Előfizetés

Úzvölgyi temető: négy nemzet képviselői nem tudnak megegyezni

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 15:54
Korábbi felvétel.
Fotó: Veres Nándor / MTI
Román, orosz, német és magyar hadisírgondozók jártak az emlékhelyen, hogy dűlőre jussanak.
A román Hősök Emléke Országos Hivatal (ONCE) meghívására az úzvölgyi katonatemetőben tájékozódtak szerdán délelőtt a román, a magyar, az orosz és a német hadisírgondozó hivatalok képviselői.
Annyit előre elárulhatunk, hogy sokra nem jutottak.

Röviden:
  • a román fél szerint a magyarok engedély nélkül újították fel a temetőt,
  • a magyar fél szerint a románok kegyeletsértést követtek el,
  • az orosz fél emlékhelyet szeretne a temetőben nyugvó 22 orosz katonának,
  • a német fél pedig diplomatikusan hallgatott.
A tanácskozás után Kovács Vilmos ezredes, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézetének és Múzeumának a parancsnoka az MTI-nek telefonon elmondta: a román és a magyar hadisírgondozó hivatal illetékeseinek júniusi megbeszélése óta semmilyen előrelépés nem történt a temető helyzetének rendezése ügyében.

Egy feltárás segíthetné az ügyet

Az ezredes a temetőben történt kegyeletsértő állapot megszüntetését tartotta a magyar fél legsürgetőbb elvárásának. Kijelentette: azáltal történt kegyeletsértés a temetőben, hogy az ismeretlen román katonáknak állított, négy sorban elhelyezett ötven betonkereszt közül két sor keresztet bizonyosan magyar katonák sírjára helyeztek. Hozzátette: a román fél nem látta bizonyítottnak a kegyeletsértést. "Erre egy megoldás van. Azon a területen ahol az 50 kereszt, az emlékmű és a zászlósor áll, hajtsunk végre a román féllel közösen egy feltárást, ami igazolná, hogy vannak idetemetve katonák. Ha katonákat találunk a keresztek alatt, azok nem lehetnek mások, mint az 1917-ben eltemetett magyar katonák" - jelentette ki az ezredes. Kovács Vilmos azt is elmondta: a magyar fél képviselőjeként azzal kapcsolatban is kétségeit fogalmazta meg, hogy mi szükség van a temetőben ötven olyan keresztre, amelyen az "ismeretlen román hős" felirat áll, amikor a román védelmi minisztériumnak alárendelt ONCE álláspontja szerint 11 román katona nyugszik a temetőben, a magyar fél pedig iratokkal bizonyította, hogy a 11 románnak vélt hős közül öt magyar katona, egy pedig orosz katona volt. "Legfeljebb öt román katona nyugszik a temetőben, de nem kaptunk kielégítő választ arra a kérdésünkre, hogy mit jelképez a nekik állított ötven kereszt" - nyilatkozott az ezredes.

A magyar fél füle mögött is van vaj

Arra a kérdésre, hogy nem követett-e el hibát Darmanesti polgármesteri hivatalához hasonlóan Csíkszentmárton önkormányzata is, amikor az elmúlt években a szükséges engedélyek nélkül újította fel a temetőt, Kovács Vilmos úgy vélte: nem lehet egyenlőségjelet tenni a két temetőátalakítás közé. Szerinte ugyanis Csíkszentmárton egy rendezetlen területen alakított ki jobbító szándékkal egy emlékparkot, melyre több mint 600 fakeresztet állított. Azt is hozzátette: a fakeresztek vállaltan nem pontosan a sírok fölé kerültek, és a keresztekre rögzített jel: a kard és sisak valamennyi itt eltemetett katonát jelképezi. Megjegyezte: a temetőben 800-900 magyar katona nyugszik.

Az orosz és a német fél higgadt

"A 600 fakereszt jelképes kihelyezése a mi olvasatunkban egyáltalán nem kegyeletsértő. Ezzel szemben Darmanesti önkormányzata az itt nyugvó öt román katonának helyezett ki ötven keresztet, amelyek egy része magyar sírokra került" - magyarázta az ezredes. Kovács Vilmos elmondta: a többször is feltett kérdésére azt a választ kapta, hogy a román félnek egyelőre nincsen megoldási javaslata a kialakult helyzetre. Azt is megjegyezte, hogy a német hadisírgondozó hivatal képviselője nem foglalt állást az úzvölgyi temetővitában. Nyilvánvalóan csak tájékozódni jött a megbeszélésre. Az orosz hadisírgondozó hivatal képviselője felszólalásában a magyar javaslatot támogatta, és azt is közölte: számára az a fontos, hogy a temetőben emlékhelyet alakítsanak ki az itt nyugvó 22 orosz katonának is. Kovács Vilmos közölte: valamennyi érintett ország képviselőjét meghívta Budapestre, hogy ott folytassák a temető helyzetének rendezéséről elkezdett párbeszédet. 

