Előfizetés

Kétmilliárdos kárt okoztak a tatabányai húsos csalók

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:22

Fotó: Shutterstock
Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, ennek nyomán tanúkat hallgattak ki és iratokat szereztek be.
A Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség bűnszervezetben, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette emelt vádat egy 12 tagú társaság ellen Tatabányán. A társaság kétmilliárd forint áfát csalt el – tájékoztatta csütörtökön a megyei főügyész az MTI-t. Reszl Ildikó közölte: a bűnszervezet vezetője tatabányai székhelyű húskészítmények nagykereskedelmével foglalkozó gazdasági társaságokat irányított, amelyek 2012. júniusa és 2014. decembere között az EU-ból belföldi cégeknek értékesítettek árut. A két vállalkozás áfa levonására nem volt jogosult, a fizetendő adó összegét az elsőrendű vádlott fiktív számlák befogadásával jelentéktelen összegűre csökkentette. A fiktív számlákat nyolc cég állította ki, ezeket szintén az elsőrendű vádlott irányította. A cégláncolat alkalmazásával azt a látszatot keltették, hogy a közbeékelődött vállalkozások vásároltak uniós cégektől. A bűnszervezet 2,3 milliárd forint vagyoni hátrányt okozott a magyar költségvetésnek. Az ügyészség öt európai államhoz intézett jogsegélykérelmet, ennek nyomán tanúkat hallgattak ki és iratokat szereztek be. Az ügyészség indítványozta, hogy – ha a vádlottak az előkészítő ülésen a bűncselekmények elkövetését beismerik – a bíróság a bűnszervezet vezetőjét 8 év fegyházra, két vádlottat 7 és 6 év fegyházra, hármat 3-3 év, egyet 2 év 6 hónap, négyet pedig 2-2 év börtönre ítéljen.

Börtönből telefonálva csalt ki bankkártya-adatokat az elítélt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:10
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az egyik telefontársaság munkatársának adta ki magát, és adategyeztetésre hivatkozott.
A Kaposvári Járási Ügyészség 28 rendbeli információs rendszer felhasználásával elkövetett csalás bűntette miatt emelt vádat két férfi ellen, akik bankkártya-adatokat csaltak ki a sértettektől, majd azokat felhasználva okoztak kárt. Az ügyészség közleménye szerint az egyik vádlott a felfegyverkezve elkövetett rablás miatt kiszabott 8 év fegyházbüntetését töltötte az egyik büntetés-végrehajtási intézetben, amikor hozzájutott egy mobiltelefonhoz. A hívások során az egyik telefontársaság munkatársának adta ki magát, majd a sértettektől adategyeztetésre hivatkozva kicsalta a bankkártya-adataikat. A csalárd módon megszerzett adatokat továbbította a társának, aki azzal az egyik szolgáltató internetes felületén mobiltelefon egyenleg feltöltéseket hajtott végre. A négy sértettnek összesen 270 ezer forint kárt okoztak. Az egyenleg feltöltéseket végző férfinak volt egy másik társa is, akinek a segítségével további 24 sértett bankkártya-adatait szerezte meg, melyekkel visszaélve a sértetteknek 5000 és 60 000 forint közötti összegű kárt okozott. Az ügyészség mindkét vádlottal szemben börtön fokozatú szabadságvesztés és közügyektől eltiltás kiszabására tett indítványt azzal, hogy a bíróság a börtönből telefonáló és különös visszaesőnek minősülő férfival szemben 2 év 6 hónap, míg társával szemben 1 év 8 hónap szabadságvesztést szabjon, amennyiben a bűncselekményeket az előkészítő ülésen beismerik.

Gázolt a HÉV Kistarcsán

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 09:24
Illusztráció
Fotó: Népszava
A tűzoltók kiemeltek egy embert a szerelvény alól, a helyszínre mentők is érkeztek.
Elgázolt egy embert a HÉV csütörtök reggel Kistarcsán, a Határ úton – közölte a Pest Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A balesethez a gödöllői hivatásos tűzoltókat riasztották, akik a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat irányítása mellett kiemelték a személyt a szerelvény alól. A helyszínre mentők is érkeztek. A H8-as HÉV Cinkota és Kerepes között a baleset miatt egy vágányon közlekedett. A Budapesti Közlekedési Központ reggel fél kilenckor közölte, hogy a HÉV újra a teljes vonalon jár.