Előfizetés

Czeglédyvel két szerződést is kötött Niedermüller, mindkettő nyilvános

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.10. 12:11
Czeglédy Csaba
Fotó: Népszava
Összesen 2 millió forintért dolgozhat két hónapon keresztül az "elszánt és tapasztalt", valamint vád alá helyezett jogász irodája a DK-s önkormányzatnak.
"Az átláthatóság jegyében nyilvánossá tesszük Czeglédy Csaba szerződését" - olvasható az erzsébetvárosi DK-s polgármester, Niedermüller Péter által aláírt vasárnapi közlemény. Egy nappal korábban derült ki, hogy a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodával szerződött az önkormányzat folyó szerződéseinek átvilágítására és sajtóperes ügyekre Erzsébetváros új vezetése. A szerződésekből kiderül,
az ügyvédi iroda két, megbízást kapott, a november 1-től december 31-ig terjedő két hónapos időszakra, melyek díjazása egyenként összesen 1 millió forint.

Egyszer személyiségi jogi és sajtó-helyreigazítási eljárásokban látja majd el a kerület jogi képviseletét, valamint a kerületi média sajtójogi segítése. A másik megbízás tárgya pedig a szombaton említett átvilágítás.
A szintén Czeglédy vezette Human Operator Zrt.-hez kapcsolódó bűnszervezet ügyében idén februárban emeltek vádat különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt 21 emberrel szemben. A DK szerint koncepciós perekről van szó, és mit fogalmaztak, az "elszánt és tapasztalt jogász" a "Fidesz és lakájmédiája ellen több száz pert megnyert".
A budapesti VII. kerület mellett Újbudán is előkészítés alatt áll a korábban szombathelyi független önkormányzati képviselőként is szerencsét próbáló Czeglédy irodájának megbízási szerződése.

Lassan megtelik a budapesti agglomeráció

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2019.11.10. 09:09

Fotó: Béres Márton / Népszava
Egy Budakeszi méretű kisváros lakosságával nőtt tavaly Pest megye népessége, a főváros környéke csak ott élhető, ahol korlátozzák a bővülést.
Folytatódik a fővárosi agglomeráció településeinek többségében a lakosság számának emelkedése, miközben Budapest népessége 2018-ban majdnem hatezer fővel csökkent. A kiköltözőknél is többen érkeztek Pest megyébe az ország más tájairól, hiszen összesen 15 ezer fővel lett több a megye lakossága a múlt évben. Ez a mozgás ingatlanpiaci szakértők utóbbi hetekben megjelent elemzései szerint jelentősen megemelte az agglomerációs ingatlanárakat. Egyre erősebben érezhető, hogy az elszabadult budapesti négyzetméterárak kifelé tolják a belvárosi kerületekből az otthont keresőket. Egy év alatt a külső kerületekben 30-40 százalékos áremelkedést látnak a szakemberek, ez pedig azt eredményezi, hogy akik eddig a peremkerületekben kerestek ingatlant, még eggyel tovább lépnek. Az agglomeráció 81 települését hat szektorra osztják a szakemberek, a növekedés üteme korántsem egyforma mindenfelé, bár kevés helyen csökkent a lakosság száma. A délinek nevezett körzet települései közül Szigetszentmiklós lakossága a KSH adatai szerint 1990-hez képest több mint duplájára, 19 ezerről 39 ezerre nőtt, Érden ma 26 ezerrel, egy másik kisváros népességével élnek többen, Halásztelek lakossága nagyjából 70 százalékkal gyarapodott a 30 év alatt. Mindenhol nehéz volt lépést tartani a kiköltözők elvárásaival, de ahol lassabban engedték bővülni a települést, ott nem vált megoldhatatlanná a feladat. Dunaharaszti 15 ezres községből vált kisvárossá, idén januárban 22 900 lakossal. Szalay László 2002 óta vezeti a települést, azt mondja, már elődei elkezdték a tudatos tervezést, amikor – látva a kiköltözők tömegét – belterületté nyilvánítottak határszakaszokat. Az önkormányzat ennek megfelelően 2003-ban megváltoztatta a helyi építési szabályzatot és stratégiai tervet készített a város fejlesztésére. Ebben rögzítették, hogy maximum 25 ezer főre engedik duzzadni a népességet, mert emellett a lakosságszám mellett tudják még jól működtetni a szolgáltatásokat. Kijelölték az építési övezeteket és meghatározták, hol épülhetnek csak családi házak, hol társasházak. A polgármester azonban azt mondja, nem számolhattak mindennel. A legújabb családtámogatások hatására megjelentek a városban azok a vállalkozók, akik már a belső utcák nagyobb üres telkein kezdtek 6-8 lakásos társasházakat építeni, ami nem tetszett az itt élőknek. Hogy élhető maradjon a város, ma már az a szabály, hogy 400 négyzetméterenként épülhet egy lakás. 
Szalay László úgy látja, amióta a személyi jövedelemadóból semmi nem marad a településeknél, nem éri meg felduzzasztani a városokat, csak amíg bírják például gyermekintézményekkel követni az elvárásokat. Dunaharaszti tavaly adta át a második hatcsoportos bölcsődéjét, az elsőt bővítették. Óvodát 2005-ben már építettek egyet, de két éve meg kellett csinálni a következőt is, s már most abban gondolkodnak, hogy a mellette megvásárolt telek egy részén a lakosság igényei alapján szabadidőparkot alakítanak ki, de ha kell, marad terület az óvoda bővítésére is. Emellett támogatják családi bölcsődék és napközik működését is a városban. Most új iskola építését tervezik, bár ez már nem lenne önkormányzati feladat, „de a gond a mienk” – érvel a polgármester. Az utóbbi évek fejlesztései is növelik a város vonzerejét: gyakorlatilag minden utca szilárd burkolatot kapott, van két kulturális programokra használható intézményük és egy ötszáz fős sportcsarnokuk, ami a városvezető szerint bőven elegendő, hamarosan elkészül több épület összevonásával az új orvosi rendelő. A gyermekintézmények közalkalmazottainak bérét kiegészítik, s most tervezik a fiatal pedagógusokat vonzó szállás kialakítását, ahogy megérett a helyzet egy munkásszálló építésére is – fog bele a tervek sorolásába Szalay László. Az itt letelepült cégek ugyanis egyre nehezebben találnak munkaerőt, van, amelyik Pestről hordja buszokkal dolgozni az embereket. 
Az agglomerációs kisvárost körbejárva impozáns lakóparkokat mutatott a városvezető, ahová annak ellenére tart a kiköltözés, hogy már 450-500 ezer forintos négyzetméteráraknál járnak. Amit biztosan tud: hamarosan idősotthont kell építeni Dunaharasztin is, mert az ide költöző fiatal és középkorú házaspárok egyre többször hozzák magukkal az idős szülőket, akiknek a gondozását nem tudják megoldani. Vannak már élhetetlenné nőtt városok a környéken – érvel a polgármester, hogy miért kell akár rendeletekkel is fékezni a betelepülést. Azt gondolja, Dunaharasztin kezelhető a növekedés, ami annak is köszönhető, hogy az itt megtelepedett nagy cégektől származó adóbevételt utolsó fillérig a városra költik, fejlesztésekre és felújításokra fordítják. Harasztihoz hasonlóan a főváros környéki településeken nemhogy csökkenne, inkább ismét erősödik az építési kedv. Míg a KSH 2005-ös adatai szerint akkor Budapesten több mint 12 ezer lakást adtak át, Pest megyében pedig kevesebb, mint 7 ezret, addig 2017 óta már több lakást építettek a környező településeken, mint a fővárosban. tavaly 3874 lakás készült el Budapesten, 4764 Pest megyében.

