékos idő lesz a jövő héten, fokozatos lehűlésre is készülni kell, jövő vasárnap többfelé már a 10 fokot sem éri el a hőmérséklet - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Hétfőn a nap első felében sokfelé várható eső, zápor, a déli megyékben zivatarok is lehetnek. A Dunántúlon azonban már késő délelőtt, a Dunától keletre pedig a délután folyamán fokozatosan megszűnik a csapadék, ezzel együtt nyugat felől a felhőzet is csökken és kisüt a nap. A legalacsonyabb hőmérséklet 8-16 fok között alakul, 10 fok körüli értékek csak az Északi-középhegység északi oldalán, illetve hajnalban a nyugati határvidéken lehetnek. A legmagasabb hőmérséklet 13-20 között valószínű, délkeleten lesz a melegebb.
Kedden kezdetben még csak az északi megyékben, majd délután már a déli országrészben is valószínű eső, zápor, néhol zivatar is. A szél többfelé megerősödik. A leghidegebb órákban 3-10 fok lesz. Napközben az északi megyékben 11-18, délen 19-24 fokig melegszik a levegő.
Szerdán és csütörtökön is többfelé kell esőre, záporra számítani. A minimumok szerdán 6-14, csütörtökön 4-10 fok között alakulnak. A maximumhőmérséklet szerdán 12-17, csütörtökön 11-17 fok között valószínű.
Péntek hajnalban többfelé köd képződik, majd fokozatosan megvastagszik a felhőzet. Szórványosan várható eső, zápor. A szél megélénkül, helyenként meg is erősödik. A legalacsonyabb hőmérséklet 2-7, a legmagasabb hőmérséklet 10-16 fok között alakul.
Szombaton szórványosan lehet eső, zápor. A szél élénk, néhol erős lesz. A minimumhőmérséklet 3-10, a maximumhőmérséklet 10-16 fok között alakul.
Vasárnap helyenként fordulhat elő eső, zápor. A szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. A leghidegebb órákban 1-8 fok lesz. Napközben 7-12 fokig melegszik a levegő - olvasható az előrejelzésben.

Időjárási helyzet Európában

Markáns, nagykiterjedésű ciklon örvénylik a Brit-szigetek fölött, döntően ez alakítja a kontinens időjárását. Áramlási rendszerében dél, délnyugat felől több hullámban érkezik az enyhe, nedves levegő Európa fölé, emiatt sokfelé fordul elő eső, zápor, illetve délen zivatarok is kialakulnak. 20 mm-t meghaladó napi csapadékösszeget elsősorban Nagy-Britannia és Franciaország nyugati feléről, valamint Olaszországból és környékéről jelentenek. A déli, délnyugati áramlás hatására Németországban az átlagosnál melegebb az idő, ott 15 és 20 fok között alakul a csúcshőmérséklet, a mediterrán térségben van ennél kissé melegebb, de a 25 fok fölötti maximumok ott is ritkák. Anticiklon mindössze a Skandináv-félsziget északi részein, valamint a Kaukázustól északra határozza meg az időjárást. Hétfő estig a Kárpát-medence fölött hidegfront vonul át újabb csapadék kíséretében.

Szijjártó: kolostor és péküzem épül magyar-orosz együttműködéssel Szíriában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.03. 16:41

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A miniszter szerint arról is megállapodás született, hogy a Mahart szárnyashajóit szintén orosz ipari együttműködés keretében újítják fel.
Közös orosz-magyar keresztényvédő beruházásokról mesélt vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádióban. Mint az MTI írja, a miniszter elmondta: a két ország Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásának alkalmából megállapodott arról, hogy
Szíriában együtt építünk újjá egy kolostort, továbbá, hogy egy város kenyérellátását biztonságosan lehetővé tévő nagy péküzem felépítését is közösen finanszírozzuk.

Hogy melyik szír városban épül magyar közpénzből kenyérgyár, az homályban maradt.
Ezen túl viszont ismét elbüszkélkedett Szijjártó azzal az 1300 vasúti kocsiról szóló óriási egyiptomi megrendeléssel, amit eredetileg a magyar tulajdonú Ganz-csoport kapott volna, de a magyar kormány átjátszotta az orosz Metrovagonmasnak. A miniszter szerint ezzel az elvesztegetett egymilliárd dolláros üzlettel a magyar vasúti járműgyártás történetének legnagyobb külföldi megrendelését sikerült megszerezni.
A miniszter elmondta: arról is megállapodás született, hogy a Mahart szárnyashajó állományát felújítják, modernizálják, szintén orosz ipari együttműködés keretében.
Sikerült megkötni azokat a szükséges megállapodásokat is, amelyek nyomán a Richter - a legnagyobb magyar gyógyszergyártó vállalat - egyik terméke felkerült az orosz társadalombiztosítás által támogatott listára, mondta még el Szijjártó.

Nem minden keresztényt akar megvédeni a kormány

Magyarország kormánya igen válogatós, ha keresztényvédelemről van szó. Nemrég ugyanis, mikor Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács ülésén vett részt, egy szót sem szólt a résztvevő országokban zajló intézményesült keresztényüldözés ellen.Pedig Kirgizisztánban például - mint a barnabasfound.org keresztény segélyszervezet oldala írja, még csak vádat sem emeltek három férfi ellen, akik majdnem halálra vertek egy keresztény hitre áttért fiatalt tavaly októberben, cserébe idén a bíróságon halálosan megfenyegették ugyanezt a fiatalt. Üzbegisztán egészen idén júniusig szerepelt az Egyesült Államoknak a vallásilag legkevésbé toleráns országokról készített listáján, és nem hiába: idén februárban például azért bírságoltak meg valakit, mert az Újszövetség egy példányát ajándékozta valakinek. A könyvet elkobozták és megsemmisítették a hatóságok. Kazahsztánban 2011 óta kell különösen szigorú szabályoknak megfelelnie a keresztény közösségeknek - ugyanaz az oldal idén februárból két esetet említ, amikor templomokban razziáztak a hatóságok, majd súlyos bírságokat szabtak ki a "nem regisztrált" hívőkre. Azerbajdzsán hozzáállása szintén hasonló, ezt szemlélteti, hogy a 2000-es évekre a rezsim megsemmisítette az országban található összes - szó szerint, derül ki a Guardian cikkéből - ókori és középkori kulturális örökséget, köztük mintegy 89 templomot és 6. századi kőkeresztek és sírkövek tízezreit.

2,1 milliárd nem kell senkinek?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 20:37

Fotó: Népszava
Jobb számokkal kellett volna próbálkozni.
Ezen a héten sem volt telitalálat az ötös lottón, így senki nem vitte el a nagyjából 2,1 milliárd forintot. A jó hír viszont, hogy mind a sokmillió lottózó reménykedhet egy egész hétig, sőt már 2,23 milliárdról álmodhatnak. Azért 32-en nyertek több mint másfél milliót a négyesükkel, ami ugyan nagyon szép meg nagy szerencse, de tuti nem felhőtlen az örömük.
És akkor következzenek a számok: 11 (tizenegy) 12 (tizenkettő) 49 (negyvenkilenc) 64 (hatvannégy) 68 (hatvannyolc) A Joker pedig: 609884  Ennek azért van jelentősége, mert a Jokeren volt egy telitalálat, a szerencsés nyertes 49 207 610 forinttal lett gazdagabb.