Előfizetés

Várhelyi a bővítési portfóliót kapja

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 17:22

Fotó: Mario Salerno
Ursula von der Leyen Adina-Ioana Valeant választotta a két román jelölt közül, és a közlekedési portfólióval bízza meg - írja az Euronews.
Ez azt jelenti, hogy nem döntött portfóliócsere mellett Von der Leyen, Várhelyi Olivér a korábban Trócsányi Lászlóra bízott bővítés- és szomszédpolitika területért felel - erősítette meg lapunknak a portál értesülését Von der Leyen szóvivője. Az Ursula von der Leyen vezette Európai Bizottság csak akkor léphet hivatalba december 1-jén, ha a november 27-ikére időzített parlamenti szavazásig az EP bizottságai végeznek a három jelölt értékelésével és jóváhagyásával. Nulladik lépésként a jogi ügyekkel foglalkozó parlamenti szakbizottság (JURI) vizsgálja meg, hogy felmerülhet-e bármilyen összeférhetetlenség a 3 jelöltnél. Ezután mindhármukat meghallgatja a szakterületükkel foglalkozó szakbizottság. Ha sikeresen átjutnak ezen, akkor megtörténhet az össze meghallgatás kiértékelése. Majd az Európai Parlament az egész testületről dönt, hogy támogatja-e vagy sem.

Már kedden összeül a JURI

Rendkívüli ülés tart a JURI jövő kedden, és elképzelhető, hogy szerdán és csütörtökön is, számolt be a szakbizottság a Twitteren szerda este. Ez azt jelenti, hogy a biztosjelöltek a nulladik lépésen átmehetnek akár a jövő hét elején.

Előválasztást akar a DK Győrben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 16:33
A győri közgyűlés
Fotó: Barbara Gabriella / Népszava
A Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje továbbra is Glázer Tímea.
Borkai Zsolt lemondásával újabb polgármesterválasztást fognak tartani Győrben. A Demokratikus Koalíció azt javasolja a köztársaságpárti, demokrata erőknek, hogy a közös ellenzéki polgármesterjelölt személyéről előválasztáson döntsenek a győriek. A Demokratikus Koalíció polgármesterjelöltje továbbra is Glázer Tímea, az ellenzék októberi közös jelöltje, akinek a személye és a mögé felsorakozó ellenzéki együttműködés a garancia arra, hogy Győr városát tisztességes polgármester képviselje és vezesse az elkövetkező öt évben.

A gyógyszerek már a reklámok több mint felét uralják, a Fűrész pedig nem éppen 15 éves korhatárhoz való

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 16:29
Jelenetfotó a fűrész című filmből
Fotó: IMDb
Vidéki rádiókról döntött, egy kicsit büntetett és jövőre 1,3 milliárd forintot oszt szét a Médiatanács.
A héten ülésezett a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa, amelynek eredményeiről közleményt küldtek a Népszavának.

Egyre több gyógyhatású szert reklámoznak

Elfogadta a Médiatanács a televíziókban az idei első félévben közzétett új reklámszpotokról szóló tanulmányt. A hatóság harmincöt televízió műsorkínálatát vizsgálta, ahol 2510 féle új hirdetést közel 1,6 millió alkalommal ismételtek.
Az újonnan közzétett reklámok a teljes reklámmennyiségnek több mint a felét – 52,2 százalékát – tették ki.

A legtöbb új reklámot továbbra is az általános szórakoztató csatornákon – ilyen többek között a Viasat 3, a Cool TV, a Comedy Central vagy az AXN – láthatták a nézők. Január és június között a hirdetések 58 százaléka szolgáltatásra, 39 százaléka pedig termékre hívta fel a figyelmet. Az új kampányokban a piaci szektorok közül a kereskedelem vezetett 33,7 százalékkal, ezen belül a reklámok harmada élelmiszereket népszerűsített. A szektorok közül a második helyre kerültek a gyógyhatású készítmények 11,5 százalékkal, ezzel először előzve meg a szabadidő-szektort (8,4 százalék). A hangsúlyozottan hazai származású terméket, szolgáltatást népszerűsítő reklámszpotok aránya továbbra is rendkívül alacsony (3,4 százalék). A teljes tanulmány az NMHH honlapján, a Kutatások között olvasható.

