Előfizetés

A Kétfarkú Kutyapárt adhatja a IX. kerület egyik alpolgármesterét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 15:11
Döme Zsuzsanna
Fotó: Népszava
Baranyi Krisztina egy belsős alpolgármester mellé külsős, társadalmi megbízatású alpolgármesterként jelöli Döme Zsuzsannát.
Az Index információi szerint a Magyar Kétfarkú Kutyapárt (MKKP) képviseletében Döme Zsuzsanna lehet Baranyi Krisztinának, Ferencváros független polgármesterének egyik alpolgármestere. A lap szerint Baranyi csütörtökre hívta össze a képviselő-testület alakuló ülését, és az alpolgármesterekről és a tanácsnokokról is szavaznak majd. Az Index szerint már biztos, hogy az LMP-s Reiner Roland belsős, főállású alpolgármesteri kinevezése mellett egy külsős, társadalmi megbízatású alpolgármester is segíti majd Baranyi munkáját. Az MKKP ugyan nem indult el a Ferencvárosban, de aktívan részt vettek a kampányban Baranyi Krisztinát támogatva. Baranyi polgármesterként is folytatni akarja a munkát a Kétfarkúakkal, közülük Döme Zsuzsannát, az MKKP tavaszi európai parlamenti (EP) listavezetőjét kéri fel helyettesének.

A pécsi civilek nem tűrik a gyanús ügyeket a maguk körében sem

Ungár Tamás írása a Népszavának
Publikálás dátuma
2019.11.11. 14:54

Fotó: Népszava
Lemondott a pécsi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöki posztjáról Nyőgéri Lajos.
 A szocialista képviselő az ellenzéki pártokat összefogó Mindenki Pécsért Egyesület jelöltjeként jutott be a városi közgyűlésbe, s az alakuló ülésen bizottsági elnökké választották. Utóbb kiderült, hogy Nyőgérit 2016-ban öt évre eltiltották a cégvezetéstől, mivel három olyan vállalkozást, aminek tulajdonosa vagy irányítója volt, kényszertörléssel számoltak fel. A választás után a pécsi közgyűlésben kisebbségbe került Fidesz azt sürgette, hogy a képviselő a fentiek miatt mondjon le elnöki posztjáról. Ugyanezt indítványozta több civil szervezet is, mondván, azért támogatták a Mindenki Pécsért jelöltjeit, mert valódi rendszerváltást akarnak, ahol nincs semmiféle „umbulda”, se fideszes, se másmilyen. A kormánypártok hatalomgyakorlása ellen gyakran tüntető civilek közül többen azt ígérték a Facebookon keresztül, hogy ha Nyőgéri nem távozik a bizottság éléről, akkor immár az új pécsi vezetés ellen demonstrálnak a város főterén. Ennek is szerepe volt abban, hogy Nyőgéri Lajos - a Mindenki Pécsért-MSZP közgyűlési frakciójának egyetértésével - úgy döntött, távozik posztjáról. A frakció közleményt adott ki az ügyben, s úgy fogalmaztak, hogy nem kívánják a közös munkát egy olyan szituációval terhelni, amely a pécsi polgárok bármiféle bizalomvesztéséhez vezethet. Megkérdeztük Nyőgéri Lajost, hogy mi miatt volt szükség cégei kényszertörlésére. A képviselő elmondta, hogy cégei nem adtak be adóbevallást, s ez részben az ő hibája volt. Hozzátette, hogy cégeinek nem maradt tartozása, kárt sem magánszemélynek, sem vállalkozásnak, sem pedig az államnak nem okoztak.

Perel a Civil Rádió, a médiatörvény felülvizsgálatát is kérik

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.11. 14:27

Fotó: Shutterstock
A rádió december 21-ig sugározhat a budapesti 98 MHz-es frekvencián, de azután sem akar elnémulni: interneten közvetíti tovább műsorait, és nem mond le a sugárzás lehetőségéről sem.
Nem nyugszik bele a Civil Rádió a Médiatanács döntésébe, amellyel a testület megszüntetné a csaknem 25 éve működő budapesti közösségi rádió sugárzási jogát – közölte a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ), mely – a Mérték Médiaelemző Műhely mellett – szakmai támogatást nyújt a rádió által indított perben. „A Civil Rádió soha nem tartozott a vezető médiumok közé, az adja fontosságát és jelentőségét, hogy azoknak az embereknek szól, azokról az emberekről és azokkal készíti műsorait, akik máshol nem kapnak teret. A rádió december 21-ig sugározhat a budapesti 98 MHz-es frekvencián, de azután sem akar elnémulni: interneten közvetíti tovább műsorait, és nem mond le a sugárzás lehetőségéről sem” – áll a közleményben. Mint írják, a Médiatanács döntését, amellyel a rádió műsorszolgáltatási engedélyét nem hosszabbították meg, a Civil Rádió bíróságon támadja meg. A perrel arra hívják fel a figyelmet, hogy a jelenlegi médiaszabályozás a sokoldalú megszólalás lehetőségét veszi el. „Bizonyítani fogjuk, hogy egy kiegyensúlyozottabb és igazságosabb médiatörvény szabadabb országot, igazabb tájékoztatást hozhat” – közölték. „A Médiatanács határozatának megtámadásával egyidejűleg azt kérjük a bíróságtól, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz és kérje a médiatörvény alkotmányossági felülvizsgálatát. Álláspontunk szerint a jelenlegi szabályozás rendkívül szigorú, önkényes és kiszolgáltatott helyzetet teremt nemcsak a Civil Rádió, hanem bármely közösségi rádió frekvenciahasználati jogosultságának elbírálásakor” – jelentette ki Bodrogi Bea, a TASZ ügyvédje. Egyébként miután nem hosszabbították meg a Civil Rádió frekvencia-engedélyét, sokan aggódnak, hogy ez csak a kezdet, és ugyanígy járhat a többi közösségi rádió is – erről itt írtunk bővebben.
Kapcsolódó
A félelem felfalja a rádiókat