Andrássy út;balettintézet;Fortepan;Fővárosi Negyed;

Omladozik a jó kávés emlékműve

Tudják, melyik a Drechsler-palota Pesten? És ha azt mondom, Orbán és Tarlós a buszon?

Na jó, igazuk van, kezdjük az elején a történetet. A Drechsler-palota alighanem az egyetlen luxusbérház Pesten, amelyik nem a tulajdonosáról vagy a tervezőjéről kapta a nevét, hanem a kávésról, aki a földszintjén nyitott üzletet. Esetünkben Drechsler Béla lett a névadó, aki sikeresen ellopta a showt a Lechner Ödön-Pártos Gyula építésztandemtől és a Magyar Államvasutak Nyugdíjintézetétől.

Pedig sem a megrendelőnek, sem a tervezőknek nem volt egyszerű dolguk, hiszen úgy kellett nagyot alkotniuk az Andrássy út legelegánsabb szakaszán, hogy közben kellő respektussal kellett viseltetniük Ybl éppen szemben álló Operaháza felé. Megoldották: 1886-ra született meg a mindössze 24 lakást kínáló, szolidan neoreneszánsz, négy utcára néző bérpalota, amelynek földszintjén Pest egyik legforgalmasabb kávéháza lett a fent említett Drechsler. 

A házban 1936-ban nyílt meg Nádasi Ferenc balettművész tánciskolája - ennek államosított kiadása lett huszonkét évvel később az Állami Balettintézet, amely fél évszázad alatt aztán az egész házat elfoglalta. 2002-ben kellett elhagyniuk az épületet, akkor, amikor már az építési engedélyt is megkapta a palotából Opera Plaza néven üzletközpont-szálloda kombót létrehozni kívánó beruházó.

A Drechsler-palota rendszerváltás utáni története amúgy a legtipikusabb pesti példája a közvagyonnal való gondatlan gazdálkodásnak és a történeti örökség semmibevételének. 1997-ben adta el az épületet a kerületi önkormányzat egy projektcégnek, amely pillanatokon belül többszörös áron passzolta tovább a valódi vevőnek. Az Opera Plaza projekt meghiúsulása után, 2007-ben portugál kezekbe került a ház, aztán egy világválsággal később elkövetkezett a nevezetes buszozás: Orbán és Tarlós a kamerák előtt, egy új buszon látványzötykölődve tárgyalta meg, hogy semmi akadálya a visszaállamosításnak, csak kell egy jó törvényjavaslat.

Ez 2013-ban történt, és bármilyen furcsa is, de a következő évben már a katari uralkodócsalád egyik tagja volt a palota tulajdonosa. Azóta eltelt öt év, és sokáig az volt kiírva a vedlett, aládúcolt, büdös épületre, hogy 2020-ban luxusszálloda nyílik benne. Legutóbb áprilisban röppent fel a hír, hogy megkezdték a felújítását - de kívülről nézve ebből egyelőre semmi nem látszik.