Rádiós pályázatokkal kapcsolatos döntések

A szolgáltató kérelmére a Médiatanács további öt évvel – 2025. február 18-ig – megújította a Budapest 87,6 MHz kisközösségi Spirit FM szolgáltatójának jövőre lejáró rádiós jogosultságát. A testület, szintén a szolgáltató kérelmére, a Kaposvár 91,2 MHz helyi, kereskedelmi Rádió Most Kaposvár szolgáltatójának jövőre lejáró rádiós jogosultságát is megújította öt évvel, 2025. február 20-ig.
A grémium megszüntette a Szentes 106,1 MHz helyi rádió kereskedelmi használatára közzétett pályázati eljárását, miután arra nem érkezett ajánlat.

A testület eredménytelennek nyilvánította a Sátoraljaújhely 104,9 MHz helyi kereskedelmi rádiós frekvenciára indított pályázati eljárást, mert az egyedüli pályázó pályázati ajánlata alakilag érvénytelen volt. A grémium véglegesítette és honlapján csütörtökön, illetve pénteken közzéteszi a Kaposvár 97,5 MHz frekvencia közösségi és a Békés 94,4 MHz kereskedelmi jellegű hasznosításra elfogadott pályázati felhívásokat. Az ajánlatokat a kaposvári frekvenciára december 9-én, a békésire december 10-én lehet majd benyújtani.

Médiafelügyeleti ügyek

A testület összesen 160 ezer forint bírságot szabott ki a budapesti Rádió 1 szolgáltatójára, amiért április és június között több mint 800 alkalommal adott le egy zenei rendezvény jegyvásárlására felszólító reklámot úgy, hogy azt műsorajánlóként tüntette fel, és előtte nem hívta fel a figyelmet annak reklám mivoltára. A román társhatóság két, egymástól független, a médiahatóság által továbbított bejelentés alapján figyelmeztette a joghatósága alá tartozó Mozi+ és a Moziverzum szolgáltatóját. A Mozi+-on A herceg című műsort délután háromnegyed háromkor adta a csatorna „csak szülői engedéllyel ajánlott” minősítéssel, pedig 16-os karikával, kizárólag 21 órától kerülhetett volna műsorba.
A Moziverzum a Fűrész IV. című filmet 21 órakor sugározta „15 éven aluliak számára nem ajánlott” besorolással, miközben 18-as karikával, csak 22 óra után lehetett volna adásban.

A Médiatanács a bírságok kiszabásakor minden esetben a fokozatosság és az arányosság elve alapján, az ügyek összes körülményét figyelembe véve állapítja meg a jogkövetkezmények adott formáját, mértékét.

Jövőre is 1,3 milliárd forinthoz juthatnak a médiaszolgáltatók

A Médiatanács elfogadta a mecenatúraprogram pályázati céljait, kategóriáit és az ütemezését részletező jövő évi támogatási tervét. Az 1,3 milliárd forinttal gazdálkodó, négy pályázati eljárással számoló terv 2020-ban a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeinek, műszaki fejlesztésének, továbbá a helyi és körzeti médiaszolgáltatók állandó műsorainak gyártását támogatja. A fenntartási és üzemeltetési költségek támogatására (rezsipályázat) idén is összesen 400 millió forint a pályázati keret a négy fordulóban, a műszaki fejlesztésekre együttesen 110 millió forint áll majd rendelkezésre a három forduló során. A hír- és magazinműsorok készítésére a helyi és körzeti rádiók számára 300 millió forint, míg az ilyen típusú televízióknak 500 millió forint keretet hirdet meg a Médiatanács négy-négy fordulóban. Utóbbi a tavalyihoz képest 10 millió forintos keretemeléssel került a támogatási tervbe, a többi támogatási célra megállapított összeg a tavalyival megegyező. A közösségi szolgáltatók fenntartási és üzemeltetési költségeinek támogatásáról szóló pályázat első fordulója idén novemberben és decemberben lesz, a műszaki fejlesztéseké 2020 júliusában. A rádióműsorok támogatására első alkalommal 2020 márciusában lehet majd nevezni, a televíziós műsorok támogatására pedig jövő áprilisban.