Horn Gyula fia emlékeztette Kövér Lászlót lelkes KISZ-titkárságára és MSZMP-tagságára

Publikálás dátuma
2019.11.11. 16:55

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Dr. Horn Gyula az Indexen reagált a házelnök hazaárulózására.
Kövér László (Fidesz), az Országgyűlés elnöke vasárnap volt vendég a Kossuth Rádióban, és hosszan ecsetelte, mi a különbség Borkai Zsolt szex- és korrupciós botránya, valamint Horn Gyula és Gyurcsány Ferenc között. Horn Gyula egykori miniszterelnökről azt mondta: nincs annál nagyobb bűne a rendszerváltozásnak, mint hogy négy évvel az első szabad választás után éppen "egy fegyverrel a saját népe ellen harcoló hazaárulót" jelölt az MSZP a miniszterelnöki székbe. Erre a kijelentésre reagált az Indexen dr. Horn Gyula, a néhai miniszterelnök fia. Azt írta a lapnak: "A választási kudarc nyilvánvalóan Kövér házelnök úr fejébe szállt, s ennek lehet betudható, hogy különösen ízléstelen módon a berlini fal leomlásának 30. évfordulójának környékére időzítette Édesapám „hazaárulónak” bélyegzését. Köztudomású ugyanis, hogy Édesapám kulcsszerepet játszott a keletnémet menekültek kiengedésében, ami elindította azt a történelmi eseménysort, amelynek végpontját most ünnepeljük. Szerencsésebb tájakon az éppen kormányon levők elismeri az ellentétes politikai oldal történelmi érdemeit is, nálunk sajnos ehelyett a lejáratás és a történelem átírása dívik. Azzal kapcsolatban pedig a magyar nemzet sorsáról demokratikus viták során dönteni hivatott magyar törvényhozást bőszült házmesteri vehemenciával és modorral regulába törni igyekvő Kövér házelnök úrnak kell a tükörbe nézve önmagával elszámolnia, hogy
mennyire szilárd vajon az – az egykori lelkes KISZ titkári és MSZMP tagságra épülő - erkölcsi talapzat ahonnan ő az ítéleteit hirdeti.

Lehetséges lenne, hogy Kövér házelnök úr esetleg az 1980-as években – amikor szoros MSZMP kötelékben tevékenykedett - még nem hallott volna 1956-ról? Vajon az akkori állampárti elvtársaival folytatott beszélgetésekben is hazaárulózta a rendszert, vagy csak azóta lett ilyen bátor? Meggyőződésem, hogy az ilyen nyilatkozatok csak mélyítik az árkokat, a méltatlan O1G és az Országgyűlést káromkodással lejárató hevületet, mert – és ezt szerintem még Kövér házelnök úr is tudja és érti - Édesapámat a mai napig sokan szeretik és tisztelik ebben az országban.” 
Szerző
Frissítve: 2019.11.11. 20:13

A belügyi államtitkár is az Erdogan ellen tüntetőket hibáztatta a káoszért - és "Gulyás Márton Soros-aktivistát"

Publikálás dátuma
2019.11.11. 16:12
Kontrát Károly, a Belügyminisztérium államtitkára
Fotó: Kormány.hu
Bár Kontrát Károly megtehette volna, mégsem kért bocsánatot a budapestiektől.
Az Országgyűlés mai ülésén a 2. napirendi pont az Azonnali kérdések és válaszok órája volt, írja az MTI, ebben kapott kérdést Kontrát Károly belügyi államtitkár, mégpedig Kocsis-Cake Oliviótól, a Párbeszéd képviselőjétől. Kocsis-Cake szerint
a török elnök látogatása alatt a budapestiek nagy türelemről tettek nagy tanúbizonyságot, és rendőrök is köszönetet érdemelnek, akik próbálták az értelmetlen utasításokat végrehajtani.

