Előfizetés

Kiengedték a börtönből a volt brazil elnököt

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.09. 06:52

Fotó: Hamilton Zambiancki / AFP / Anadolu Agency
Lula da Silvát a bíróság eltiltotta attól, hogy egy darabig választáson jelöltesse magát.
Brazíliában kiengedték a börtönből pénteken a korrupcióért elítélt Luiz Inácio Lula da Silva volt elnököt, miután egy illetékes bíró elrendelte szabadon bocsátását – jelentették hírügynökségek. Ennek előzménye, hogy a brazil legfelsőbb bíróság csütörtökön eltörölte az elítélt bűnözők kötelező bebörtönzését abban az esetben, ha elvesztették első fellebbezési perüket. A legfelsőbb bíróság ezzel átértelmezte a büntető-törvénykönyvet, és azáltal, hogy az elítéltek kimeríthetik minden fellebbezési lehetőségüket, mielőtt börtönbe kell vonulniuk, több tucatnyi magas rangú rabnak – köztük a baloldal volt elnökének – kedvezett. A 2003 és 2010 között hivatalban volt Da Silvát – akit a világ inkább Lula néven ismer – tavaly börtönözték be kenőpénz elfogadásáért. Lula ügyvédei bejelentették már csütörtökön, hogy azonnal kezdeményezik védencük szabadon bocsátását. A volt elnököt lelkes tömeg, pártjának, a Munkáspártnak sok tagja várta a börtön előtt, Curitiba városban. Szabadon engedése azonban megdöbbentette a pénzpiacokat, és heves reakciókat váltott ki az országban a politikai spektrum egészén. Mindkét oldalon felhívások jelentek meg demonstrációkra. Félő, hogy politikai szempontból tovább polarizálódik a brazil társadalom – állapította meg a Reuters hírügynökség. A befektetőket megijesztette annak kilátása, hogy Lula visszatér a politikába, és egyesíti az ellenzéket a piacbarát Bolsonaro-kormánnyal szemben. Mindazonáltal az elítélt elnököt a bíróság eltiltotta attól, hogy egy darabig választáson jelöltesse magát. Nyolc év és tíz hónapra börtönözték be tavaly, mert bűnösnek találták abban, hogy kenőpénzeket fogadott el ipari cégektől állami megbízásokért cserébe. A radikálisan jobboldali Jair Bolsonarót tavaly választották meg elnöknek, amivel 14 év után véget ért a korrupciós botrányok által megtépázott Munkáspárt uralma.
A legfelsőbb bíróság által csütörtökön megszüntetett törvény három évig volt érvényben, és hozzájárult az ország legnagyobb korrupciós botránya – az úgynevezett autómosó ügy – kinyomozásához, amelynek végén több tucatnyi cégvezetőt és politikust börtönöztek be kenőpénz elfogadásáért. Az a szabály ugyanis, hogy a vádlottnak első fellebbezése elvesztése után azonnal börtönbe kell vonulnia, arra ösztönözte őket, hogy vádalkut kössenek az ügyészséggel. A vádalku során azonban olyan információkat kaptak az ügyészek, amelyek megkönnyítették a hatalmas korrupciós ügy felgöngyölítését. José Antonio Dias Toffoli, a legfelsőbb bíróság elnöke azt mondta csütörtökön: a bebörtönzöttek szabadon engedése nem lesz automatikus, esetről esetre döntenek róluk. Az autómosó-ügyön dolgozó ügyészek úgy reagáltak, hogy a legfelsőbb bírósági döntés megnehezíti a munkájukat, és a bűnözők büntetlenségét segíti elő, ugyanis Brazíliában szinte határtalan a fellebbezés lehetősége. Szerintük a döntés nincs összhangban azzal a törekvéssel, hogy az ország fel akarja számolni a korrupciót. Nicolás Maduro venezuelai elnök országa állami televíziójában üdvözölte Lula szabadon engedését az esemény élőben történő közvetítése közben.

