tömegközlekedés;iparűzési adó;Tuzson Bence;

2019-11-12 19:31:01

Törvénybe foglalná a kormány, hogy az önkormányzatok tömegközlekedésre költsék az iparűzési adót

Ha Tarlós István tudta finanszírozta Budapest tömegközlekedését, az utódjának is menni fog- bizakodott a tervet bejelentő miniszterelnökségi államtitkár.

Az iparűzési adót elsődlegesen a helyi tömegközlekedés finanszírozására kell fordítaniuk az önkormányzatoknak, és ezt a jövőben törvénybe is foglalják - közölte a Miniszterelnökség közszolgálatért felelős államtitkára keddi budapesti sajtótájékoztatóján. Tuzson Bence szerint a kormány az önkormányzatok egyik legfontosabb feladatának a helyi tömegközlekedés finanszírozását tartja, és a meglévő jogszabályok is az önkormányzatok feladataként jelölik meg a tömegközlekedés biztosítását - idézi szavait az MTI.

  „Ha Tarlós István tudta finanszírozni a főváros tömegközlekedését, akkor Karácsony Gergelynek is kell tudni” - jegyezte meg Tuzson, hozzátéve, hogy a kormány betart mindent megállapodást, amelyet a fővárossal kötött még Tarlós István főpolgármestersége idején.

A valóságban azonban Tarlós István polgármestersége alatt is alig kapott kormányzati segítséget a BKK: mint a G7 beszámolt róla, a kormány évről évre csökkentette a támogatás szintjét - Miközben a MÁV és a volánok támogatására 2018-ban 243,7 milliárd forintot költöttek, addig a BKK csak 15,1 milliárd forintnyi szociálpolitikai menetjegy-kiegészítést kapott. 

A BKK pedig igyekszik a kieső bevételeket valahogy ellensúlyozni: pótdíjakból 4 év alatt 2,5-szer több bevételhez jutottak, tavaly már a teljes bevétel 1,3 százalékát ez a 2,4 milliárd forint tette ki.

A Fővárosi Közgyűlés egyébként tavaly januárban még 287 milliárd forintos iparűzési adóbevétellel számolt az idei évre.