Előfizetés

Meghalt Csehszlovákia utolsó kormányfője

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 06:44

Fotó: Wikipedia
Jan Strásky hetvennyolc éves korában, Prágában hunyt el.
Hetvennyolc éves korában szerdán Prágában elhunyt Jan Strásky, Csehszlovákia utolsó kormányfője – jelentette a CTK hírügynökség, a volt politikus családjára hivatkozva. Jan Strásky az 1989-es rendszerváltásig a csehszlovák állami bank hivatalnokaként dolgozott, és a szintén a pénzügyben dolgozó Václav Klaus baráti köréhez tartozott. Václav Klaus a rendszerváltás után cseh kormányfő lett, és javaslatára Strásky 1991 májusában a cseh kormány gazdasági reformokért felelős alelnöke lett. Az 1992 júniusi csehszlovákiai parlamenti választások után, amikor nyilvánvalóvá vált, hogy a szövetségi állam rövidesen szétesik, s létrejön az önálló cseh és szlovák állam, Strásky elfogadta a csehszlovák kormányfői posztot. Václav Havel államfő lemondása után pedig fél évig formálisan ő látta el a csehszlovák köztársasági elnök teendőit is. Később erre az időre, mint élete „legnehezebb, legfelelősebb” szakaszára emlékezett. Az 1993-ban megalakult önálló Csehországban Václav Klaus kormányaiban néhány évig közlekedési, illetve egészségügyi miniszter volt, majd felhagyott az aktív politikával és haláláig nagy szenvedélyének, a turizmusnak élt.

Chilei tüntetések: vizsgálatot indítanának a rendőri túlkapások miatt

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 06:40

Fotó: JAVIER TORRES / AFP
Jogvédő csoportok eddig 145 esetben tettek feljelentést a rendőrök és katonák által alkalmazott túlzott erőszak miatt.
Bírói jóváhagyást kért szerdán a chilei főváros egyik ügyésze, hogy vizsgálatot indíthasson 14 olyan rendőrrel szemben, akik súlyosan bántalmaztak tüntetőket a dél-amerikai országban közel három hete tartó kormányellenes zavargások idején. Manuel Guerra kelet-santiagói ügyész közleménye szerint két olyan esetről van szó, amely a fővárosban október 18-án elrendelt, kilenc napig tartó rendkívüli állapot idején történt. Az egyik esetben az áldozat a város Nunoa negyedében vett részt egy a kijárási tilalmat megsértő, de alapvetően békés tiltakozásban.
„(A videofelvételeken) látni, ahogy a rohamrendőrség 12 tagja erőt alkalmaz néhány tüntetővel szemben, miután már őrizetbe vették őket”

– írja az ügyész.

Hozzáteszi: egyikük, aki semmilyen ellenállást nem tanúsított, súlyos sérüléseket szenvedett. A másik esetben, Santiago la Florida nevű negyedében
„két rendőr brutálisan megvert egy megbilincselt 16 éves fiatalt”.

Jogvédő csoportok eddig 145 esetben tettek feljelentést a rendőrök és katonák által alkalmazott túlzott erőszak miatt. A chilei hatóságok nyomoznak a rendfenntartók fellépése következtében meghalt öt ember ügyében is. Chilei jogvédők adatai szerint
az október 17. óta tartó zavargásokban és a rendfenntartó erőkkel vívott összecsapásokban eddig 20-an vesztették életüket. Több mint 1600 ember sérült meg, s a hatóságok mintegy 4300 tüntetőt vettek őrizetbe.

Az országossá szélesedő tüntetési hullámot a fővárosi metrójegyek árának emelése váltotta ki a dél-amerikai országban. Ezt ugyan visszavonták, ám a kezdeti demonstrációk felszították a helyiek elégedetlenségét az alacsony nyugdíjak és fizetések, valamint az áram- és gázszolgáltatás, az egyetemi oktatás és az egészségügyi ellátás magas térítési díjai miatt. Sebastián Pinera chilei elnök szerdán a minimálbérek emelését jelentette be, hogy megpróbálja lecsillapítani a kedélyeket a dél-amerikai országban. A lépés része annak az intézkedéscsomagnak, amelyet a kormány bevezetni készül a tüntetők követeléseire válaszul. Pinera ezenkívül jelentős kormányátalakítást is végrehajtott, de az intézkedések nem elégítették ki a tiltakozókat, akik már az elnök lemondását és alkotmányos reformok bevezetését követelik.

Kiürítették az amszterdami repülőteret, óriási volt a rendőri készültség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.06. 21:02
Képünk illusztráció
Fotó: REMKO DE WAAL /
De téves riasztás történt.
Miután rendőrök özönlötték el az amszterdami Schiphol repülőteret, az egész világsajtón végigment, hogy valami történt az Air Europa Amszterdamból Madridba tartó esti, UX1094-es számú járatán, és ez okozza a készültséget. Az Air Europa légitársaság azonban közölte, hogy téves riasztás történt, és a rendőrség azért vonult ki ekkora erőkkel, a repülőteret pedig azért kellett kiüríteni, mert a riasztás repülőgép-eltérítésről szólt. A világsajtó egyébként három késes támadóról írt, a lapok szerint a pilóta nyomta meg a riasztó gombot. Azonban nem voltak késes támadók, és a riasztó magától indult el. A riasztás miatt először kiadták a GRIP-3 riadófokozatot, ami olyan események esetén lép életbe, amikor „a helyi lakosságra nézve komoly következményekkel járhat“. ?M?Mostanra ezt is lefújták. A Schiphol Európa 3. legforgalmasabb repülőtere, valószínűleg óriási késésekre lehet majd számítani.