Előfizetés

Orosz szurkolók törték át a rendőrsorfalat a Fradi-meccs előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 21:44
Képünk illusztráció
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
150 vendég ultra indított rohamot, lovasrendőrök is kergették őket.
Miközben az Erdogan-látogatás miatt Budapest jókora részének közlekedése lebénult, a Ferencváros stadionjánál az FTC-CSZKA Moszkva Európa Liga-meccs miatt vannak lezárások, és a balhék sem maradtak el – írja a hvg.hu.
Egy, a meccsre tartó szemtanú azt mondta: nagyjából 150 orosz szurkoló a Nagyvárad térnél áttört a rendőrsorfalon. A lap helyszínen lévő munkatársa arról számolt be, hogy óriási a rendőri készültség, az oroszokat onnan próbálják beterelni a stadionba. Más azt látta, hogy a lovasrendőrök az autók között üldözték a szurkolókat.
Később a Hungária körút túloldalára terelték az oroszokat a lovasrendőrök, így tudták beengedni a magyarokat a stadionba. A police.hu beszámolója szerint „konfliktus alakult ki a hazai és az orosz szurkolók között, a Készenléti Rendőrség munkatársai  viszont azonnal közbeléptek és intézkedtek, garázdaság miatt több személyt állítottak elő. „Személyi sérülés nem történt. A környéken a rend helyreállt.”  

A TEK szerint mindenki türelmesen, megértően várta Erdogan érkezését

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.07. 21:21
Rendőrök és kordonok százai biztosították, hogy Erdogan zavartalanul suhanhasson Budapest utcáin
Fotó: Zagyi Tibor / Népszava
A terrorelhárításnak fel sem tűntek a villamosról leszállított, otthonuk előtt feltartóztatott emberek, úgy látták, hogy minden gördülékenyen ment.
Az MTI Országos sajtószolgálatán keresztül köszönte meg a TEK a budapesti közlekedők türelmét és együttműködését „ami lehetővé tette, hogy a védett személy akadálytalanul és biztonságosan haladhasson a programhelyszínek között.” Nos, nehéz nem együttműködni, ha az embert rendőrök tartóztatják fel akár saját házának kapujában, vagy szedik le a villamosról, csak hogy Erdogan török elnök konvoja gond nélkül suhanhasson. A terrorelhárítás szerint a védett személy akadálytalanul és biztonságosan haladt a programhelyszínek között, de ez csütörtökön csak neki sikerült Budapesten.  Az útvonal túlbiztosítása ugyanis azzal járt, hogy a főváros közlekedése egész napra elesett:
  • nem járt a Kisföldalatti,
  • lezárták az Andrássy utat és a Margit körutat,
  • az Erdogan-ellenes tüntetés egy időre megbénította a Teréz körutat is
  • a rendőrök blokád alá vonták a Nagymező utca színházait
  • Ideiglenesen leállt a közlekedés az M3-as metró vonalán
  • Lezárták az M2-es metrü Batthyányi téri kijáratát, az utasok az aluljáróban maradtak
A kialakult közlekedési káoszt Karácsony Gergely főpolgármester is elfogadhatatlannak nevezte, és hangsúlyozta, hogy a BKK és BKV illetékesei hasonló esetben már csak főpolgármesteri engedély birtokában egyeztethetnek a rendőrséggel.

Karácsony Gergely: elfogadhatatlan Budapest megbénítása

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.11.07. 20:01
Karácsony Gergely főpolgármester a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt emlékműnél tartott gyertyagyújtáson
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester kiakadt a minden fontosabb útvonalat lezáró rendőrségre, a korlátozások azonnali feloldását kéri.
„A rendőrség és a főváros között eddig korrekt volt a szakmai együttműködés a diplomáciai események biztonságának megteremtésében. A ma este történtek azonban elfogadhatatlanok: lehetetlen helyzet, hogy metrók tartósan ne közlekedjenek egy államfői látogatás miatt” - írta szerda esti Facebook-bejegyzésében Budapest főpolgármestere.
Karácsony jelezte: felkérte a BKV vezetőit, hogy haladéktalanul tegyék meg a tömegközlekedés helyreállításához szükséges intézkedéseket, és a jövőben csak főpolgármesteri engedéllyel folytassanak egyeztetést a rendőrséggel a hasonló esetekben. 
A főpolgármester egyébként maga is részt vett az Erdogan török elnök látogatása miatt rendezett tüntetéssorozaton – ott volt  a Cipők a Duna-parton nevű holokauszt emlékműnél tartott gyertyagyújtáson –  így testközelből tapasztalhatta meg a korlátozások hatását. 
Az egész napos, Budapest főbb közlekedési útvonalait érintő lezárásokról lapunk is beszámolt: az elnöki konvoj útját biztosító rendőrök Combinókról parancsoltak le utasokat, blokád alá vonták a Nagymező utca színházi övezetét, zárolták a Margit körutat, lezárták a Kisföldalatti megállóit. A tömeg feltorlódott a Széll Kálmán téren, de mintegy félórára megbénult az M3-as metró Nagyvárad és Lehel tér közötti közlekedése is. A korlátozások nagy részét este nyolc óra előtt feloldották, de a Deák téren 19:50-kor sem állt meg a metró.