Előfizetés

Mégis hazatérhet a holttá nyilvánított magyar férfi

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 15:59

Az Egyesült Államokban élő magyar utoljára szerette volna látni szülőföldjét – így tudta meg, hogy hivatalosan már nincs az élők sorában.
Hazatérhet a korábban holtnak nyilvánított idős férfi, a bíróság gyors intézkedésének köszönhetően - írja közleményében az Országos Bírósági Hivatal. Mint emlékeztetnek rá, a Pest Megyei Főügyészség a Ceglédi Járásbíróságnál kezdeményezte a bíróság 1998-as végzésének hatályon kívül helyezését, amelyben a bíróság holtnak nyilvánított egy eltűnt személyt. A férfi eltűnésétől számítva ugyanis öt év telt el, és semmi sem utalt arra, hogy életben van. Az ügyészség jelezte, hogy a személy él, és Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. A magyar férfi azonban súlyos beteg lett és még egyszer haza akart térni Magyarországra, azonban a holtnak nyilvánítás miatt az útlevélkérelmét elutasították. A bíróság az ügyészség kérelmét soron kívül – nyolc napon belül – elbírálta. A döntés szerint a holtnak nyilvánító végzés hatálytalan, mivel az eltűnt személy valójában 1987. óta az Amerikai Egyesült Államokban él, így fennállt annak a törvényi lehetősége, hogy a korábban egyébként jogszerűen meghozott végzés hatályon kívül helyezzék.  A bíróság végzése jogerős, így a korábbi holtnak nyilvánítás a bíróság gyors eljárásának is köszönhetően nem képezi akadályát annak, hogy a férfi hazatérhessen Magyarországra.

Botrány a győri városházán: tüntetők próbáltak bejutni Borkaihoz

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.11.07. 15:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
Dulakodás, sípszó kísérte a győri önkormányzat alakuló ülését, tiltakozók próbáltak beférkőzni a díszterembe, de még a kiérkező rendőrök sem jutottak be.
Verekedés, dulakodás alakult ki a győri városház folyosóján és lépcsőjén mintegy félszáz ellenzéki aktivista és a városháza védelmére odarendelt civil biztonsági szolgálat között. Az aktivisták előbb felfújt kotongumikat akasztottak ki a város bejáratára, majd bejutottak az aulába, ám a többségüket nem engedték át a biztonságiak. Mintegy fél tucatnyian bejutottak a közgyűlés első emeletére, ott folyamatosan dörömbölnek a közgyűlési díszterem ajtaján és sípolnak, míg odabent megkezdődött a közgyűlés. A karzaton lévő Borkai Zsoltot egy hátsó bejáraton csempészték be jó fél órával az alakuló közgyűlés előtt. Borkai úgy tette le az esküjét, hogy közben a városháza folyosóján folyamatos dulakodás zajlott az ellenzéki aktivisták és a fehér ingbe bújtatott biztonsági szolgálat között. 

Tűzvédelmi okokra hivatkozva zárták ki a nyilvánosságot

Bár a közgyűlés elvileg nyilvános lenne, ám október 31.-én a jegyző egy új városházi szabályzatot hozott, amivel "tűzvédelmi okokra" hivatkozva a jegyző megtilthatja a belépést a városházi díszterembe. A lépcsőn dulakodó tüntetőket a győri jegyző próbálta csitítani, ám sikertelenül. "Én bent a teremben a ti lelkiismeretetek hangja leszek!" mondta a tüntetőknek Pollreisz Balázs a győri MSZP elnöke. A terembe az őrök nem engedték be Ungár Péter LMP-s képviselőt sem. Ungár lapunknak úgy fogalmazott: nem érti, hogy egy elvileg nyilvános, győri adófizetők pénzén tartott, nyilvánosnak hirdetett rendezvényre miért nem engedik be a győri polgárokat.  
A teremben síri csendben történt a hivatalos iratok aláírása, Borkai arca szenvtelen, nem látszik rajta érzelem, miközben a városháza folyosójáról behallatszik a dulakodás zaja.

