Előfizetés

Erdogan miatt hazamenni sem tudnak az emberek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 18:23
Teljes az útzár a Hősök terénél is
Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
Rendőrök szállították le a Combinók utasait, az se hatja meg őket, ha valaki gyerekéhez sietne.
Hamarosan a Gül Baba türbéjéhez érkezik a török diktátor, van is készültség rendesen a Margit körúton- írja a 444.hu. A lap munkatársai látták, ahogy a rendőrök a leszállították közeledő 4-6-os villamos utasait, a jármű tovasuhant, az emberek pedig ott állnak az út szélén, mert nem engedik át őket Erdogan érkezése miatt. 
Az itt álldogáló tömegek nem tüntetők, csak szeretnének hazamenni, de már elég idegesek. Egy ideges anya, akinek hatig vigyáznak a gyerekére az iskolában, kezdtew elveszíteni a türelmét, és azt kérte a biztosítás parancsnokától, hogy mondjon egy megoldást, mire azt a választ kapta emelt hangon, hogy
„van megoldás, hölgyem, az, hogy itt vár!”

Sajnos most a metró sem jó alternatíva - teszi hozzá a hírportál - a Széll Kálmán téren is,óriási tömeg várja, hogy végre lejussanak a metróhoz.   

Debrecen megépítené az atlétikai stadiont

Népszava
Publikálás dátuma
2019.11.07. 18:18
Az atlétikai stadion látványterve
A Kúria ugyan - felülbírálva a Nemzeti Választási Bizottság korábbi döntését - jóváhagyta a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságra tervezett stadion megépítése ellen indított népszavazási kezdeményezést, de az korántsem biztos, hogy el is indul a referendum kiírásához szükséges aláírásgyűjtés. Az ötletgazdák - Hadházy Ákos független képviselő és Kassai Dániel XVIII. kerületi független önkormányzati képviselő - egyelőre az ellenzéki pártokkal egyeztetnek arról, hogy érdemes-e elkezdeni a gyűjtést. Ezt egyébként legkorábban az önkormányzati választás utáni 40. napon, azaz november végén lehetne elkezdeni.
Karácsony Gergely a szerdai kormányülés után ugyanakkor közölte: azt kérte az Orbán-kabinettől, hogy a fővárosi önkormányzatnak tegye lehetővé a további tájékozódást az atlétikai stadion ügyében, „de november végére kialakítja az álláspontját Budapest is”. Hadházy erre reagálva azt mondta lapunknak, a Fővárosi Közgyűlés döntésétől is függ a szignógyűjtés. A független országgyűlési képviselő szerint a tapasztalatok alapján a kormány meghátrál az olyan ügyekben, amelyekben felmerülhet referendum. Ezt bizonyítja – folytatta Hadházy –, hogy csütörtökön a debreceni képviselő-testület jelezte: ha Budapest nem akar élni a lehetőséggel, akkor szívesen megrendezik az atlétikai világbajnokságot, így pedig ott épülne fel a stadion is. (A helyszínről egyébként a Nemzetközi Atlétikai Szövetségnek és a kormánynak kell döntenie.) Hadházy Ákos szerint egyébként az ellenzéki pártok sem akarják, hogy új stadion épüljön Budapesten. Lapunk kérdéseire csak az MSZP válaszolt, annyit írtak, hogy még nem alakítottak ki az álláspontjukat. A Magyar Atlétikai Szövetséget (MASZ) mindenesetre teljesen váratlanul érte a referendum ötlete. – Tavaly decemberben boldogok voltunk és büszkék, amikor megkaptuk a világbajnokság rendezési jogát – mondta Gyulai Miklós, a MASZ elnöke, korábbi válogatott sprinter, egy háttérbeszélgetésen, amelyre a Népszava és néhány médium kapott meghívást. – Nem értjük, miért akarnak nekünk ártani, mi senkinek sem tettünk semmi rosszat, nem mi tehetünk arról, hogy a „stadion” kifejezés mára szitokszó lett, amit összeköt a közvélemény a mutyival és korrupcióval.” Gyulai Márton, az Európai Atlétikai Szövetség (EAA) tanácsának tagja azt mondta, ha vissza kell lépni a rendezéstől, akkor 50-60 milliárd forint körüli kártérítést kellene fizetni a nemzetközi szövetség részére, nagyjából ennyibe kerülne a vb megrendezése is. „Magyarországon nincs egyetlen olyan atlétikai stadion sem, amelyben az egész pálya körül találhatóak ülőhelyek, nincs egy olyan létesítmény, amit az atléták az otthonuknak nevezhetnek – hangsúlyozta az EAA magyar tanácstagja. – Atlétikai centrumot szeretnénk építeni egy olyan területre, amely jelenleg le van zárva a lakosság elől, ahol napjainkban szennyező anyagok kerülnek a Dunába. Nem a vb a lényeg, természetesen nekünk ez is fontos, hanem az, hogy az esemény után az atlétáknak lesz egy saját otthonuk, ami ráadásul a lakosság számára is elérhető. A stadion futópályája mindenki előtt nyitva lesz, a környéket parkosítjuk, Budapest több hektáron kap zöld területet. ”

