Előfizetés

Csütörtökön újra ruhában láthatjuk Borkai Zsoltot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 18:03

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Közgyűlést tart a győri önkormányzat, az eseményen megtekinthető lesz Győr újraválasztott, már nem fideszes polgármestere is.
Hosszas bujkálás után október 31-én a nyilvánosság elé lépett Borkai Zsolt, Győr szexbotránya ellenére is újraválasztott polgármestere, mikor átvette megbízólevelét – a jelek szerint pedig visszatérhetett önbizalma, hiszen a héten újabb közszereplést vállal.
November 7-én, csütörtök lesz ugyanis a győri önkormányzat első, választás utáni közgyűlése, ahol a tervek szerint Borkai is ott lesz; az exfideszes polgármester és képviselők ünnepélyes esküt tesznek, megválasztják az alpolgármestereket, és többek között döntenek Borkai Zsolt illetményéről is. 
Az eseményre invitáló meghívó fényképét Pollreisz Balázs, győri MSZP-s politikus tette ki Facebook-oldalára, „Találkozzunk a Városházán!” - üzenettel. A bejegyzést a hvg.hu szúrta ki először.

Bokafogás miatt függesztették fel Varju László mentelmi jogát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.04. 17:16
Varju László a mentőautóban, miután kidobták az MTVA székházából
Fotó: Népszava
Polt Péter vinné bíróság elé a DK-s politikust, aki a gyanú szerint földre szorítva, rajta térdelő biztonsági őrök alatt „garázdálkodott”.
Garázdaság és súlyos testi sértés miatt, közvádas eljárás keretében függesztette fel Varju László mentelmi jogát az Országyűlés. A DK-s politikussal szemeni eljárást Polt Péter legfőbb ügyész kérte a mentelmi bizottságtól, arra hivatkozva, hogy Varju 2018. december 17-én, az MTVA székház fegyveres biztonsági őreivel dulakodva garázdaságot követett el, és azzal, hogy kirántotta egy biztonsági őr lábát, nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.
Az esetről kiszivárgó, 444.hu-n közzétett felvételek szerint Varjut legalább négy-öt biztonsági őr húzta-vonta, rángatta a földön; rá is térdeltek, ültek a politikusra, aki a földön fekve, bokafogással kibillentette egyensúlyából az egyik őrt. Az egy pillanatra a földre ült, aztán újult erővel rángatta tovább az ellenzéki képviselőt – súlyos sérülés nyomát vagy azzal járó fájdalmat legalábbis nem lehetett látni rajta. Varju viszont véraláfutásokat szerzett a dulakodás során, és bordáit is fájlalta; a történtek miatt más, megrángatott képviselőkhöz hasonlóan feljelentést tett,
ezeket a feljelentéseket azonban a Központi Nyomozó Főügyészség a Polt vezette Legfőbb Ügyészség is elutasította.

A mentelmi bizottság 4 igen és 2 nem szavazat mellett javasolta a mentelmi jog felfüggesztését, amit aztán a fideszes kétharmad 138 igennel, 47 nem szavazat mellett fogadott el. Varju László – aki a bizottság előtt is ártatlanaságát hangoztatta – az Országgyűlés előtt mondott véleményt: a demokrácia gyilkosainak nevezte a fideszes képviselőket és koncepciós eljárásnak Polt akcióját.  
Mint mondta, nincs kétség arról, hogy a kétharmad héftőn újabb felhatalmazást ad a politikai bunkósbotnak, aki az ellenzék elleni tovább támadásokkal hálálja meg a belé fektetett bizalmat.

A mentelmi bizottság és az Országyűlés felfüggesztette Aradszki András kereszténydemokrata képviselő mentelmi jogát, egy közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljáráshoz – igaz, ezt Aradszki maga kérte a bizottságtól. A képviselő még tavaly szeptemberben, Érden ütközött egy (egyébként szintén szabálytalanul közlekedő) motorossal, mivel nem vette figyelembe az „elsőbbségadás kötelező” táblát. 

Orbán a szerdai kormányülésre várja Karácsony Gergelyt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 16:26

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Orbán Viktor miniszterelnök levélben gratulált Karácsony Gergely főpolgármesternek megválasztásához, egyúttal meghívta őt a szerdai kormányülésre, ahol a budapesti fejlesztések jövőjéről is tárgyalnak.
"Magyarország kormánya nevében ismételten gratulálok a budapesti polgárok döntése alapján elnyert megbízatásához" - írta a kormányfő. A levélről és annak tartalmáról Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke tájékoztatta az MTI-t. 
"A 2019. október 24-én kelt levelét, melyben találkozót kezdeményezett, köszönettel megkaptam. Tudomásom szerint a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülésére november 5-én kerül sor. Meggyőződésem, hogy Budapest fejlesztésének kérdései is haladéktalan döntéseket igényelnek, ezért arra kérem, hogy fogadja el meghívásomat Magyarország kormányának november 6-án esedékes ülésére, hogy a fővárosi beruházásokkal kapcsolatos álláspontját megismerhessük, és döntést hozhassunk a kormány által korábban már támogatott budapesti fejlesztések jövőjéről" - fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: a kormányülés Budapesttel foglalkozó napirendi pontja "természetesen nem korlátozódik a fejlesztések ügykörére, szívesen megismerjük az Ön álláspontját bármely más Budapest számára fontos ügyben is". "November 6-án szerda reggel 9 órakor várjuk Főpolgármester urat a Karmelita kolostor épületében. A szükséges technikai kérdésekben Gulyás Gergely miniszter úr örömmel áll az Ön rendelkezésére" - zárul a miniszterelnöknek a főpolgármesterhez intézett levele.