2022-től MotoGP-futamot rendezhet Magyarország, ehhez új stadiont építenek

Publikálás dátuma
2019.11.09. 14:57
Valentino Rossi
Fotó: LLUIS GENE / AFP
Palkovics László, Kósa Lajos és Talmácsi Gábor közösen jelentette be a hírt a rali Európa-bajnoki futamon, Nyíregyházán.
Az innovációs és technológiai miniszter elárulta azt is az MTI szerint, hogy hosszabb ideje folytattak tárgyalásokat a MotoGP kereskedelmi jogait birtokló céggel, amellyel már szándéknyilatkozatot is aláírta. Palkovics szerint a kormánynak február 28-ig végleges döntést kell hoznia többek között a helyszínről és a rendezéshez kapcsolódó intézkedésekről. Kósa Lajos, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke is ott volt a sajtótájékoztatón, és arról beszélt, hogy a MotoGP-futam megrendezésének érdekében új versenypálya épülhet Kelet-Magyarországon. Hozzátette: határozott szándék, hogy az új pálya olyan helyszínen legyen, ahol a nyári időszakban a rendezvénynapok száma teljes. Talmácsi Gábor, a sportág egyetlen eddigi magyar világbajnoka sajtótájékoztatón elmondta, üdvözli a kormányzat célkitűzéseit, fontosnak tartja, hogy legyen az országnak autó- és motorsport stratégiája. "A MotoGP család örökös tagjaként óriási lehetőséget jelent a hazai rendezésű futam" - mondta Talmácsi.
Szerző
Frissítve: 2019.11.09. 21:41

Mészöly Kálmán végezheti el a Puskás Aréna nyitómeccsének kezdőrúgását, ha az egészségi állapota is engedi

Publikálás dátuma
2019.11.09. 13:52

Fotó: Népszava
Nyikita Pavlovics Szimonyan egykori szovjet válogatott örmény labdarúgóval egyetemben.
Ahogy azt a Népszava is megírta, az Uruguay elleni november 15-i barátságos meccsel avatják fel az új nemzeti stadiont, a Puskás Arénát. Óriási az érdeklődés, az elővásárlási szakasz első óráiban több mint 25 ezer jegyet vettek meg a szurkolók, azóta elkelt már minden jegy a stadionavatóra. Ha a nyitómeccs valóban nyilvános is lesz, azért történt néhány olyan dolog az új stadionnal kapcsolatban, amiket valamiért a titkolózás homálya fedett egészen addig, amíg a sajtó rá nem jött a kis turpisságokra. Az egyik ilyen volt, hogy kiderült, nem az Uruguay elleni barátságos meccs lesz az első mérkőzés az új stadionban, ugyanis az első játék már lezajlott, és a Népszava is ott volt. A másik ilyen ügy pedig az volt, hogy titokban szentelték fel és áldották meg az arénátöt egyház képviselői, erről itt olvashatnak bővebben. Azt sem hivatalos forrásból lehet tudni, hogy Mészöly Kálmán 61-szeres válogatott labdarúgó, egykori szövetségi kapitány végezheti el a stadionavató mérkőzés kezdőrúgását, ugyanis az információt Mészöly Kálmán fia, Mészöly Géza osztotta meg a sajtóval. Ezek szerint a 93 éves Nyikita Pavlovics Szimonyan egykori szovjet válogatott örmény labdarúgóval közösen kezdenék el szimbolikusan a mérkőzést. Mészöly Géza azt is nyilatkozta, nem biztos, hogy édesapja ott lehet a meccsen. Mint ismert, Mészöly Kálmán évek óta betegeskedik. 
Szerző
Frissítve: 2019.11.09. 21:44

Gyorskorcsolya vk – Országos csúcsot állított fel Jászapáti Petra 1000 méteren

Publikálás dátuma
2019.11.09. 12:58
Illusztráció
Fotó: MLADEN ANTONOV / AFP
A 20 éves szegedi versenyző 1:28.898 perces idejével közel fél másodpercet faragott az 1:29.369 perces régi csúcson.
Jászapáti Petra az 1000 méter selejtezőjében megdöntötte Bácskai Sára Luca három éve felállított országos csúcsát a rövidpályás gyorskorcsolyázók világkupa-sorozatának második, Montrealban zajló állomásán. A versenyző, aki egy hete 500 méteren a saját rekordját adta át a múltnak Salt Lake Cityben, ezúttal a pénteki versenynapon elért 1:28.898 perces idejével közel fél másodpercet faragott az 1:29.369 perces régi csúcson. Jászapáti mellett az olimpiai bajnok Liu Shaolin Sándor és öccse, Liu Shaoang vette százszázalékosan az előcsatározásokat, mindhárman 500 és 1000 méteren indultak és jutottak túl a selejtezőn a kanadai városban. Rajtuk kívül a szintén ötkarikás aranyérmes Burján Csaba 1500 méteren elődöntőbe, míg az ausztrál születésű Lockett Deanna 1000 méteren negyeddöntőbe jutott. A többi magyar még a reményfutamokban próbálkozhat. A váltók közül a vegyes és a női is kiesett a negyeddöntőben, előbbit szabálytalanság miatt kizárták, utóbbi pedig futamában utolsó, negyedik lett, így nem jutott tovább. Az olimpiai és Európa-bajnok, egyúttal vk-címvédő és világcsúcstartó férfi staféta viszont futammásodikként továbblépett a legjobb nyolc közé. Szombaton az 1000 és 1500 méter, valamint a vegyesváltó küzdelmeivel folytatódik a vk-viadal, vasárnap pedig az 500 mellett újabb 1000 méteres verseny lesz a férfi és női staféták fináléi mellett.
Szerző