Boldog kispesti óvodások virággal fogadták Erdogan feleségét

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.07. 17:11

Fotó: Getto Márton / Gajda Peter Facebook oldala
Nem az önkormányzat szervezte a programot, de Gajda Péter is fogadta Emine Erdoğant, aki támogatást vitt egy helyi óvodának.
Miközben a belvárosban több ezres, dühödt tömeg tiltakozik Recep Tayyip Erdogan észak-szíriai offenzívája, a helyi kurdok üldözése és szisztematikus kitelepítése ellen, Kispesten tárt karokkal fogadták a török elnök feleségét. Az eseményről büszkén számolt be Gajda Péter, MSZP-s polgármester is: 
„Közel 10 éves testvérvárosi kapcsolat köt minket a török nagyvároshoz, Isztambul-Pendikhez. Számtalan kulturális és diákcsere programot szerveztünk már a vezetőkkel és a Yunus Emre Intézettel. Így esett Emine Erdoğan asszony választása ma a Kispesti Szivárvány óvodára, ahol kollégáimmal fogadtam. Több mint 10 millió forintot hozott az itt zajló török-magyar programok keretében az intézmény eszközfejlesztéséhez és további felújításához, amit ezúton is köszönünk!”
- írta Facebook-oldalán. A bejegyzéshez olyan óvodai fotókat csatolt, amiktől a politikai pedofíliában rutinos fideszes vezetők is elpirultak volna:
egymás kezét fogó ovisok énekelnek vagy szavalnak Emine asszony előtt, adnak át virágcsokrot a mosolygó elnökfeleségnek.

A hozzászólók már nem voltak ilyen lelkesek. „Szégyelljétek magatokat, amiért tapsoltok a gyerekgyilkosnak”, „Ez a nap Kispest szégyene! Legalább ne tetted volna ki, Péter!” - írta több kommentelő.  

Gajda csak csatlakozott az ünnepséghez

Az üggyel kapcsolatban telefonon kerestük meg Gajdát, aki elmondta: nem csak a Szivárványban, hanem több kispesti óvodában is zajlik közös török-magyar kulturális program, amiben a kerületi gyerekek a török kultúrával, nyelvvel ismerkedhetnek meg – vallási képzést azonban nem tartanak nekik. 
Gajda Péter azt is hozzátette, hogy a programot nem a kispesti önkormányzat, hanem az említett Yunus Emre Intézet, valamint a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökség (TIKA) hozta tető alá, együttműködve az óvodával – és persze Emine Erdoğan stábján is múlt a helyszínválasztás.

A politikai pedofília fogalmát kimerítő képekről  pedig úgy fogalmazott: „tavaly óta tartózkodom attól, hogy bármilyen eseményen gyerekkel fotózkodjak, néha ez sajnos nem sikerül” – hiszen ha oktatási intézményben adódik program, akkor nehéz elkerülni a találkozást. Gajda ugyanakkor csak gondolja, hogy a szülők beleegyeztek abba, hogy a kicsik részt vegyenek a török first lady fogadásában – mint mondta, az erről szóló jóváhagyó nyilatkozatot már az év elején le szokták adni az óvodákban.

„Én nem Erdogan urat fogadtam Kispesten”

A  polgármestert arról is kérdeztük, erkölcsileg mennyire tartja vállalhatónak, hogy a több százezer menekülttel és több száz kurd halálos áldozattal járó török offenzíva után a török elnök feleségével szerepeljen. „Ha elfogadható, hogy Erdogan asszony egy önálló személyiség, akkor az is elfogadható, hogy én nem Erdogan urat fogadtam Kispesten” - mondta Gajda, hangsúlyozva: ő nem vesz részt a nagypolitikában, és barátságokat keres, nem ellenségeket.