Közlekedni kell

Elvileg minden településen ki kellett dolgozni a hosszabb távú stratégiát a lehetséges fejlődési irányokról, így meg kellett határozni a most felkeresett Dunaharasztihoz hasonlóan azt a lakosságszámot, ameddig élhetőnek lehet nevezni a községet vagy várost, s ehhez hozzátartozik az is, hogy mennyire megoldott a lakóhely megközelítése. Az önkormányzati választás után már olyan szakértői vélemények is megjelentek, amelyek szerint az agglomerációs közlekedési fejlesztésekhez nem várható állami támogatás a következő években. A fővároson kívüli építkezésben vagy lakásvásárlásban gondolkodóknak ezt is érdemes lesz megfontolni, amikor a váltásról döntenek.

10 helyen ismétlik meg a választást vasárnap

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.11.10. 09:08
Képünk illusztráció
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Várhatóan hétfőre mindenhol lesz eredménye az önkormányzati választásnak.
Az októberi önkormányzati választás után tíz település 38 szavazókörében kell megismételni valamelyik szavazást:
nyolc polgármesteri, négy egyéni listás és három egyéni választókerületi voksolást, valamint két települési nemzetiségi választást.

A szavazókörök reggel 6 és este 7 óra között tartanak nyitva, és fogadják a voksolásra jogosult mintegy 30 ezer választópolgárt. Az NVI tájékoztató oldala napközben közli a 7, 9, 11, 13, 15, 17 és 18.30-kor rögzített részvételi adatokat a jászberényi polgármester-választásról.
A szavazókörök zárását követően a szavazatszámláló bizottság összeszámlálja az urnákban lévő szavazólapokat, és a szavazatszámlálás eredményéről jegyzőkönyvet állítanak ki, illetve tájékoztatják a helyi választási irodát az eredményről. A helyi választási irodák munkatársai rögzítik ezeket az adatokat a Nemzeti Választási Rendszerben, és az előzetes eredményadatok szavazóköri bontásban is megjelennek a választás.hu-n.
A megismételt szavazásokat követően a választás települési szintű eredményeit a helyi választási bizottságok állapítják meg a szavazóköri jegyzőkönyvek alapján, várhatóan hétfőn.
A voksolás ideje alatt nincs általános kampánycsend, de a szavazókörnek helyet adó épület bejáratától számított 150 méteren belül, közterületen nem lehet semmilyen kampánytevékenységet folytatni. A választási törvényben meghatározott területi korlátozás azonban nem vonatkozik a 150 méteren belüli magánterületekre.