Előfizetés

Francia-kínai fricska Amerikának

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:56

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
Miközben az Egyesült Államok egyfajta kereskedelmi háborúba keveredett Kínával, az Európai Unióban pedig a fenyegető kínai terjeszkedés és a trójai falóként működő tagállamok miatt aggódnak, Emmanuel Macron zsíros üzleteket kötött Pekingben. A francia elnök üzletemberek népes delegációjával látogatott három napra Kínába, melynek záróakkordjaként 15 milliárd dolláros üzletet jelentett be. A megegyezés a repülőgépipart, az energetikai és mezőgazdasági szektort érinti, engedélyt kaptak a baromi-, sertés- és marhahús kivitelére, valamint betiltották a francia sajtok és borok hamisítását. Az egyre szorosabb kapcsolatokat az is jól jelzi, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök idén márciusban Párizsban járt. Akkor ugyancsak több tízmilliárd dollár értékű üzletet, köztük 300 Airbus repülő megvásárlását jelentették be, az nem világos, hogy a most beharangozott egyezségek ezt már tartalmazzák-e? A francia államfő vizitje nem csupán gazdaságilag megy szembe az amerikai politikával, de politikailag is odaszúrtak Washingtonnak. A találkozó margóján ugyanis Macron és Hszi Csin-ping megerősítették elkötelezettségüket a visszafordíthatatlan párizsi klímaegyezmégyben vállaltak mellett. Időzítésük aligha véletlen, hiszen az Egyesült Államok éppen a minap jelentette be, hogy megkezdik a formális kilépést a megállapodásból. Donald Trump amerikai elnök már 2017-ben azt ígérte, hogy visszavonja demokrata elődje vállalásait, mert azok szerinte nem szolgálják az ország érdekeit. Macron becsületére legyen mondva, hogy pekingi vizitjén a hosszú hetek óta tartó és egyre erőszakosabb hongkongi tüntetések ügyét is felhozta. Óvatosan kifejezte aggodalmát és mindkét felet párbeszédre és visszafogottságra szólította fel.

Szigorúbb határellenőrzést rendelt el a német belügyminiszter

Rónay Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:55

Fotó: OLIVER BERG / AFP
Szigorúbb határellenőrzésre utasította Horst Seehofer német belügyminiszter az illetékes hatóságokat. Ibrahim Miri német klánvezérnek ugyanis sikerült visszajutnia német területre deportálása után is.
Miri libanoni származású bűnöző, akit kiutasítását követően, néhány hónapja, szülőhazájába szállítottak egy repülőgép fedélzetén. Ám néhány nappal ezelőtt már német területen menekültstátuszt kért a helyi hatóságoktól azt állítván, hogy halálos fenyegetést kapott Libanonban. Német lapértesülések szerint embercsempészek segítségével került vissza Németországba, de amikor fény derült kilétére, azonnal letartóztatták. Seehofer kijelentette, a Miri-ügy a német demokrácia fokmérője. „Amennyiben ebben az esetben nem kerekedne felül a jogállamiság, akkor az egész lakosság elveszítheti a teljes menekültügyi rendszerbe vetett bizalmát” – fejtette ki a német belügyminiszter, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) egykori elnöke. Hozzátette, cél továbbá az is, hogy felkutassák azokat az embereket, akik törvénytelenül tartózkodnak Németországban. „A rendőrségnek rugalmas ellenőrzéseket kell végrehajtania a teljes szövetségi határ közelében” – hangoztatta. Németország a 2015-ös súlyos menekültválságot követően visszaállította a határellenőrzést az osztrák határszakaszon függetlenül attól, hogy mindkét állam a schengeni övezet tagja. Ez azonban nem jelentett egy szigorú ellenőrzést, ezen azonban – mint a Bild napilap is megírta – változtatnak. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a határtól induló főutakon ellenőrző pontokat állítanak fel. A meglepetésszerű ellenőrzések számát is növelik. A rendelkezések értelmében azokat, akiket rajtakapják a beutazási tilalom megszegésén, azonnal kiutasítják az országból. Aki pedig a törvények megszegése ellenére menekültstátuszhoz folyamodik, amint azt Miri is tette, letartóztatják. Az illegális beutazókat három évig tartó börtönbüntetéssel sújthatják. Seehofer ezzel kapcsolatban elmondta, a letartóztatottak bírósági eljárását a börtönben tartják, vagyis nem védekezhetnek szabadlábon. Mint a Bild megjegyzi, ez azt jelenti, hogy azoknak a bevándorlók, akiket német területen tartóztatnak le, egészen az országból való kitoloncolásukig börtönben maradnak, vagyis jobban járnak az azonnali kitoloncolás esetén. Mirit július 10-én egy Learjet fedélzetén deportálták Libanonba. Hogy Németországban sem őrölnek mindig gyorsan a hatóságok malmai, jelzi: már 13 éve el kellett volna hagynia az országot. A libanoni a 2011-ben betiltott rockerklubot, a Mongols MC-t irányította, amelyet egyebek mellett kábítószer-kereskedelemmel és prostitúcióval is összefüggésbe hozták. A Bundestag parlamenti ellenőrző bizottságának elnöke, a kereszténydemokrata Armin Schuster azt kérte, Miri menedékkérelmét december 2. előtt utasítsák el, hogy kitoloncolásáig börtönben maradhasson.

Orbannak elege van az ingyenélő kormányközeli rokonokból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:45

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
Feddhetetlen tisztségviselőket akarok látni a hivatalokban – üzente a frissen megválasztott román miniszterelnök.
Hadat üzent a nepotizmusnak, és meg akarja tisztítani az államapparátust a "pártfogoltaktól" Ludovic Orban, a hétfőn hivatalba lépett új román kormány miniszterelnöke.
Orban szerdán, az első hivatalos kormányülés elején leszögezte: ezentúl kizárólag hozzáértő, feddhetetlen és a polgárok szolgálata iránt elkötelezett tisztségviselőket akar látni a kormányhivatalokban, amelyeket szerinte megtöltöttek "ingyenélő" rokonaikkal az eddig kormányon lévő szociáldemokraták (PSD).
A minisztériumokban létszámstop lép hatályba, és ellenőrzik azokat a kinevezéseket, amelyeket a távozó PSD-kormány a román diplomáciai posztokon eszközölt a napokban. A jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) által alakított új kormány első intézkedéseként sürgősségi rendeletet hozott a minisztériumok számának csökkentéséről is, írja az MTI.