Pénteken lezárják a Puskás Aréna környékét, eszükbe ne jusson arra menni kocsival, még a meccsre se

Publikálás dátuma
2019.11.13. 13:56

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A rendőrség, az MLSZ és a zuglói önkormányzat is az utolsó pillanatban kapott észbe. 500 parkoló 70 ezer emberre.
Nem lesz könnyű a péntek közlekedés szempontjából Budapesten. Erdogan után ez kifejezetten jól esik majd a fővárosiaknak.
Ugyanis közel 70 000 szurkoló érkezése várható a Puskás Aréna avatójára, azonban mindössze 500 parkoló áll rendelkezésre.

Ezt pedig nagyjából mostanra realizálta a három legfontosabb érintett: a Magyar Labdarúgó Szövetség, a helyszínt biztosító rendőrség és Zugló önkormányzata.

Kezdjük a rendőrséggel

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy 2019. november 15-én az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén. Az alábbi térképen piros színnel jelzett területre 2019. november 15-én, pénteken 15 órától csak az ott lakók hajthatnak be, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy akik a forgalomkorlátozással érintett útszakaszokon közlekednének, használják a közösségi közlekedési járműveket. A közösségi közlekedés forgalmi változásairól a BKK honlapján tájékozódhatnak.     
A lakcímkártyával rendelkező lakosok a lezárt területre gépjárművel - a rendezvényre érkező résztvevők létszámának függvényében - időszakosan hajthatnak be. A korlátozás a gyalogosforgalmat nem érinti. 2019. november 15-én 7 órától 23 óráig számtalan helyen tilos lesz megállni a Budapest VII., VIII. és XIV. kerületben, a részletes lista olyan hosszú, hogy azt érdemes inkább itt megtekinteni. De ezzel természetesen nincs vége. Ugyanis egy csomó utcát le is zárnak. Ennek listáját szintén a fenti linken találják. 
A megállási tilalommal érintett útszakaszokról a megállási tilalom hatályba lépését követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság a járműveket elszállíttatja.

A mozgáskorlátozottakat szállító gépjárművek részére a Magyar Labdarúgó-szövetség a Papp László Sportaréna parkolójában biztosít megállási lehetőséget. A mozgáskorlátozott szurkolók területre való behajtását, valamint a parkolótól a kapukig történő eljutását a biztosításban résztvevő rendőrök segítik. A beléptetésük a B és az E kapukon keresztül történik, ahol liftek is rendelkezésre állnak.

Az MLSZ tájékoztatása

A Magyar Labdarúgó Szövetség arra kéri a szurkolókat, hogy lehetőség szerint tömegközlekedéssel közelítsék meg a Puskás Arénát a pénteki, Uruguay elleni stadionavató előtt. A stadion gyorsabb és kényelmesebb megközelítése, valamint a mérkőzés után a gyors és kényelmes továbbutazás érdekében az M2-es, M4-es metró, az 1-es villamos, valamint a Thököly úti autóbuszok sűrűbben közlekednek.
A szurkolók számára fontos, hogy csak azokon a kapukon tudnak majd bejutni, ahová a jegyük szól. Más kapucsoporthoz tartozó jeggyel nem lehet belépni a forgóvillákon. A drukkereknek érkezéskor elő kell készíteniük a személyi okmányukat, ugyanis azt a jegyek érvényesítésekor ellenőrzik.
A kapukat 16 órakor nyitják meg, a stadionavató ünnepség pedig 17.30 órakor kezdődik.

Zugló 40 fővel besegít

A stadionba biztonsági okokból A4-esnél nagyobb méretű szatyrot, hátizsákot, valamint esernyőt és profi fényképezőgépet sem lehet bevinni. A Stefánia és a Dózsa György úthoz közel két-két csomagmegőrző konténer lesz felállítva, amelyek ingyenesen igénybe vehetők. Horváth Csaba, Zugló polgármestere összehívott egy operatív bizottságot, amelyben a Polgármesteri Hivatalon kívül a kerületi rendészek, a rendőrség, a polgárőrség, a BKV és az MLSZ is képviseltette magát. Az elsődleges téma a stadion biztonságos megközelítése volt. A rendezvényt követően az operatív csoport ismét összeül majd, hogy megtárgyalja a tapasztalatokat. "Mivel a jövőben évente 12 hasonló nagyszabású rendezvénnyel számolhatunk, már most azt kértük az üzemeltetőktől, hogy a stadion, illetve a szomszédos Papp László Sportaréna hangolja össze éves programjait annak érdekében, hogy véletlenül se találkozzanak majd a rendezvények" - nyilatkozta a polgármester. Hozzátette: a kerület 40 fővel járul hozzá az országos rendezvény biztosításához.
Szerző
Frissítve: 2019.11.13. 13:57

Rossz irányba szereltek fel kormányközeli cégek utastájékoztató táblákat, úgy is hagyják őket, ha már százmilliókba került a dolog

Publikálás dátuma
2019.11.13. 12:32

De azért tájékoztatják a kedves utasokat, hogy a táblák túloldalán tájékoztatják a kedves utasokat.
A helyi járat utasai csak a hátoldalát láthatják a digitális menetrendnek több kecskeméti buszmegállóban, mert fordítva helyezték ki a táblát - írja a 24.hu. Mindezt tetézi ez a kiváló magyar mondat, amivel arról tájékoztatják a kedves utasokat, hogy hol tájékoztatják a kedves utasokat:
"Tájékoztatjuk kedves utasainkat, hogy a menetrenddel a tábla túloldalán tájékoztatjuk a kedves utasainkat."

