Előfizetés

„Bicskázni is érdemes” az EU-s pénzekért

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.11.04. 18:47

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az egyes tagállamok jogállamiságának állapotát vizsgáló jövőbeni mechanizmus volt az egyik legfőbb kérdése az Országgyűlés Külügyi Bizottságában Markku Virri finn nagykövet és Varga Judit igazságügyi miniszter meghallgatásának. Finnország látja el az év második felében az EU soros elnöki tisztét és a finn elnökség egyik bevallott prioritása a jogállamiság-vizsgálatok intézményrendszerének kialakítása. Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke, valamint Mesterházy Attila MSZP-s alelnök és Varga Judit egyaránt arra volt kíváncsi, milyen konkrét kritériumok alapján vizsgálnák az egyes tagállamok demokráciáját, megvannak-e már erre a világos szabályok. A nagykövet erre nem tudott határozott választ adni, csak annyit mondott, továbbra is folyik ezek kidolgozása az Európai Bizottsággal és az Európai Tanáccsal közösen. Varga Judit szerint a kormány nem zárkózik el egy ilyentől, de csak akkor, ha annak tisztán jogi megközelítése van. Varga Judit, Mesterházy Attila és Németh Zsolt szintén egyetértett abban, hogy nagyon nagy hiba volt nem megkezdeni a csatlakozási tárgyalásokat Albániával és Észak-Macedóniával. Az új hét éves uniós költségvetéssel kapcsolatban a magyar megszólalók szintén közösen hangoztatták, hogy elfogadhatatlan a keleti tagállamoknak jutó támogatások drasztikus csökkentése. Varga Judit ezzel kapcsolatban úgy fogalmazott (hangsúlyozva, hogy „szlengről” van szó), hogy a kormány álláspontja szerint „Brüsszelben még bicskázni is érdemes a magyar kifizetésekért.

Csütörtökön újra ruhában láthatjuk Borkai Zsoltot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.04. 18:03

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Közgyűlést tart a győri önkormányzat, az eseményen megtekinthető lesz Győr újraválasztott, már nem fideszes polgármestere is.
Hosszas bujkálás után október 31-én a nyilvánosság elé lépett Borkai Zsolt, Győr szexbotránya ellenére is újraválasztott polgármestere, mikor átvette megbízólevelét – a jelek szerint pedig visszatérhetett önbizalma, hiszen a héten újabb közszereplést vállal.
November 7-én, csütörtök lesz ugyanis a győri önkormányzat első, választás utáni közgyűlése, ahol a tervek szerint Borkai is ott lesz; az exfideszes polgármester és képviselők ünnepélyes esküt tesznek, megválasztják az alpolgármestereket, és többek között döntenek Borkai Zsolt illetményéről is. 
Az eseményre invitáló meghívó fényképét Pollreisz Balázs, győri MSZP-s politikus tette ki Facebook-oldalára, „Találkozzunk a Városházán!” - üzenettel. A bejegyzést a hvg.hu szúrta ki először.

Bokafogás miatt függesztették fel Varju László mentelmi jogát

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.04. 17:16
Varju László a mentőautóban, miután kidobták az MTVA székházából
Fotó: Népszava
Polt Péter vinné bíróság elé a DK-s politikust, aki a gyanú szerint földre szorítva, rajta térdelő biztonsági őrök alatt „garázdálkodott”.
Garázdaság és súlyos testi sértés miatt, közvádas eljárás keretében függesztette fel Varju László mentelmi jogát az Országyűlés. A DK-s politikussal szemeni eljárást Polt Péter legfőbb ügyész kérte a mentelmi bizottságtól, arra hivatkozva, hogy Varju 2018. december 17-én, az MTVA székház fegyveres biztonsági őreivel dulakodva garázdaságot követett el, és azzal, hogy kirántotta egy biztonsági őr lábát, nyolc napon túl gyógyuló sérülést okozott.
Az esetről kiszivárgó, 444.hu-n közzétett felvételek szerint Varjut legalább négy-öt biztonsági őr húzta-vonta, rángatta a földön; rá is térdeltek, ültek a politikusra, aki a földön fekve, bokafogással kibillentette egyensúlyából az egyik őrt. Az egy pillanatra a földre ült, aztán újult erővel rángatta tovább az ellenzéki képviselőt – súlyos sérülés nyomát vagy azzal járó fájdalmat legalábbis nem lehetett látni rajta. Varju viszont véraláfutásokat szerzett a dulakodás során, és bordáit is fájlalta; a történtek miatt más, megrángatott képviselőkhöz hasonlóan feljelentést tett,
ezeket a feljelentéseket azonban a Központi Nyomozó Főügyészség a Polt vezette Legfőbb Ügyészség is elutasította.

A mentelmi bizottság 4 igen és 2 nem szavazat mellett javasolta a mentelmi jog felfüggesztését, amit aztán a fideszes kétharmad 138 igennel, 47 nem szavazat mellett fogadott el. Varju László – aki a bizottság előtt is ártatlanaságát hangoztatta – az Országgyűlés előtt mondott véleményt: a demokrácia gyilkosainak nevezte a fideszes képviselőket és koncepciós eljárásnak Polt akcióját.  
Mint mondta, nincs kétség arról, hogy a kétharmad héftőn újabb felhatalmazást ad a politikai bunkósbotnak, aki az ellenzék elleni tovább támadásokkal hálálja meg a belé fektetett bizalmat.

A mentelmi bizottság és az Országyűlés felfüggesztette Aradszki András kereszténydemokrata képviselő mentelmi jogát, egy közúti baleset gondatlan okozása miatt indított eljáráshoz – igaz, ezt Aradszki maga kérte a bizottságtól. A képviselő még tavaly szeptemberben, Érden ütközött egy (egyébként szintén szabálytalanul közlekedő) motorossal, mivel nem vette figyelembe az „elsőbbségadás kötelező” táblát.