nagykövet;Egyesült Államok;David Cornstein;

David Cornstein: "korábban fogalmam sem volt, mit csinál egy nagykövet"

Segít Washingtonban, ha ezt kérik tőle, de csak ha mindkét félnek előnyös. Orbánt már 2013 óta ismeri. A szabadságjogokért nem dolga felemelni a szavát.

"Mivel korábban fogalmam sem volt, mit csinál egy nagykövet, megpróbálták megtanítani" - nyilatkozta a HVG-nek David Cornstein, az Egyesült Államok budapesti nagykövete arról, amikor kérésére 80 életévében megkapta a tisztséget. Egész életében üzletember volt, de mint mondta, biztos volt abban, hogy eddig bármit csinált, a nagyköveti munka izgalmasabb lesz. Részben ezért is akarta ezt - hogy részese lehessen az "izgalmas" közép-európai folyamatoknak. Mégis, mint fogalmazott, "első helyen a családi örökségem miatt szerettem volna Magyarországra jönni. Másodsorban, amikor 2013-ban itt voltam, kávéztam egyet Orbán Viktorral, akit megismertem". Magánélete után a kétoldalú kapcsolatok kerültek sorra, ezekről a nagykövet úgy nyilatkozott:

"úgy gondoltam, és Donald Trump elnök is úgy érezte, hogy párbeszédet kell kezdeményezni, hogy annak révén felépítsük a kapcsolatot. Aztán felépül a bizalom, amelynek révén jöhetnek a mindkét fél számára fontos eredmények".

Elutasítja azt, amivel több neves amerikai lap is vádolta már, mi szerint sokkal inkább Orbánt képviseli hazájában, mint fordítottan. Ugyanakkor ezt is nyilatkozta az interjú során: "ha kapok egy telefont a magyar kormánytól, hogy segítsek Washingtonban, akkor, ha ez előnyös az USA és Magyarország számára egyaránt, megteszem, s ugyanezt mérlegelem, ha Washingtonból kapok egy hívást, hogy segítsek Budapesten". Arról, hogy más bírálói szerint szó nélkül elmegy a szabadságjogok magyarországi korlátozása mellett, azt mondta, egy nagykövetnek ez nem dolga.