David Cornstein: "korábban fogalmam sem volt, mit csinál egy nagykövet"

Publikálás dátuma
2019.11.07. 11:42

Fotó: Népszava
Segít Washingtonban, ha ezt kérik tőle, de csak ha mindkét félnek előnyös. Orbánt már 2013 óta ismeri. A szabadságjogokért nem dolga felemelni a szavát.
"Mivel korábban fogalmam sem volt, mit csinál egy nagykövet, megpróbálták megtanítani" - nyilatkozta a HVG-nek David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról, amikor kérésére 80 életévében megkapta a tisztséget. Egész életében üzletember volt, de mint mondta, biztos volt abban, hogy eddig bármit csinált, a nagyköveti munka izgalmasabb lesz. Részben ezért is akarta ezt - hogy részese lehessen az "izgalmas" közép-európai folyamatoknak. Mégis, mint fogalmazott, "első helyen a családi örökségem miatt szerettem volna Magyarországra jönni. Másodsorban, amikor 2013-ban itt voltam, kávéztam egyet Orbán Viktorral, akit megismertem". Magánélete után a kétoldalú kapcsolatok kerültek sorra, ezekről a nagykövet úgy nyilatkozott:
"úgy gondoltam, és Donald Trump elnök is úgy érezte, hogy párbeszédet kell kezdeményezni, hogy annak révén felépítsük a kapcsolatot. Aztán felépül a bizalom, amelynek révén jöhetnek a mindkét fél számára fontos eredmények".

Elutasítja azt, amivel több neves amerikai lap is vádolta már, mi szerint sokkal inkább Orbánt képviseli hazájában, mint fordítottan. Ugyanakkor ezt is nyilatkozta az interjú során: "ha kapok egy telefont a magyar kormánytól, hogy segítsek Washingtonban, akkor, ha ez előnyös az USA és Magyarország számára egyaránt, megteszem, s ugyanezt mérlegelem, ha Washingtonból kapok egy hívást, hogy segítsek Budapesten". Arról, hogy más bírálói szerint szó nélkül elmegy a szabadságjogok magyarországi korlátozása mellett, azt mondta, egy nagykövetnek ez nem dolga.
Szerző

Gázszivárgás miatt ürítettek ki egy hatszintes házat a budai Margit körúton

Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:24
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Eredetileg egy kigyulladt villanyórához riasztották a tűzoltókat, ám kiderült, ennél jóval nagyobb a baj.
Gázszivárgás miatt kiürített egy budapesti, Margit körúti társasházat a katasztrófavédelem csütörtök délelőtt – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság. A hatszintes társasház 31 lakásából 16 embernek kellett ideiglenesen elhagynia az otthonát a szivárgás megszüntetéséig.
Eredetileg egy kigyulladt villanyórához riasztották a tűzoltókat, ám kiderült, hogy szivárog a gáz az épületben. A gázszolgáltató szakemberei már megszüntették a szivárgást.
Frissítve: 2019.11.07. 11:43

Erdogan kedvéért a kisföldalatti is megállt, a házakból sem lehetett az utcára kilépni

Publikálás dátuma
2019.11.07. 10:00

Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Aki Budapesten él, csütörtökön jóra nem számíthat.
Recep Tayyip Erdogan látogatása miatt rendkívül komoly forgalmi akadályokkal kell számolnia csütörtökön mindenkinek, aki Budapesten mozogni szeretne. Tíz óra után például egy utca mélységben lezárták a várost a török elnök teljes útvonala mellett, így változtatva panoptikummá Budapestet. Bevásárló szatyrokkal ácsorgó emberek kérik a rendőröket, hogy a kordon túloldalán had tegyenek meg pár lépést házuk kapujáig, de hiába. A belvárosról korábban az Index azt írta, hogy tucatszám álltak a rendőrök az Oktogonon és az Andrássy úton egész délelőtt.
10 óra környékétől aztán lezárták a Nagykörutat és az Andrássy utat is, több mint egy óráig még a gyalogosok sem mehettek át. Sőt: a lezárás idején a házakból sem engedtek ki senkit. „Ez bűnügyi felügyelet mellett lesz biztosítva” – közölte egy tiszt a Kodály köröndön.

A Hősök terénél szintén leállították az autós és a gyalogos forgalmat is, 10:30-tól. Ami a tömegközlekedést illeti, a BKK szerint
  • 9 órától nem közlekedett az M1-es metró;
  • 10 órától estig a 4-6-os villamos közlekedésében, a Széll Kálmán tér és a Blaha Lujza tér között többszöri korlátozásra kell számítani;
  • reggel 9 óra és este fél 9 között nem jár a 16-os autóbusz;
  • fél 11-től és este 7-től is egy-egy órára számos trolibusz menetrendjében is változás várható.
A prognózis: Budapest megbénul egy egész napra. Azt, hogy a fentieken kívül még milyen széles körű forgalmirend-változásoknak teszik ki a fővárosiakat az Orbán-Erdogan találkozó miatt, ebben a nagyon hosszú listában gyűjtötte össze a Népszava, a rendőrség közleménye alapján. A BKK Infón továbbá az alábbi, nem kicsit zsúfolt térkép interaktív verziója is elérhető:
Szerző
Frissítve: 2019.11.07. 15:02