Előfizetés

Kenguru ugrált szabadon a törökszentmiklósi temetőben (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 10:49

Fotó: STEFAN SAUER / AFP
Az állat nyugodtan megvárta, amíg közel érnek hozzá, csak ez után iszkolt el.
Az RTL Híradónak küldte be a felvételt egy néző. A szakemberek szerint a kengurutól nem kell tartani, inkább elmenekül, ha embert lát. Júniusban két kenguru egy budai hotelből tűnt el, korábban egy somogyi faluból szökött meg egy példány, azt két nappal később sikerült befogni. A törökszentmiklósi Bennett-kengurut többen látták, egy budapesti állatvédő egyesület aktivistái is megjelentek, hogy megpróbálják befogni az állatot – de azóta nem találkoztak vele. 

Betiltották a vadállatok „cirkuszoltatását” Szlovákiában

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.04. 09:51
Illusztráció
Fotó: Vladimir Shtanko/Anadolu Agency / AFP
Novembertől nem szerepelhetnek vadállatok a szlovákiai cirkuszokban és más szórakoztató nyilvános rendezvényeken. Kutyákat, macskákat és vadászgörényeket továbbra is lehet „cirkuszoltatni”, de szigorították az idomításukra vonatkozó szabályokat.
A mezőgazdasági és vidékfejlesztési minisztérium novembertől hatályos rendelete értelmében a nézők nem láthatnak többé a porondon macskaféle ragadozókat – kivéve kutyákat, macskákat és vadászgörényeket –, továbbá főemlősök, elefántok, vízilovak, orrszarvúk, delfinek és zsiráfok sem fognak fellépni. A nyilvános szerepeltetés mellett tilos lesz az állatok erre a célra való idomítása is – írta az Újszó.com.
A háziállatok szerepeltetését nem tiltották be, de szigorították az idomításukra vonatkozó szabályokat, az állatok trenírozására nem használhatnak például tüzet, narkotikumokat, és nem szabad stressz alá helyezni sem az állatokat idomítás közben.
A tilalmat még 2018-ban foglalták törvénybe arra hivatkozva, hogy az állatok nem tekinthetők többé tárgynak. A jogszabály megszegése akár 20 ezer eurós büntetést is vonhat maga után.
A vadállatokra vonatkozó tilalmat támogatja a Sloboda Svierat nevű állatvédő szervezet is, amelynek a vadállatok cirkuszi szerepeltetésének betiltását célzó petícióját 55 ezren írták alá.
Idén márciusban a bazini polgármester volt az első Európában, aki megtagadta egy cirkusz fellépését az abban szereplő állatok miatt - emlékeztet a magyar nyelvű pozsonyi hírportál.

Leonardo DiCaprio találkozott Greta Thunberggel, akit a színész korunk egyik vezetőjének tart

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.02. 18:03
Leonardo DiCaprio és Greta Thunberg
Fotó: Leonardo DiCaprio / Instagram
Volt közös témájuk.
Megtiszteltetésnek nevezte Leonardo DiCaprio, hogy végre személyesen találkozhatott és eltölthetett egy kis időt Greta Thunberggel, akit korunk egyik vezetőjének nezevett Instagram-oldalán. Az Oscar-díjas színész szerint az utókor fogja megítéli, mit tettünk annak érdekében, hogy a következő generációk számára is élhető maradjon a bolygó. "Remélem, Greta üzenete ébresztő a világ vezetőinek, hogy a tétlenség ideje lejárt" - írta DiCaprio, aki Thunberg és a világ többi klímaaktivistája miatt optimista a jövőt illetően. DiCaprio és Thunberg arról is megállapodott, hogy támogatni fogják egymás törekvéseit.