Hozzátette: azok viszont nem érdemelnek köszönetet, akiknek sikerült úgy megszervezni a török elnök látogatását, hogy káoszba fulladt a budapesti közlekedés,  és méltatlan, kiszolgáltatott helyzetbe hoztak sokakat, akik hosszú időre ragadtak a metróaluljáróba vagy a hideg utcán. Kontrát Károly belügyi államtitkár először köszönetet mondott a budapestiek türelméért és együttműködéséért, de szerinte, ahogy a rendőrség és a Fidesz szerint is, a nemzetközi delegáció biztosításával kapcsolatos intézkedések önmagukban nem okoztak volna fennakadást, a megszokottnál nagyobb kellemetlenség a többórás, vonulásos ellenzéki tüntetések, akciók miatt volt.
"Gulyás Márton Soros-aktivista minden megtett, hogy a lebénuljon a város"

- tette hozzá Kontrát.       Kocsis-Cake Olivio viszonválaszában elképesztőnek nevezte, hogy az államtitkár tüntetésre fogta a kialakult helyzetet, és bocsánatkérésre szólította fel a Kontrát Károlyt. Az államtitkár válaszában ismét megköszönte a budapestiek türelmét és együttműködését. A kérdés elhangzása előtt Kocsis-Cake Olivio és Tordai Bence egy kurd zászlót terített le az előttük lévő padsorra, ezért az elnöklő Lezsák Sándor a szemléltetés szabályainak betartására figyelmeztette őket.
Szerző

Szociális szélmalomharc: ellehetetlenítették a sztrájkot, holnap tovább tárgyalnak

Publikálás dátuma
2019.11.11. 16:05
MKKSZ és SZÁD közös sajtótájékoztatója a szociális munka napjára szervezett konferencia szünetében
Fotó: Gulyás Erika
Elbuktatták a sztrájkot, de holnap reggel 8-kor a szociális államtitkárság vezetői ismét hajlandók tárgyalóasztalhoz ülni az ágazatban munkabeszüntetést hirdető szakszervezetekkel.
A feltétlen engedelmesség és a koplalás joga illeti meg a kormány szerint a szociális ágazatban dolgozó munkavállalókat, akik a béreket és munkakörülményeket nézve is a hazai foglalkoztatási rangsor legvégén állnak hosszú ideje – jelentette ki Boros Péterné a szociális munka napjára szervezett fővárosi szakmai konferencián. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke arra emlékeztetett, hogy tíz hónapnyi küzdelem, hitegetés és becsapás után ott tartanak a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD), hogy már csak akkor hinnének a humántárca szociális államtitkárságának ígéreteiben, ha azokat Orbán Viktor aláírásával kapnák meg. Miután a minisztérium sem a béremelési rendszer kidolgozására, sem az ágazati kollektív szerződés megkötésének jogi előkészítésére tett ígértét nem tartotta be és a sztrájk idején még elégséges szolgáltatásokról sem volt hajlandó tárgyalni a szakszervezetekkel, a két tömörülés bírósághoz fordult ez utóbbi javaslatcsomagnak az elfogadtatásáért. Első fokon megnyerték a bíróság támogatását, majd az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) a fellebbezésén nem a tárgyalópartner szociális államtitkárság vezetőjét szerepeltette beadóként, hanem a tárca parlamenti államtitkárát, Rétvári Bencét és ez a formai hiba elegendő volt arra, hogy az egész eljárást újra kelljen kezdeni. Így a november 13-ára meghirdetett sztrájkot jogszerűen nem lehet megtartani. Most tehát ott tartanak, hogy nem sztrájkolhatnak, de kedden, a szociális munka napján ismét leülhetnek a területért felelős államtitkárság vezetőivel egy beszélgetésre az ágazatban sztrájkot kezdeményező két szakszervezet képviselői. Közben nem állt meg a területről az elvándorlás, már 10 ezer szakember hiányzik a szociális szolgáltatásokat végzők közül, s általános a vélemény, hogy a hétköznapokban a létszámhiány miatt a még elégséges szolgáltatások szintjét már nem is érik el az ágazatban. A két szakszervezet újabb sztrájknapokat jelölt meg a bíróságra ismét beadott kérelmében, további harcra biztatják a dolgozókat, hogy az „elégedetlenség közös cselekvéssé” változhasson. Borosné és Köves Ferenc SZÁD elnök is úgy fogalmazott, amíg el nem érik a jogszerű sztrájk megtartásának lehetőségét, minden szociális munkást arra biztatnak, törvényes, de leleményes módszerekkel harcoljanak a betarthatatlan elvárásokkal szemben. A szakszervezetek a konferencia szünetében tartott sajtótájékoztatón ismét követelték a sztrájktörvény módosítását is. Értékelésük szerint azzal, hogy kiveszik a dolgozók kezéből a munkabeszüntetés jogát, csak azt mutatja meg a hatalom, hogy fél az erejüktől.