Megkéseltek három turistát és öt helyi lakost Jordániában - az Iszlám Állam vállalta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:59

Fotó: AHMAD ABDO / AFP
Az eset egy romvárosnál történt, a tettes indítékai ismeretlenek. Az országban nagyon ritkák az ilyen esetek.
Nyolc ember, köztük három mexikói és egy svájci turista sebesült meg késes támadásban szerdán a jordániai Dzserasban, a római kori romváros közelében - közölték biztonsági források. A korábbi hírek öt sebesültről és arról szóltak, hogy megsebesített turisták mind spanyol nők, de a spanyol külügyminisztérium ezt cáfolta, és az al-Arabíja hírtelevízióban is az hangzott el, hogy a korábbi hírekkel ellentétben a három sebesült turista nem spanyol, hanem mexikói. A helyi közbiztonsági főigazgatóság szerint a jordániai sebesültek között két rendőr, egy idegenvezető és egy buszsofőr van. Jelenleg mindnyájan orvosi kezelés alatt állnak, az egyik rendőr és az egyik mexikói turista válságos állapotban van. A támadót a helyszínen elfogták, kihallgatják - derül ki a főigazgatóság közleményéből, amely nem közölt részleteket a támadó személyével kapcsolatban. A rendőrség lezárta környéket, és nyomozást indított. A közösségi médiában felvételek jelentek meg a támadásról: egy nő vértócsában fekszik a földön, és mellette ül egy másik, pánikba esett nő vérfoltos pólóban, illetve egy lábon szúrt férfi. A rendőrség felszólított az állampolgárokat, hogy ne terjesszék a videofelvételt, mivel az jogsértésnek számít, és a sebesültek, valamint családtagjaik jogait sérti. Jordániában ritkán fordulnak elő támadások külföldi turisták ellen, az utazási irodák idegenforgalmi szempontból az egyik legbiztonságosabb közel-keleti országnak tartják. Az elmúlt két évben nőtt is az Európából érkező turisták száma. z Ammántól 48 kilométerre lévő Dzseras az ókori Gerasza városra épült, amely a római korban fontos kereskedelmi központ volt, és a Dekapolisz városszövetséghez tartozott. Az antik város súlyos károkat szenvedett a 749-es földrengésben, ennek ellenére római és bizánci korból való, viszonylagos épségben maradt épületek sokasága található ott. Ez Jordánia második leglátogatottabb romvárosa Petra után. A dpa német hírügynökség azonban megjegyzi, hogy 2016 decemberében legalább 10 ember, köztük egy kanadai turista vesztette életét egy támadásban a fővárostól, Ammántól mintegy 120 kilométerre délnyugatra található el-Kerak városában. A támadás végrehajtójaként az Iszlám Állam dzsihadista szervezet jelentkezett.

Francia-kínai fricska Amerikának

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.11.06. 14:56

Fotó: NICOLAS ASFOURI / AFP
Miközben az Egyesült Államok egyfajta kereskedelmi háborúba keveredett Kínával, az Európai Unióban pedig a fenyegető kínai terjeszkedés és a trójai falóként működő tagállamok miatt aggódnak, Emmanuel Macron zsíros üzleteket kötött Pekingben. A francia elnök üzletemberek népes delegációjával látogatott három napra Kínába, melynek záróakkordjaként 15 milliárd dolláros üzletet jelentett be. A megegyezés a repülőgépipart, az energetikai és mezőgazdasági szektort érinti, engedélyt kaptak a baromi-, sertés- és marhahús kivitelére, valamint betiltották a francia sajtok és borok hamisítását. Az egyre szorosabb kapcsolatokat az is jól jelzi, hogy Hszi Csin-ping kínai elnök idén márciusban Párizsban járt. Akkor ugyancsak több tízmilliárd dollár értékű üzletet, köztük 300 Airbus repülő megvásárlását jelentették be, az nem világos, hogy a most beharangozott egyezségek ezt már tartalmazzák-e? A francia államfő vizitje nem csupán gazdaságilag megy szembe az amerikai politikával, de politikailag is odaszúrtak Washingtonnak. A találkozó margóján ugyanis Macron és Hszi Csin-ping megerősítették elkötelezettségüket a visszafordíthatatlan párizsi klímaegyezmégyben vállaltak mellett. Időzítésük aligha véletlen, hiszen az Egyesült Államok éppen a minap jelentette be, hogy megkezdik a formális kilépést a megállapodásból. Donald Trump amerikai elnök már 2017-ben azt ígérte, hogy visszavonja demokrata elődje vállalásait, mert azok szerinte nem szolgálják az ország érdekeit. Macron becsületére legyen mondva, hogy pekingi vizitjén a hosszú hetek óta tartó és egyre erőszakosabb hongkongi tüntetések ügyét is felhozta. Óvatosan kifejezte aggodalmát és mindkét felet párbeszédre és visszafogottságra szólította fel.