A tüntetők időközben átjutottak a díszteremhez vezető főlépcsőn és a díszterem kapujáig jutottak, ahol most egy fél tucat megtermett biztonsági őr állja útjukat.

Külsős polgármestert akar az ellenzék, Rákosfalvyból sem kérnek

A közgyűlésen Glázer Tímea (DK) javaslatot tesz arra, hogy Győrben egy köztiszteletben álló, külsős jelölt legyen az alpolgármester. Válaszul Borsi Róbert fideszes képviselő válaszol, szerinte külsős alpolgármester kijelölését kizárják a jogszabályok, az alpolgármesterek személyre csak a polgármester, ez esetben Borkai Zsolt tehet javaslatot. Pollreisz Balász (MSZP) arra tesz javaslatot, hogy a város a Rákosfalvy ügyvédi irodával bontson meg minden szerződést. 
Mint ismeretes, az ügyvéd volt az, aki látható volt az adriai szexvideón. Borkai arra hivatkozva, hogy nem ügyrendi kérdésről van szó, megvonja Pollreisztől a szót.

Borkai Fekete Dávidot és Radnóti Ákost jielöli alpolgármesternek. 

Még a rendőrök sem jutottak be a terembe

Időközben egy tucat helyi rendőr érkezett a városháza épületébe. Ungár Péter megpróbált az egyik rendőrrel bejutni a városháza termébe, arra hivatkozva, hogy országgyűlési képviselő, ám az ajtót elálló civil biztonsági szolgálat képviselői nem engedték be a képviselőt és a rendőrt arra hivatkozva, hogy "nincs náluk a kulcs". A rendőrök a terem ajtaja és a polgármesteri iroda felé vezető úton két sorban sorakoztak fel. A tüntetők dühösek, de egyelőre újabb verekedés nem alakult ki a biztonsági személyzet és a demonstrálók között. Az egyik tiltakozó, "Tóni bácsi" alaposan lehordja a jegyzőt. Állítása szerint ő korábban képviselő volt, ám ennek ellenére sem engedték be. A tüntetők szinte egyöntetűen ugyanazt mondják: botrány, hogy győri választóként nem mehetnek be az alakuló közgyűlésre.  

A rendőrség sem bír a civil biztonsági szolgálattal

Megérkezett Varga-Damm Andrea jobbikos képviselő, akinek le volt adva a neve a közgyűlésre. A terem bejáratát elállják a civil biztonsági őrök, akik a rendőrök kérésére sem hajlandóak kinyitni a terem ajtaját arra hivatkozva, hogy „a terem be van zárva” és „nincs náluk a kulcs.” A rendőrök vezetője csak a vállát vonogatja, de nem intézkedik.

Borkai: Maguk nem csináltak mást, csak kuplerájt!

Nevetés tört ki a teremben, amikor Borkai Pollreisz Balázs szavaira reagálva kijelentette: maguk nem csináltak mást, csak kuplerájt. „Ezt a hisztit önök szervezték, Glázer behozta ide a csapatát” - utalt a folyosón lévő tüntetőkre. Önök nem Győr érdekében tették, hanem saját önös politikai érdekükben. Szerinte az ellenzék a szavazat újraszámlálással a győri közpénzt pocsékolta.  Borkai: „Magyarországon mondjanak még egy polgármestert, aki ilyen morális helyzetben arra figyeljen, hogy a képviselő-testület megalakuljon.„Nem vagyok büszke a tettemre, de a város érdekében ezt kellett megtennem. Azt kérem, hogy ezt a hisztit hagyják abba!

Glázer: Zsolt, tedd meg nekünk, hogy drogtesztet készítesz!

A DK polgármester-jelöltje tegezi Borkait. "Szervusz Zsolt" – kezd beszédébe, majd úgy fogalmaz: egy tisztességes választásban el is fogadja a második helyét. Azonban a „közel 19 ezer szavazó nevében felszólítalak: tedd meg nekünk azt, hogy ellenőrzött körülmények között drogtesztet készítesz.”  Borkai válaszul úgy fogalmaz: „Kézen fogom önt és együtt menjünk el. És akkor rájönnek, hogy amit tettek, az egy hazugság."