A félresikerült táblákról az RTL Híradója számolt be. Az RTL megkeresésére a kecskeméti önkormányzatnál azt mondták, hogy egy komplex fejlesztés részeként vásároltak 77 darab utastájékoztatót. Az önkormányzat elismerte, hogy néhol fordítva helyezték ki a táblákat. Ezt azzal magyarázták, hogy ezeken a helyeken a megállóval ellentétes irányból érkeznek az utasok, ők láthatják táblákat.
Az önkormányzat megfelelőnek tartja a táblák elhelyezését, és nem akarnak azokon változtatni.

Hadházy Ákos ellenzéki országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán közzétett posztban azt írta: "Ez a kecskeméti, fordítva felszerelt tábla akár esti könnyed, szórakoztató anyag is is lehetne, ha nem derülne ki néhány kattintással, hogy ezt is uniós pénzből (KÖZOP projekt) fizették." A megállókat és az oszlopokat a Szíjj László érdekeltségébe tartozó Duna Aszfalt építette 296 millió forintért, a digitális táblákat pedig a „kormánykedvenc” T-Systems szállította – más eszközökkel együtt – 241 millióért.
Szerző
Frissítve: 2019.11.13. 13:13

A Fidesz nem bírja az erős ellenzéket, szigorítják a parlamenti rendet, emelik a büntetési tételeket

Publikálás dátuma
2019.11.13. 12:01

Fotó: Népszava
Kitiltás és egyéves fizetésmegvonás járhat a renitens parlamenti képviselőknek.
Az Index szúrta ki Szabó Szabolcs független országgyűlési képviselő Facebook-posztját, amely szerint fideszes képviselők módosítót nyújtottak be az Országgyűlés működéséről szóló törvényhez, ebben tovább szigorítanák a parlamenti rendet, illetve emelnék a kiszabható büntetési tételeket a kifogásolhatóan viselkedő képviselőkkel szemben. A törvényjavaslat alapján a képviselőktől a házelnök akár 6 hónapnyi fizetést is elvonhat, amennyiben a képviselő - vagy fizikai erőszakot alkalmaz -, vagy a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza. A házelnök a fizikai erőszaknál akár 60 naptári napra, azaz két hónapra is kitilthatja a képviselőt a parlamentből, de 30 napra azt a képviselőt is kitilthatja, aki az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza. Ha a kizárt képviselő az ülést vezető elnök ülésterem elhagyására irányuló felszólításának nem tesz eleget, az ülést vezető elnök a képviselő azonnali hatályú kitiltását rendelheti el, áll a javaslatban. A kitiltás a törvény értelmében a Parlament és a Képviselői Irodaház épületére is vonatkozik. Az épületből kitiltott képviselő, mivel fizikailag nem gyakorolhatja szavazati jogát, így szavazati jogát egy másik képviselőnek adhatná át. "Titkos szavazás esetén a kitiltott képviselő a szavazás időtartama alatt a házelnök által kijelölt helyiségben gyakorolhatja a szavazati jogát" - áll a módosítóban.
Tordai Bence és Varju László kérdezi Orbán Viktort a rabszolgatörvény megszavazása után
Fotó: Népszava
A tiszteletdíj-csökkentésnél van egy duplázó is a törvényben. Amennyiben ugyanis a fentiekben leírt fizikai erőszakot követ el egy képviselő, vagy "a képviselő az ülés, a vita vagy a szavazás menetét akadályozza, vagy az Országgyűlés ülésének résztvevőjét az üléstermi jogai gyakorlásában vagy kötelezettségei teljesítésében akadályozza", majd az ülést levezető elnök, vagy házelnök által elrendelt kitiltásnak nem tesz eleget, és a képviselő nem hagyja el az üléstermet, akkor a tiszteletdíj-csökkentés felső határa a kétszeresére emelkedik, tehát akár 12 havi, vagyis egyévnyi fizetését is elvehetik. A törvényben a jegyzőkre vonatkozó szabályok is szigorodnak. A jegyzői megbízatás megszűnhet, ha adott országgyűlési cikluson belül az ülésnapról vagy ülésről kizárás fegyelmi intézkedést két alkalommal vagy a kitiltás fegyelmi intézkedést egy alkalommal jogerősen alkalmazták vele szemben. A törvény benyújtói: Kocsis Máté (Fidesz), Böröcz László (Fidesz), Dr. Bajkai István (Fidesz), Dr. Vejkey Imre (KDNP), Halász János (Fidesz), Harrach Péter (KDNP), Hende Csaba (Fidesz), Nacsa Lőrinc (KDNP).
Szerző