Előfizetés

Teljes egyetértésben Orbán és Erdogan

Kósa András
Publikálás dátuma
2019.11.07. 16:37

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A magyar miniszterelnök szerint ha nincs a török kormány, már itt lennének a menekültek. A török elnök megzsarolta az EU-t.
„Kedves Törökországból érkezett barátaink” - kezdte Orbán Viktor a sajtótájékoztatót, majd elmondta, hogy már 2013-ban Ankarában megállapodtak, hogy létrehozzák a Legfelsőbb Szintű tanácsot, amely a két ország politikai együttműködését fogja össze és ez évente egyszer találkozik, erre került most sor. Orbán megismételte, hogy Magyarország az Isztambul-Berlin-Moszkva háromszögben fekszik, így szoros együttműködésre kell törekedni mindhárom kormánnyal. Ezért volt itt Putyin, a német külügyminiszter és ezért van itt Erdogan.
Magyar álláspont szerint Törökország nélkül nem lehet megállítani a migrációt, ha nincs a török kormány, már itt lennének a menekültek. Törökország NATO-szövetséges, a szervezet második legerősebb haderejével rendelkezik, ezért „másik ligában játszik”, de a katonai együttműködés így is fontos Budapest számára. Afrikában együttműködésben működtetünk Kenyában orvosmissziót, most Ghánában vízügyi fejlesztésben veszünk részt közösen.
A kétoldalú kereskedelmi forgalom 3 milliárd euró, ezt meg szeretnék duplázni, ezért 15 török és 15 magyar nagyvállalat képviselői is találkoznak majd, az Eximbanknál pedig 200 eurós hitelkeretet nyitnak meg. Törökország az energetikában is fontos partner, a magyar energetikai szuverenitáshoz szükség van a Törökország felől érkező gázra, a Török Áramlat építése jól halad, ezt hamarosan üzembe helyezhetik, legkésőbb 2021 végére innen is érkezhet gáz.
Erdogan nagyjából megismételte azt, amit Orbán Viktor mondott, azzal kiegészítve, hogy az üzletember találkozón védelmi és ipari együttműködésről tárgyalnak majd, a budapesti török iskola megnyitásához pedig külön is megköszönte Orbán Viktornak. Végül megköszönte Orbán Viktor „támogatását és kiállását” Törökország EU-s ambíciói mellett, annak ellenére is, hogy „az EU nagyon negatívan kezelte az elmúlt időszakban Törökországot”, amivel „Európa veszíthet, pedig nyerhetne is helyette a török tagsággal”. Erdogan kiemelte, hogy Orbán támogatta a kurdok elleni hadműveleteket, megemlítve, hogy 300 ezer kurd menekült is él Törökországban, összesen 4 millió menekült van, „akiknek nagy része tovább menne Európába és erre képes is lenne, de mi visszatartjuk őket”. A biztonsági zónát azért akarják kialakítani, hogy visszatérhessenek a hazájukba. Az ENSZ segítségével ehhez egy donor konferenciát akarnak szervezni.  
A török elnök szerint ők terroristák ellen küzdenek és szomorú, hogy egyes európai államok szóba állnak ezekkel a szervezetekkel. Az Iszlám Állammal szemben a török hadsereg harcol a leghatározottabban, több mint 1700 fanatikus harcost tartanak börtönben. „Folytatjuk a terror elleni harcot” - mondta, hozzátéve, egy millió ember meghalt, 12 millió menekült el a szír háború kilenc éve alatt, az ENSZ adatai szerint Törökország 40 milliárd eurót költött menekültekre, ehhez képest az EU a megígért 3+3 milliárd euróból is csak az első felét kapták meg. De ha nem kapják meg a második három milliárdot, a bombák elől hozzájuk menekülőket akkor is kötelességük ellátni és ezt meg is fogják tenni.
Erdogan szerint Amerika és Oroszország nem tartotta be ígéretét, hogy eltávolítja a terroristákat a biztonsági zónából, a Kurd Munkáspárt szabadon tevékenykedik itt továbbra is.
A török elnök kifejtette, ha azt látják, nincs megoldás az EU-val a menekültekről, akkor „ki kell tárni a kapukat” és ebben az esetben „nyilvánvaló, merre indul az áradat”. Orbán Viktor szerint „minket is az foglalkoztat a legjobban, hogy merre nyílik ez a kapu”, mi azt szeretnénk, ha ez hazafelé vezetné a menekülteket, ehhez városokat, templomokat, iskolákat, kórházakat kell újjáépíteni, ami a mi súlyunkkal arányban áll, teljesíteni fogjuk, részt veszünk az újjáépítési programban, erről a két külügyminiszter állapodik majd meg. Magyarország pedig „muszklik mutogatása nélkül”, de képes határai megvédésére, „akármerre is indulnak meg a migránsok, Magyarország határain nem léphet át egyetlen illegális migráns sem”.
Erdogan közelgő washingtoni útjáról azt mondta, katonai, kereskedelmi együttműködésről fognak tárgyalni, de a terror elleni együttműködés a legfontosabb. Erdogan itt ismét megemlítette a Kurd Munkáspárt és a Szíriai Demokratikus Erők elleni küzdelem fontosságát. Bár megvásárolták az orosz rakétavédelmi rendszert, de nyitottak amerikai Patriot rakéták vásárlására is, várják Amerika ajánlatát.
Más témában Orbán Viktor üdvözölte, hogy a magyar biztosjelölt, Várhelyi Olivér kaphatja meg a bővítési biztosi portfóliót, mert most új helyzet van, mert nagy viták jönnek az EU-ban nem csak a bővítésről, de arról is, hol lesznek Európa határai, meddig tarthat a Schengeni-rendszer. Ez a poszt az EU iránti elkötelezettségünket szimbolizálja.

