Öt év alatt több mint 3300 polgári áldozatot követelt már a kelet-ukrajnai háború

Publikálás dátuma
2019.11.03. 19:16
Illusztráció
Fotó: Mikhail Palinchak / Ukrainian Presidential Press Off / Sputnik
A sérültek száma meghaladja a 9 ezret az ENSZ szerint, a menekülteké pedig az 1,3 milliót.
AZ ENSZ szerint a több mint öt éve tartó Donyec-medencei háborúban már több mint 3,3 ezer polgári személy vesztette életét - közölte az UNIAN ukrán hírügynökség vasárnap a világszervezet által közzétett adatokra hivatkozva. A 2014 tavaszán kirobbant válság kezdete óta mintegy 9 ezer civil sérült meg. 1,3 millió ember vált úgynevezett belső menekültté, azaz ennyi ember kényszerült elhagyni az otthonát és Ukrajna más térségébe költözni, valamint 3,5 millióan szorulnak szociális segítségre.
Az ENSZ ezen túlmenően rámutatott arra, hogy a konfliktus övezetében kialakult egy 427 kilométer hosszú "ütközővonal", amely elzárta a helyi lakosokat az alapvető szolgáltatásoktól. Az ENSZ Közgyűlés szeptember végén tartott ülésszakán mondott beszédében
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök emlékeztetett arra, hogy a világszervezet adatai alapján a kelet-ukrajnai válság összes halálos áldozatának - civileknek és katonáknak - a száma már meghaladta a 13 ezret, a sérülteké pedig mintegy 30 ezer.

Közben vasárnap az ukrán Egyesített Erők Parancsnoksága közölte, hogy a frontvonalnál lévő, Luhanszk megyei Zolote településnél, ahol pénteken befejeződött a csapatok egymástól két kilométerre történő eltávolítása, megkezdődött a csapatszétválasztási folyamat második szakasza is, azaz hozzáláttak az erődítmények elbontásához és a kiürített terület aknamentesítéséhez. A tervek szerint az aknamentesítést november 9-ig elvégzik, az erődítmények lebontásával november 25-ig végeznek.
Az ukrán csapatok hátrébb vonulása miatt az eddig ukrán ellenőrzés alatti Katerinyivka falu az úgynevezett "szürke zónába" került. A településen jelenleg 150-en laknak, köztük hét gyermek. Egyelőre senki nem jelezte közülük, hogy el kívánja hagyni a falut. A településen most katonák és rendőrök járőröznek, és mentőszolgálat tart ügyeletet, valamint a lakosoknak a járási ukrán vezetés a rendőrséggel együttműködve rendszeresen szállít kenyeret - számolt be az ukrán 24-es tévécsatorna.
A nyáron Luhanszk megyében Sztanicja Lunaszkánál hajtottak végre először csapatszétválasztást. Ezt követően október 1-jén a minszki összekötő csoportban megállapodtak arról, hogy megkezdik a csapatszétválasztást Zoloténél és Donyeck megyében Petrivszkénél is. Később Moszkva az újabb normandiai formátumú, azaz Ukrajna Oroszország, Németország és Franciaország csúcstalálkozójának feltételéül is szabta ezt. Pénteken azonban Kijev közölte, hogy Petrivszkénél egyelőre nem tudják elkezdeni a tervezett időpontban, azaz november 4-én a folyamatot, mert az orosz támogatású szakadárok részéről újabb tüzérségi támadás érte a térséget.

Forgószél és folyóvá duzzadt patakok Olaszországban - a legmagasabb fokú riasztást adták ki (videó)

Publikálás dátuma
2019.11.03. 17:32
A kép illusztráció, november 2-án Rómában készült
Fotó: LAURENT EMMANUEL / AFP
A riasztás éjfélig érvényes Liguriában, közepes készültség van Toszkána, Lazio és Campania tartományban, továbbá Szicíliában. Nápoly térségét "vízbomba" árasztotta el.
A legmagasabb fokozatú készültséget rendelte el az olasz polgári védelem az olaszországi Liguria tartományban a vasárnap érkezett heves viharok és az esőzés miatt, további hat tartományban közepes riasztás lépett életbe.
A Genova közeli Sestri Levante polgármestere közösségi felületeken szólította fel a lakosságot, hogy maradjon otthonában, és ne menjen ki az utcára. Sanremo városi kórházában leálltak a műtők az épületbe beszivárgó víz miatt.
A Liguria tartományt sújtó rossz időben a heves esőzést széllökések kísérték, forgószél is kialakult.

A térségben a patakok kisebb folyókká duzzadtak, és kiléptek medrükből. A tenger erős hullámzása miatt leállt a hajóforgalom.
A legmagasabb fokozatú riasztás vasárnap éjfélig érvényes Liguriában, ahol gyakorivá váltak a szélsőséges időjárási jelenségek. Közepes, vagyis narancssárga készültség van érvényben Toszkána és Lazio, valamint a déli Campania tartományban és Szicíliában. Nápoly térségét "vízbomba" árasztotta el.
A heves őszi viharok miatt Olaszország több részén is sártenger öntött el házakat, földomlások voltak, több országút járhatatlanná vált.
Frissítve: 2019.11.03. 18:08

12 embert elütött, egyet pedig megkéselt egy isztambuli busz sofőrje

Publikálás dátuma
2019.11.03. 17:24
illusztráció
Fotó: Shutterstock
A férfi a Boszporusz felé menekült és a vízbe ugrott, de a rendőrség a kihúzta a vízből, őrizetbe vették.
Isztambul Besiktas nevű belvárosi negyedében busz hajtott az egyik megállóban várakozó emberek közé, legalább tizenketten megsebesültek - közölte vasárnap a DHA török hírügynökség. A DHA szerint miután a busz megállt,
a sofőr kiszállt és késsel rontott neki egy embernek, akit szintén megsebesített.

Az Anadolu állami hírügynökség legalább öt sebesültről számolt be, akiket kórházba szállítottak.
A sofőr a közeli Boszporusz felé menekült, az egyik mólónál a vízbe ugrott. A rendőrség a férfit kihúzta a vízből és őrizetbe vette.
Frissítve: 2019.11.03. 21:21