Szlovákia;felvidéki magyarok;

Az a pillanat

Történelmileg kitüntetett időket élnek Felvidéken magyarok és szlovákok egyaránt: a Progresszív Szlovákia (PS) és az Együtt (SPOLU) szlovák pártszövetség ugyanis az ország történelmében első ilyen alakulatként úgy gondolta: ahhoz, hogy valóban minden állampolgárát képviselje az országgyűlésben, szüksége lesz magyar képviselőkre is. De a pillanat ettől még csak történelmi lenne, kitüntetetté attól vált, hogy ezt néhány felvidéki magyar is így gondolta.

A PS/SPOLU magyar képviselőjelölti listáját csütörtökön mutatták be Komáromban, kár, hogy a magyarországi sajtó Donáth Annára, a Momentum EP-képviselőjére terelte a figyelmet, aki így „ellopta a show-t” a felvidéki magyarság elől. Vendégként vett részt a magyar platform jelöltjeinek bemutatkozásán, és talán ha nem akar nagyobbat mondani („lehetünk úgy felvidéki magyarok, hogy közben büszke szlovákok vagyunk”), mint a meghívói, akkor azzal hozzájárult volna a történelmileg kitüntetett pillanat magyarországi megéléséhez. De ludasak a sajtóképviselők is – persze tudom, egy jó címadás ma már a hírnél sokkal többet ér.

A kormánypárti sajtó ennél is tovább ment. A PS/SPOLU pártszövetséget úgy állítják be, mint aminek célja a felvidéki magyarság megosztása. Írják ezt azok után, hogy a Fidesz kitartó felvidéki (és erdélyi és délvidéki és…) munkájának köszönhetően ma már semmilyen egység nincs a szlovákiai magyar pártok között. E logika mentén a kormány célja a magyarországi magyarság megosztása volna, hiszen sokszor elmondták: amelyik ellenzéki polgármester nem keresi a kormánnyal a konszenzust, az semmilyen támogatásban ne reménykedjen.

A felvidéki magyarok közül mostantól sokan működnek együtt a szlovák többséggel. Így pedig nemcsak képviselni fogják saját érdekeiket, hanem Szlovákia történelmében talán ebben is elsőként: érvényesíteni is.