Előfizetés

Nem tett le a nyugdíjkötvényről a kormány

P. Zs.
Publikálás dátuma
2019.11.12. 19:47

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A MÁP+ sikerére tekintettel halasztják a nyugdíjcélú megtakarítások új formáját – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.
A Magyar Állampír Plusz (MÁP+) sikerével magyarázta Varga Mihály pénzügyminiszter az országgyűlés vállalkozásfejlesztési bizottságának ülésén, hogy az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) eddig jegelte a nyugdíjcélú kötvényprogramjának elindítást. Nem akart a PM/ÁKK páros egy sikeres kötvényprogrammal szemben egy másik állami programot indítani – tette hozzá. Az ÁKK továbbra is tervezi, hogy elindít egy nyugdíjkötvény-programot, ám ez még mindig az előkészítés fázisában van – mondta a miniszter. A MÁP-ból eddig 2600 milliárd forint fogyott, ám a kormányzat célja, hogy az állományt néhány éven belül 11 ezer milliárd forintra emelje. Varga szerint ez nem irreális cél, hisz jelenleg csak a készpénzállomány 6500 milliárd forintnyi. A kormány minél nagyobb arányban szeretné az államadósságot a belső piacról finanszírozni, ezért például idén nem is vesznek fel devizahitelt. A miniszter azt is elmondta, hogy a kormány nem tervezi lakossági tranzakciós illeték csökkentését, bár idén volt ilyen javaslatuk, ám azt később visszavonták. Varga Mihály nem kívánta minősíteni Matolcsy György jegybankelnök elmúlt napokban egyre meredekebb euróellenes véleményét. Matolcsy egy jegybanki konferencián arról beszélt, hogy lezárul az atlanti korszak, Eurázsiában érdemes már gondolkodnunk, s azon a tájon egy közös digitális pénz jöhet létre a jövőben. Varga szűkszavúan annyit mondott a többször feltett képviselői kérdésre, hogy az euró magyarországi bevezetésével kapcsolatban a kormány álláspontja változatlan. Ezt úgy lehet lefordítani, hogy  jelenleg az alaptörvény is a kimondja, hogy a magyar fizetőeszköz a forint, és bár Magyarország vállalta uniós csatlakozásakor az euró bevezetését, láthatóan ez irányba sem a kormány, sem az MNB nem tesz lépéseket. 

Kiléphet Budapest a rogyadozó kukaholdingból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.12. 18:50
Képünk illusztráció
Fotó: Molnár Ádám
Karácsony Gergely ezt akkor vethette fel, amikor Orbán Viktorral találkozott: a hulladékgazdálkodási cég évek óta sok tízmilliárdos mínuszban van, Budapest kilépése megpecsételné sorsát.
A 24.hu információja szerint Karácsony Gergely főpolgármester a november 6-i kormányülésen jelezte Orbán Viktor miniszterelnöknek, hogy botrányos a hulladékgazdálkodás finanszírozása a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelési Zrt. miatt, ezért felvetette a főváros kiléptetését a szemétdíj központosított beszedési rendszeréből. A kukaholding sorsa lehet az egyik legfontosabb napirendi pont a főpolgármester és a kormány következő találkozóján is. A lap úgy tudja, hogy a miniszterelnök nem reagált érdemben Karácsony felvetésére, de 
az elmúlt napokban szakmai körökben elterjedt a hír, hogy néhány hónapon belül teljesen felszámolhatják az amúgy sok gondot okozó kukaholdingot.

Az NHKV rövid, négy éves fennállása alatt hagyománnyá tette, hogy megszegve a törvényi előírást, rendszeresen hónapokkal a határidő letelte után adja le az előző év pénzügyi mérlegét- jegyzi meg a hírportál. A kukaholdingnak – minden más céghez hasonlóan – május 31-ig kellett volna közzétennie a tavalyi beszámolóját, ez azonban még most, novemberben sem történt meg, így nem tudható pontosan nem tudható, jelenleg hogyan mekkora mínuszban van az NHKV. A cégbíróság már csak emiatt is elrendelhetné a kényszertörlést, de a szimpla késésnél minden bizonnyal sokkal nagyobb baj van a cégnél. A kukaholding hivatalos könyvvizsgálója már az előző, 2017-es mérleg esetében is jelezte: csak úgynevezett korlátozott véleményt hajlandó kiadni az elszámolásokban rejlő bizonytalan becslések miatt. Akkor 40 és 50 milliárd forint körül voltak a kukaholding kintlevőségei, a lap forrásai szerint ez 2018-ban tovább romlott. Az NHKV-t azért hozta létre az Orbán-kormány, hogy állami kézbe vegye a szemétdíjak beszedését. A 2016-os indulásnál elvették az önkormányzati hulladékos cégektől a díjszedés jogát azzal, hogy az NHKV utalja majd minden érintettnek országszerte a működés finanszírozásához szükséges pénzt. Ám terv nem működött, mert a kukaholding nem volt képes megfelelő hatékonysággal beszedni a díjakat. Ehhez sem embere, sem megfelelő adatbázisa nem volt.
A lap információi szerint a kukaholding alól végképp kirántaná a talajt a kormány, ha Budapestet kivennék a hatásköréből. A főváros ugyanis nemcsak abszolút értékben nagy befizető, itt arányaiban is magasabb a sikeres díjbeszedések aránya, mint az országos átlag.

Ha ez a forrás megszűnik, a cég még kevésbé lesz fenntartható, mint eddig. Az NHKV-nál a veszteségspirál miatt már többször lecserélték a vezetőket, sőt a megszüntetés ötlete is felmerült. 2018 végén a menedzsment jelentős részét kirúgták, miután aláírták a siralmas eredményt felmutató mérleget. A menesztettek többsége a rendszert létrehozó Weingartner Balázs, a kukaholding korábbi igazgatósági elnökének embere volt. A vezetőcserékkel egy időben kormányzati szinten némi bizonytalankodás is érezhető volt, hogy érdemes-e újabb tízmilliárdokat költeni a rendszer fenntartására, de végül megvédték a NHKV-t- írja a 24.hu.

Maradhat a bizonytalanság: Trump megint elhalaszthatja a döntést az uniós autóipar vámolásáról

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.12. 14:22
Illusztráció
Fotó: Népszava
Újabb hat hónappal halaszthatja el a döntést az amerikai elnök a Politico forrása szerint.
Valószínűleg egyelőre nem vet ki vámot az európai autókra Donald Trump amerikai elnök, hanem újabb fél évvel elhalasztja a döntést – írja a Politico értesülése nyomán a Portfolio. Májusban is elhalasztotta egyszer a döntést, és a brüsszeli lap forrása szerint ismét erre készül Trump. A Fehér Ház szóvivője nem kommentálta az értesülést.
A lépéssel egyrészt enyhülnének az azonnali kereskedelmi háborús fenyegetések, jelenleg ugyanis komolyak a félelmek azzal kapcsolatban, hogy Trump új frontot nyit Kína mellett. Másrészt a további halasztással az alap probléma nem oldódna meg, a következő hónapokban maradna a bizonytalanság.
A Politico úgy tudja, hogy az amerikai fél nyitott lett volna egy kereskedelmi megállapodásra az EU-val, azonban Brüsszel elutasította, hogy annak a mezőgazdasági termékek is részei legyenek. Így pedig most valószínűbbnek tűnik az újabb halasztás.
Részben az európai autóipari vámok miatt kiemelt figyelem övezi Donald Trump esti beszédét, az elnök az Economic Club of New York rendezvényén beszél magyar idő szerint kedd délután hat óra körül.