Borkai egy napig még közpénzt keres

Az alpolgármesterek választása után Borkai Zsolt (péntek 16.00-ig ) polgármester díjazásáról is szavaznak. Borkai havi 997 ezer forintos fizetést kap, idegennyelvi pótléka 11500 forint, költségtérítése havi 149 ezer forint.

Borkait felfújt kotonnal dobálták meg, Fodort leköpték

Rendőrök sorfala között tudott csak távozni Borkai Zsolt akit a folyosón iszonyú sípolás és fújolás fogadott, illetve néhány felfújt kotont vágtak (a még egy napig polgármester) Borkaihoz. Ezt követően – láss csodát – kiderült, hogy a civil biztonsági szolgálat emberei által elállt nagyterem kapuja nem is volt bezárva, a fideszes képviselőket a civil biztonsági szolgálat képviselői védték meg. A folyosón zengett a füttyszó és a „mocskos Fidesz” amikor a fideszes frakció tagjai távoztak. A legnagyobb fújolást az ellenzéki együttműködést az utolsó pillanatban felrúgó és ezzel Borkai győzelmét biztosító Fodor Roland ex-jobbikos kapta, akire távoztában egy idősebb úr ráköpött. (Azt nem lehetett látni, hogy eltalálta-e a városatyát)

Borkai nevetgélve búcsúzott

Borkai Zsolt röviddel öt óra előtt, szolgálati Audijával távozott a Városházáról. A felsorakozott újságíróknak csak mosolygott, kérdéseikre csak annyit válaszolt, hogy „Menjenek haza pihenni!”
A leköszönő polgármester láthatóan derűs hangulatban volt, távozásakor még nevetgélt is.

„Erdogan, takarodj!” – ezrek tüntettek a török elnök ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 14:37

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Már a Recep Tayyip Erdogan török elnök elleni megmozdulás kezdetére is százak gyűltek össze az Oktogonnál.
Több száz demonstráló gyűlt össze már délután 2-kor a török miniszterelnök útvonalán, de hamar nagyjából kétezresre duzzadt a tömeg. Az autók elől most is lezárták az Oktogont, akár csak délelőtt, mikor Erdogan konvoja járt erre, de a gyalogosokat és a villamost most átengedik kereszteződésen. A kezekben transzparensek és feliratok, uniós zászlók épp úgy feltűnnek, mint vörös csillagok, vagy a kurd Népvédelmi Egységek (YPG) jelvényei.
A kurdok sosem felejtik el Orbánnak, hogy kiállt a vérontás mellett

- ezt már egy Budapesten élő kurd fiatal, Kaya Elif nyilatkozta a Népszavának azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány vétóval akadályozta meg az Európai Unió állásfoglalását a cinikus módon "béke forrásának" nevezett hadművelettel szemben, annak megindulta előtt. Mint mondta, Erdogan ellen még Bécsből is érkeznek tüntetni kurdok. Később már felszólalóként arról beszélt: a kurd nők 2012 óta harcolnak szeretteikért és szülőföldjükért, ami teljesen más, mint a hadseregek intézményesített erőszakja. Arról is beszélt, hogy nem csak a magyar kormány árulta el a kurd népet, de olyan imperialista nagyhatalmak vezetői is, mint Oroszország és az Egyesült Államok.
A tüntetők között találkozni lehet Nagy Blankával is, aki - mint elmondta - magánemberként vesz részt az eseményen: felháborítja a kurdok elleni népirtás. Feltűnt továbbá Schiffer András és Tordai Bence is.
Narancssárga kabátban a kormánypártok álláspontját rend szerint tettlegességgel védelmező Bede Zsolt is elment: a rendőrség mellől kezdte filmezni az embereket. A Népszavának azt mondta azzal kapcsolatban, amikor DK-s politikusokat inzultált a belvárosban: elismeri a garázdaságot, de a testi sértést nem. Elismerte továbbá, hogy ő maga "idézőjelben fideszes".
"Orbán, takarodj!"