Mégis hazatérhet a holttá nyilvánított magyar férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 15:59

Az Egyesült Államokban élő magyar utoljára szerette volna látni szülőföldjét – így tudta meg, hogy hivatalosan már nincs az élők sorában.
Hazatérhet a korábban holtnak nyilvánított idős férfi, a bíróság gyors intézkedésének köszönhetően - írja közleményében az Országos Bírósági Hivatal. Mint emlékeztetnek rá, a Pest Megyei Főügyészség a Ceglédi Járásbíróságnál kezdeményezte a bíróság 1998-as végzésének hatályon kívül helyezését, amelyben a bíróság holtnak nyilvánított egy eltűnt személyt. A férfi eltűnésétől számítva ugyanis öt év telt el, és semmi sem utalt arra, hogy életben van. Az ügyészség jelezte, hogy a személy él, és Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A magyar férfi azonban súlyos beteg lett és még egyszer haza akart térni Magyarországra, azonban a holtnak nyilvánítás miatt az útlevélkérelmét elutasították. A bíróság az ügyészség kérelmét soron kívül – nyolc napon belül – elbírálta. A döntés szerint a holtnak nyilvánító végzés hatálytalan, mivel az eltűnt személy valójában 1987. óta az Amerikai Egyesült Államokban él, így fennállt annak a törvényi lehetősége, hogy a korábban egyébként jogszerűen meghozott végzés hatályon kívül helyezzék.  A bíróság végzése jogerős, így a korábbi holtnak nyilvánítás a bíróság gyors eljárásának is köszönhetően nem képezi akadályát annak, hogy a férfi hazatérhessen Magyarországra.

Botrány a győri városházán: tüntetők próbáltak bejutni Borkaihoz

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.11.07. 15:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
Dulakodás, sípszó kísérte a győri önkormányzat alakuló ülését, tiltakozók próbáltak beférkőzni a díszterembe, de még a kiérkező rendőrök sem jutottak be.
Verekedés, dulakodás alakult ki a győri városház folyosóján és lépcsőjén mintegy félszáz ellenzéki aktivista és a városháza védelmére odarendelt civil biztonsági szolgálat között. Az aktivisták előbb felfújt kotongumikat akasztottak ki a város bejáratára, majd bejutottak az aulába, ám a többségüket nem engedték át a biztonságiak. Mintegy fél tucatnyian bejutottak a közgyűlés első emeletére, ott folyamatosan dörömbölnek a közgyűlési díszterem ajtaján és sípolnak, míg odabent megkezdődött a közgyűlés. A karzaton lévő Borkai Zsoltot egy hátsó bejáraton csempészték be jó fél órával az alakuló közgyűlés előtt. Borkai úgy tette le az esküjét, hogy közben a városháza folyosóján folyamatos dulakodás zajlott az ellenzéki aktivisták és a fehér ingbe bújtatott biztonsági szolgálat között. 

Tűzvédelmi okokra hivatkozva zárták ki a nyilvánosságot

Bár a közgyűlés elvileg nyilvános lenne, ám október 31.-én a jegyző egy új városházi szabályzatot hozott, amivel "tűzvédelmi okokra" hivatkozva a jegyző megtilthatja a belépést a városházi díszterembe. A lépcsőn dulakodó tüntetőket a győri jegyző próbálta csitítani, ám sikertelenül. "Én bent a teremben a ti lelkiismeretetek hangja leszek!" mondta a tüntetőknek Pollreisz Balázs a győri MSZP elnöke. A terembe az őrök nem engedték be Ungár Péter LMP-s képviselőt sem. Ungár lapunknak úgy fogalmazott: nem érti, hogy egy elvileg nyilvános, győri adófizetők pénzén tartott, nyilvánosnak hirdetett rendezvényre miért nem engedik be a győri polgárokat.  
A teremben síri csendben történt a hivatalos iratok aláírása, Borkai arca szenvtelen, nem látszik rajta érzelem, miközben a városháza folyosójáról behallatszik a dulakodás zaja.

A tüntetők időközben átjutottak a díszteremhez vezető főlépcsőn és a díszterem kapujáig jutottak, ahol most egy fél tucat megtermett biztonsági őr állja útjukat.

Külsős polgármestert akar az ellenzék, Rákosfalvyból sem kérnek

A közgyűlésen Glázer Tímea (DK) javaslatot tesz arra, hogy Győrben egy köztiszteletben álló, külsős jelölt legyen az alpolgármester. Válaszul Borsi Róbert fideszes képviselő válaszol, szerinte külsős alpolgármester kijelölését kizárják a jogszabályok, az alpolgármesterek személyre csak a polgármester, ez esetben Borkai Zsolt tehet javaslatot. Pollreisz Balász (MSZP) arra tesz javaslatot, hogy a város a Rákosfalvy ügyvédi irodával bontson meg minden szerződést. 
Mint ismeretes, az ügyvéd volt az, aki látható volt az adriai szexvideón. Borkai arra hivatkozva, hogy nem ügyrendi kérdésről van szó, megvonja Pollreisztől a szót.

Borkai Fekete Dávidot és Radnóti Ákost jielöli alpolgármesternek. 

Még a rendőrök sem jutottak be a terembe

Időközben egy tucat helyi rendőr érkezett a városháza épületébe. Ungár Péter megpróbált az egyik rendőrrel bejutni a városháza termébe, arra hivatkozva, hogy országgyűlési képviselő, ám az ajtót elálló civil biztonsági szolgálat képviselői nem engedték be a képviselőt és a rendőrt arra hivatkozva, hogy "nincs náluk a kulcs". A rendőrök a terem ajtaja és a polgármesteri iroda felé vezető úton két sorban sorakoztak fel. A tüntetők dühösek, de egyelőre újabb verekedés nem alakult ki a biztonsági személyzet és a demonstrálók között. Az egyik tiltakozó, "Tóni bácsi" alaposan lehordja a jegyzőt. Állítása szerint ő korábban képviselő volt, ám ennek ellenére sem engedték be. A tüntetők szinte egyöntetűen ugyanazt mondják: botrány, hogy győri választóként nem mehetnek be az alakuló közgyűlésre.  

A rendőrség sem bír a civil biztonsági szolgálattal

Megérkezett Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, akinek le volt adva a neve a közgyűlésre. A terem bejáratát elállják a civil biztonsági őrök, akik a rendőrök kérésére sem hajlandóak kinyitni a terem ajtaját arra hivatkozva, hogy „a terem be van zárva” és „nincs náluk a kulcs.” A rendőrök vezetője csak a vállát vonogatja, de nem intézkedik.

Borkai: Maguk nem csináltak mást, csak kuplerájt!

Nevetés tört ki a teremben, amikor Borkai Pollreisz Balázs szavaira reagálva kijelentette: maguk nem csináltak mást, csak kuplerájt. „Ezt a hisztit önök szervezték, Glázer behozta ide a csapatát” - utalt a folyosón lévő tüntetőkre. Önök nem Győr érdekében tették, hanem saját önös politikai érdekükben. Szerinte az ellenzék a szavazat újraszámlálással a győri közpénzt pocsékolta.  Borkai: „Magyarországon mondjanak még egy polgármestert, aki ilyen morális helyzetben arra figyeljen, hogy a képviselő-testület megalakuljon.„Nem vagyok büszke a tettemre, de a város érdekében ezt kellett megtennem. Azt kérem, hogy ezt a hisztit hagyják abba!

Glázer: Zsolt, tedd meg nekünk, hogy drogtesztet készítesz!

A DK polgármester-jelöltje tegezi Borkait. "Szervusz Zsolt" – kezd beszédébe, majd úgy fogalmaz: egy tisztességes választásban el is fogadja a második helyét. Azonban a „közel 19 ezer szavazó nevében felszólítalak: tedd meg nekünk azt, hogy ellenőrzött körülmények között drogtesztet készítesz.”  Borkai válaszul úgy fogalmaz: „Kézen fogom önt és együtt menjünk el. És akkor rájönnek, hogy amit tettek, az egy hazugság."

Borkai egy napig még közpénzt keres

Az alpolgármesterek választása után Borkai Zsolt (péntek 16.00-ig ) polgármester díjazásáról is szavaznak. Borkai havi 997 ezer forintos fizetést kap, idegennyelvi pótléka 11500 forint, költségtérítése havi 149 ezer forint.

Borkait felfújt kotonnal dobálták meg, Fodort leköpték

Rendőrök sorfala között tudott csak távozni Borkai Zsolt akit a folyosón iszonyú sípolás és fújolás fogadott, illetve néhány felfújt kotont vágtak (a még egy napig polgármester) Borkaihoz. Ezt követően – láss csodát – kiderült, hogy a civil biztonsági szolgálat emberei által elállt nagyterem kapuja nem is volt bezárva, a fideszes képviselőket a civil biztonsági szolgálat képviselői védték meg. A folyosón zengett a füttyszó és a „mocskos Fidesz” amikor a fideszes frakció tagjai távoztak. A legnagyobb fújolást az ellenzéki együttműködést az utolsó pillanatban felrúgó és ezzel Borkai győzelmét biztosító Fodor Roland ex-jobbikos kapta, akire távoztában egy idősebb úr ráköpött. (Azt nem lehetett látni, hogy eltalálta-e a városatyát)

Borkai nevetgélve búcsúzott

Borkai Zsolt röviddel öt óra előtt, szolgálati Audijával távozott a Városházáról. A felsorakozott újságíróknak csak mosolygott, kérdéseikre csak annyit válaszolt, hogy „Menjenek haza pihenni!”
A leköszönő polgármester láthatóan derűs hangulatban volt, távozásakor még nevetgélt is.