Bemutatta kormányát az újraválasztott lengyel miniszterelnök

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.08. 20:29
Mateusz Morawiecki
Fotó: AFP
A korábbi politikáját folytató kabinetnek négy új tagja lesz, és átszerveznek egyes tárcákat.
Az októberi parlamenti választások nyomán alakuló kormánya javasolt összetételét ismertette péntek esti sajtóértekezletén Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő. A korábbi politikáját folytató kabinetnek négy új tagja lesz, és átszerveznek egyes tárcákat.
Új vezetőket többek között a pénzügyi, valamint a szociális, család- és munkaügyi tárca élére jelöltek.

A külügyi tárcát változatlanul Jacek Czaputowicz fogja irányítani, a minisztériumból azonban kiválik az Európai Unió ügyeinek területe, amelyet a miniszterelnöki hivatal minisztereként az eddigi külügyminiszter-helyettes, Konrad Szymanski vezet majd. A környezetvédelmi minisztériumtól - melynek szintén új vezetése lesz - különválik a klímavédelmi terültet. Ezt Michal Kurtyka eddigi környezetvédelmi államtitkár fogja irányítani, aki az ENSZ tavalyi katowicei klíma-csúcstalálkozóján elnökölt. Megszűnik az energiaügyi minisztérium. Az állami tulajdonú bányászati és más társaságokat Jacek Sasin eddigi kormányfőhelyettes fogja irányítani egy új vagyonkezelő tárca minisztereként. Létrejön az egyebek között az uniós források felhasználásában illetékes alapkezelő minisztérium is.
Morawiecki - aki a választások előtt is irányította a lengyel kormány munkáját - formálisan a parlament keddi alakuló ülésén lemond. Andrzej Duda államfő ezt követően megbízza őt az új, rövid időn belül beiktatandó kormány hivatalos összeállításával.
A lengyel kormánypárt, a Jaroslaw Kaczynski által irányított nacionalista konzervatív Jog és Igazságosság (PiS) októberben magabiztos választási győzelmet aratott, a mandátumok háromnegyedét szerezte meg.

7000 embert rúghat ki a legnagyobb európai acélgyár, sztrájk miatt áll a termelés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.08. 17:27

Fotó: ALFONSO DI VINCENZO / AFP
Megosztja az olasz kormánypártokat az ügy, a munkanélküliség rémével környezetvédelmi szempontok állnak szemben.
7000 munkás elbocsátását tervezi Európa legnagyobb acélgyára, a dél-olaszországi Tarantóban működő Ilva - írja az Euronews. A gyár mostani üzemeltetője, a francia-indiai Arcelor-Mittal társaság egyúttal azt is közölte, hogy felmondja a két éve kötött szerződést, és visszaadja az olasz államnak az acélművet.
A hír hallatán a szakszervezetek péntek reggel hét órától 24 órás sztrájkot hirdettek.

Egyrészt azt követelik, hogy a cég ne bújhasson ki a szerződés alól, ne bocsássa el dolgozók ezreit. Ezt már csak az is indokolja, hogy a gyár a munkanélküliségtől különösen sújtott Dél-olasz régió legnagyobb munkaadója.
Követelik továbbá, hogy ne módosíthassa a cég a környezetvédelmi tervet. Ez utóbbi legalább olyan fontos, mint a munkahelyek biztonsága: az acélmű az egyik legnagyobb környezetszennyező Európában, dioxinkibocsátása eddig 11 ezer ember esetében bizonyítottan okozott daganatos halált.

Nincs egyetértés a kormánykoalícióban

Az ügy probléma megosztja a kormánykoalíciót. Az Öt Csillag mozgalom vezetője, Luigi di Maio nem támogatja a környezetszennyező acélgyár védelmét, a Demokrata Párt viszont nem szeretne a munkahelyek megszűnéséhez asszisztálni. Sajtóértesülések szerint utóbbi arra is használhatja az esetet, hogy erre hivatkozva kilépjen a kormánykoalícióból.