- a beszédek után, 3 körül skandálással indultak el a Széll Kálmán tér felé vonuló tüntetők. Elkergették Bedét is - ezt állítólag köpködés előzte meg -, aki kissé lemaradva kíséri a menetet.
– Dühös vagyok, mérges és végtelenül elkeseredett, hogy azt kell látnom, ezzel a diktátorral parolázik Orbán Viktor – foglalta össze érzéseit egy 1977 óta Magyarországon élő iraki kurd származású férfi. – Nem tudom felfogni, miért lenne Magyarországnak érdeke, hogy jó viszonyt ápoljon ezzel a háborús bűnössel. Pár lépéssel odébb egy fiatalember áll és a Kurd Női Harcosok (YPJ) zászlaját tartja a kezében. Magyarországon tanuló angol egyetemista, s csak annyit mondott: A szabadságért, a demokráciáért és a békéért jött el tüntetni Erdogan ellen. Egy apai ágon kurd származású, de már Magyarországon született – kurd zászlóval érkezett – srác azt mondja, akkor is eljött volna, ha nem lenne „érintett”, hiszen tiltakozni kell minden agresszor, diktátor ellen. Az időközben egy-két ezresre duzzadt tömeg nem sokkal három óra előtt elindult a Teréz körúton. Az első sorban állók molinót tartottak a kezükben, amelyre azt írták: „fight for Rojava” 
A menet megállt a Margit híd Pesti hídfőjénél, és a tüntetők egy óriási, több tíz méter hosszú kurd zászlót emeltek a fejük felé. A megmozdulás méretére jellemző, a menet csaknem megtöltötte a Margit híd és a Nyugati tér közötti szakaszon a körút egyik oldalát.
Miközben közeledik a menet a Széll Kálmán térhez, a tüntetők szinte végig skandálnak. Visszatérő rigmus az "Erdogan, takarodj!", "Erdogan terrorist" és a "gyilkosok".
A tüntetők megérkeztek a Széll Kálmán térre, ahol a szónokok megemlékeztek a kurd áldozatokról, méltatták a Kurd Női Harcosokat, bírálták a "gyilkos" Erdogant és Orbánt, amiért a "népírtás mellé állt." A tüntetők egy perces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra és egy perces üvöltéssel fejezték ki a diktátorok elleni dühüket.
Egy Magyarországon élő kurd nő arról beszélt, hogy Erdogan egy gyilkos, akinek semmi keresnivalója Szíriában, és akire diktátorként fog emlékezni a történelem. - Ezt az embert, ennek az embernek a háborúját támogatja Orbán Viktor 2019-ben - mondta. - Akik Rojava mellett állnak, az emberi jogok mellett állnak - zárta beszédét. A tömeg erre skandálni kezdte: 
Erdogan terrorist, Erdogan terrorist!

Egy, a tüntetésre Bécsből érkezett kurd asszony Erdogan bírálata és népe hányattatott sorsa mellett szólt arról is, hogy hálásak, amiért a magyarok ilyen sokan támogatják őket. Erre hangosan és sokáig zúgta a tömeg: Veletek vagyunk!
A tüntetés hivatalosan véget ért a Széll Kálmán téren, sokan elindultak a Gül baba türbéjéhez. A Rómer Flóris utcánál a tüntetők átvágtak egy rendőrségi szalagot. Pár méterrel később viszont már rendőrök álltak útjukat. Sajátos hangulat alakult ki: miközben rendőrsorfal állt fel, a tüntetők, jobbára fiatalok, dob és trombitaszóra skandáljak felváltva hogy "Janicsárok vagytok" és "turisták vagyunk". A rendőrség ironikus módon az Ankara utcában állta útját a tüntetőknek. A tiltakozók megpróbáltak a Rómer Flóris utca felől megközelíteni a türbét de ott is megállítottak őket.
Szimpátiatüntetés a Várkert Bazárnál török zászlókkal
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava