Előfizetés

Szijjártó: kolostor és péküzem épül magyar-orosz együttműködéssel Szíriában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.03. 16:41

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A miniszter szerint arról is megállapodás született, hogy a Mahart szárnyashajóit szintén orosz ipari együttműködés keretében újítják fel.
Közös orosz-magyar keresztényvédő beruházásokról mesélt vasárnap Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth rádióban. Mint az MTI írja, a miniszter elmondta: a két ország Vlagyimir Putyin orosz elnök látogatásának alkalmából megállapodott arról, hogy
Szíriában együtt építünk újjá egy kolostort, továbbá, hogy egy város kenyérellátását biztonságosan lehetővé tévő nagy péküzem felépítését is közösen finanszírozzuk.

Hogy melyik szír városban épül magyar közpénzből kenyérgyár, az homályban maradt.
Ezen túl viszont ismét elbüszkélkedett Szijjártó azzal az 1300 vasúti kocsiról szóló óriási egyiptomi megrendeléssel, amit eredetileg a magyar tulajdonú Ganz-csoport kapott volna, de a magyar kormány átjátszotta az orosz Metrovagonmasnak. A miniszter szerint ezzel az elvesztegetett egymilliárd dolláros üzlettel a magyar vasúti járműgyártás történetének legnagyobb külföldi megrendelését sikerült megszerezni.
A miniszter elmondta: arról is megállapodás született, hogy a Mahart szárnyashajó állományát felújítják, modernizálják, szintén orosz ipari együttműködés keretében.
Sikerült megkötni azokat a szükséges megállapodásokat is, amelyek nyomán a Richter - a legnagyobb magyar gyógyszergyártó vállalat - egyik terméke felkerült az orosz társadalombiztosítás által támogatott listára, mondta még el Szijjártó.

Nem minden keresztényt akar megvédeni a kormány

Magyarország kormánya igen válogatós, ha keresztényvédelemről van szó. Nemrég ugyanis, mikor Orbán Viktor miniszterelnök a Türk Tanács ülésén vett részt, egy szót sem szólt a résztvevő országokban zajló intézményesült keresztényüldözés ellen.Pedig Kirgizisztánban például - mint a barnabasfound.org keresztény segélyszervezet oldala írja, még csak vádat sem emeltek három férfi ellen, akik majdnem halálra vertek egy keresztény hitre áttért fiatalt tavaly októberben, cserébe idén a bíróságon halálosan megfenyegették ugyanezt a fiatalt. Üzbegisztán egészen idén júniusig szerepelt az Egyesült Államoknak a vallásilag legkevésbé toleráns országokról készített listáján, és nem hiába: idén februárban például azért bírságoltak meg valakit, mert az Újszövetség egy példányát ajándékozta valakinek. A könyvet elkobozták és megsemmisítették a hatóságok. Kazahsztánban 2011 óta kell különösen szigorú szabályoknak megfelelnie a keresztény közösségeknek - ugyanaz az oldal idén februárból két esetet említ, amikor templomokban razziáztak a hatóságok, majd súlyos bírságokat szabtak ki a "nem regisztrált" hívőkre. Azerbajdzsán hozzáállása szintén hasonló, ezt szemlélteti, hogy a 2000-es évekre a rezsim megsemmisítette az országban található összes - szó szerint, derül ki a Guardian cikkéből - ókori és középkori kulturális örökséget, köztük mintegy 89 templomot és 6. századi kőkeresztek és sírkövek tízezreit.

2,1 milliárd nem kell senkinek?

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 20:37

Fotó: Népszava
Jobb számokkal kellett volna próbálkozni.
Ezen a héten sem volt telitalálat az ötös lottón, így senki nem vitte el a nagyjából 2,1 milliárd forintot. A jó hír viszont, hogy mind a sokmillió lottózó reménykedhet egy egész hétig, sőt már 2,23 milliárdról álmodhatnak. Azért 32-en nyertek több mint másfél milliót a négyesükkel, ami ugyan nagyon szép meg nagy szerencse, de tuti nem felhőtlen az örömük.
És akkor következzenek a számok: 11 (tizenegy) 12 (tizenkettő) 49 (negyvenkilenc) 64 (hatvannégy) 68 (hatvannyolc) A Joker pedig: 609884  Ennek azért van jelentősége, mert a Jokeren volt egy telitalálat, a szerencsés nyertes 49 207 610 forinttal lett gazdagabb.

Van egy kis gond a frissen átadott Millennium Házával: mégsem volt teljes a rekonstrukció

Pion István
Publikálás dátuma
2019.11.02. 18:41
A mégsem teljesen rekonstruált Millennium Háza
Fotó: ADAM URBAN / Liget Projekt / ADAM URBAN
A felújításig Olof Palme-háznak hívott épületről két dolog is hiányzik.
A Budapest Szobrai nevű Facebook-oldal élesszemű szerkesztője szúrta ki, hogy bár teljes rekonstrukcióról, régi pompájában tündöklő épületről szól a fáma, de az Olof Palme-házként bezárt és Millennium Háza néven felújítva megnyílt 130 éves ékszerdoboz főhomlokzatáról hiányoznak a csúcsdíszek, a szárnyas szobrok. Pedig azok a felújítás látványtervén is jól láthatók, hiába, hogy amikor belekezdtek a restaurálásba, akkor a két alkotás már hosszú évek óta nem állt a főhomlokzaton. A kérdés pedig így az, hogy ha nincsenek az épületen, akkor hol vannak, és miért nem kerültek a helyükre.
Látványterv a felújítás előttről: mindkét szobor ott van a főhomlokzaton
Azt mindenki elismeri, hogy gyönyörű lett a Millennium Háza, de mégis furcsa, hogy senki sem szólt egy szót sem, amikor átadták a felújított épületet, hogy valami hiányzik. Mintha a magyar koronával megkoronáztak volna egy királyt, de szegénynek nem mertek volna szólni, hogy bocsi, a koronáról, upszi, hiányzik a kereszt. Nem nagyon értjük mi sem, de nem lepődnénk meg, ha kiderülne, hogy valakinek van valami a füle mögött. Úgy lehettek vele, hogy nem baj, így sem voltak ott sokáig azok a szárnyas szobrok, most sem veszik majd észre a hiányukat. De mondjuk ehhez nem kellett volna visszatervezni őket a helyükre, és nem kellett volna látványterveken mutogatni. A Budapest Szobrai Facebook-oldal cikkének szerzője ettől függetlenül még reménykedik, hogy megvan a megfelelő magyarázat a hiányra. Hozzáteszi: a kertbe, egy soha ott nem lévő Zsolnay-kút elkészítésére is volt pénz és akarat, akkor a szóban forgó alkotásokkal mi történt? A szerző lehetséges válaszai: nem volt megfelelő forrásanyag a rekonstrukcióra; nem készült el időre (és később még láthatjuk); nem is volt rá szándék; valami más. Tippeljenek, mi nem merünk. De azért búcsúzóul megmutatjuk, hogyan is kellett volna kinéznie a Millennium Házának egy igazi, valóban teljes rekonstrukció után:
Az épület eredeti állapota
Fotó: Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár