Várhelyi: sem kormánytól, sem mástól nem fogok utasítást elfogadni

Publikálás dátuma
2019.11.13. 15:17

Fotó: Daina le Lardic / Európai Parlament
A magyar biztosjelöltet emberi és szakmai alkalmasságáról, a leendő tisztségével kapcsolatos és az EP-vel való együttműködésére vonatkozó elképzeléseiről faggatták.
Tizenegy oldalas írásbeli választ küldött Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt az Európai Parlament által feltett kérdésekre. Ezek egyebek mellett emberi és szakmai alkalmasságát, a leendő tisztségével kapcsolatos és az EP-vel való együttműködésére vonatkozó elképzeléseit firtatták. Várhelyit csütörtök reggel hallgatja meg az EP külügyi bizottsága. A bővítési és szomszédságpolitikai portfólióra jelölt diplomatának azt a kérdést is feltették, hogyan értékeli a magyar miniszterelnök kijelentését a Türk Nyelvű Államok Együttműködési Tanácsának 7. csúcstalákozóján. Mint emlékezetes, Orbán Viktor itt közölte: “Ha sikerülne ezt a portfóliót megszerezni, akkor keleti partnerség ügyében szoros együttműködésünk lesz Azerbajdzsánnal, és a tagsági tárgyalások ügyében pedig Törökországgal. Ha sikerül ezt a portfóliót megszereznünk, akkor örömmel állunk az Önök rendelkezésére, hogy segítsük az Önök törekvéseit.” Várhelyi Olivér diplomatikus és egy leendő biztostól elvárható választ adott:
“A magyar kormányfő felvázolta Magyarország politikai prioritásait a Török Tanács ülésén Bakuban. Biztosként egyedüli célom az EU politikai prioritásainak végrehajtása lesz a bővítési és szomszédságpolitika által érintett országokban. Valódi európai szellemben szándékozom kidolgozni és végrehajtani a közös politikákat a Nyugat-Balkánon és a keleti valamint déli szomszédság államaiban”

— írta, és hozzátette: “Ha megerősítenek a tisztségemben, az Európai Unió általános érdekeit fogom képviselni, biztosi posztomon függetlenként fogok tevékenykedni, nem fogok sem kérni sem elfogadni utasítást egyetlen kormánytól vagy más intézménytől sem”. A magyar biztosjelölttől azt is megkérdezték, hogyan járna el, ha egy csatlakozó ország megsértené az uniós jogot, normákat és értékeket, különösen a demokrácia, a jogállam és a korrupció elleni harc terén.
“Természetesen felfüggeszthetjük a tárgyalásokat, ha azt tapasztaljuk, hogy a szabadság, a demokrácia, az emberi és alapvető jogok, valamint a jogállam súlyosan és kitartóan sérülnek”

- válaszolta a kérdésre Várhelyi, aki egy bekezdéssel lejjebb kifejti: biztosítani fogja, hogy az érintett országok az uniós támogatásokat a kijelölt célok elérése érdekében használják fel. Biztosként szankcionálni fogja a reformok elmaradását akár úgy is, hogy a közösségi alapokat átirányítja a civil társadalomnak.
Frissítve: 2019.11.13. 21:41

Szívbeteg újszülöttek inkubátorára gyűjtenek idén a családszervezetek

Publikálás dátuma
2019.11.13. 15:01

Fotó: Chen feibo/Imaginechina / AFP
Az idei adventi jótékonysági vásár bevételéből a szívbeteg gyerekeket támogatják a családszervezetek.
Negyedik alkalommal fognak össze a családszervezetek egy jó ügy érdekében, idén az adventi jótékonysági akciójukkal a szívbeteg gyerekekre szeretnék felhívni a figyelmet – mondta  Király Nóra, a Fiatal Családosok Klubja (FICSAK) alapítója sajtótájékoztatón. Cél, hogy a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet (GOKI) Gyermekszív Központja egy vagy akár több nyitott inkubátorhoz jusson, amely a kritikus állapotú újszülöttek ellátásához fontos eszköz.
Idén online adománygyűjtést is indítottak, amely a Ficsak honlapjáról érhető el. Az innen befolyt összeggel szintén a szívbeteg gyerekeket támogatják. Az egy hete indított online akció során eddig közel egymillió forint gyűlt össze - tette hozzá Király Nóra. A családszervezetek minden évben más ügy mellé állnak, eddigi akcióik során támogatták a koraszülötteket, a hallássérült gyermekeket és a leukémiás gyermekeket is. Kiemelte: mindenkit várnak december elsején a MOM Sportközpontban, ahol kézműves termékeket, süteményeket, kézzel készített adventi díszeket is árusítanak majd.
Évente csaknem ezer családban születik szívbeteg gyerek, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben évente közel ötszáz gyerek szívműtétet végeznek, és 250 olyan szívkatéteres műtéti beavatkozás történik – mondta az eseményen Ablonczy László, az intézmény főorvosa. Magyarországon 10-15 ezer gyereket gondoznak szívbetegséggel, így a társadalmi szerepvállalásával egy igen jelentős réteget támogatnak a jótékonysági akció résztvevői. A nyitott inkubátorok az intézményben megforduló évi száz újszülött kezelésében jelentenének nagy segítséget. 
Az Okkal dobban Alapítvány képviselője, Tordas Dániel azt mondta, céljuk a krónikus beteg gyerekek rehabilitációjának és egészségügyi ellátásának javítása, amelyben nagy segítséget nyújt az összefogás. A társadalom számára a szívbeteg gyerekek nem annyira ismertek, ennek egyik oka, hogy nehéz szavakba önteni, hogy például mit jelent veleszületett szívbetegséggel élni. Ezért is fontos a társadalom figyelmét felhívni a problémára és támogatást nyújtani a Magyarországon élő veleszületett és szerzett krónikus betegségben szenvedő gyermekek és hozzátartozóik részére.
Szerző

Pénteken lezárják a Puskás Aréna környékét, eszükbe ne jusson arra menni kocsival, még a meccsre se

Publikálás dátuma
2019.11.13. 13:56

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A rendőrség, az MLSZ és a zuglói önkormányzat is az utolsó pillanatban kapott észbe. 500 parkoló 70 ezer emberre.
Nem lesz könnyű a péntek közlekedés szempontjából Budapesten. Erdogan után ez kifejezetten jól esik majd a fővárosiaknak.
Ugyanis közel 70 000 szurkoló érkezése várható a Puskás Aréna avatójára, azonban mindössze 500 parkoló áll rendelkezésre.

Ezt pedig nagyjából mostanra realizálta a három legfontosabb érintett: a Magyar Labdarúgó Szövetség, a helyszínt biztosító rendőrség és Zugló önkormányzata.

Kezdjük a rendőrséggel

A Budapesti Rendőr-főkapitányság értesíti a járművezetőket és az üzemeltetőket, hogy 2019. november 15-én az alábbi forgalmirend-változás lép életbe a főváros területén. Az alábbi térképen piros színnel jelzett területre 2019. november 15-én, pénteken 15 órától csak az ott lakók hajthatnak be, ezért a Budapesti Rendőr-főkapitányság kéri, hogy akik a forgalomkorlátozással érintett útszakaszokon közlekednének, használják a közösségi közlekedési járműveket. A közösségi közlekedés forgalmi változásairól a BKK honlapján tájékozódhatnak.     
A lakcímkártyával rendelkező lakosok a lezárt területre gépjárművel - a rendezvényre érkező résztvevők létszámának függvényében - időszakosan hajthatnak be. A korlátozás a gyalogosforgalmat nem érinti. 2019. november 15-én 7 órától 23 óráig számtalan helyen tilos lesz megállni a Budapest VII., VIII. és XIV. kerületben, a részletes lista olyan hosszú, hogy azt érdemes inkább itt megtekinteni. De ezzel természetesen nincs vége. Ugyanis egy csomó utcát le is zárnak. Ennek listáját szintén a fenti linken találják. 
A megállási tilalommal érintett útszakaszokról a megállási tilalom hatályba lépését követően a Budapesti Rendőr-főkapitányság a járműveket elszállíttatja.

A mozgáskorlátozottakat szállító gépjárművek részére a Magyar Labdarúgó-szövetség a Papp László Sportaréna parkolójában biztosít megállási lehetőséget. A mozgáskorlátozott szurkolók területre való behajtását, valamint a parkolótól a kapukig történő eljutását a biztosításban résztvevő rendőrök segítik. A beléptetésük a B és az E kapukon keresztül történik, ahol liftek is rendelkezésre állnak.

Az MLSZ tájékoztatása

A Magyar Labdarúgó Szövetség arra kéri a szurkolókat, hogy lehetőség szerint tömegközlekedéssel közelítsék meg a Puskás Arénát a pénteki, Uruguay elleni stadionavató előtt. A stadion gyorsabb és kényelmesebb megközelítése, valamint a mérkőzés után a gyors és kényelmes továbbutazás érdekében az M2-es, M4-es metró, az 1-es villamos, valamint a Thököly úti autóbuszok sűrűbben közlekednek.
A szurkolók számára fontos, hogy csak azokon a kapukon tudnak majd bejutni, ahová a jegyük szól. Más kapucsoporthoz tartozó jeggyel nem lehet belépni a forgóvillákon. A drukkereknek érkezéskor elő kell készíteniük a személyi okmányukat, ugyanis azt a jegyek érvényesítésekor ellenőrzik.
A kapukat 16 órakor nyitják meg, a stadionavató ünnepség pedig 17.30 órakor kezdődik.

Zugló 40 fővel besegít

A stadionba biztonsági okokból A4-esnél nagyobb méretű szatyrot, hátizsákot, valamint esernyőt és profi fényképezőgépet sem lehet bevinni. A Stefánia és a Dózsa György úthoz közel két-két csomagmegőrző konténer lesz felállítva, amelyek ingyenesen igénybe vehetők. Horváth Csaba, Zugló polgármestere összehívott egy operatív bizottságot, amelyben a Polgármesteri Hivatalon kívül a kerületi rendészek, a rendőrség, a polgárőrség, a BKV és az MLSZ is képviseltette magát. Az elsődleges téma a stadion biztonságos megközelítése volt. A rendezvényt követően az operatív csoport ismét összeül majd, hogy megtárgyalja a tapasztalatokat. "Mivel a jövőben évente 12 hasonló nagyszabású rendezvénnyel számolhatunk, már most azt kértük az üzemeltetőktől, hogy a stadion, illetve a szomszédos Papp László Sportaréna hangolja össze éves programjait annak érdekében, hogy véletlenül se találkozzanak majd a rendezvények" - nyilatkozta a polgármester. Hozzátette: a kerület 40 fővel járul hozzá az országos rendezvény biztosításához.
Szerző
Frissítve: 2019.11.13. 13:57