Bioritmus;cukor;cukorbetegség;cukorfogyasztás;

2019-11-14 11:59:40

Nagy a verseny, melyik szervnek árt leginkább a sok cukor

Azt, hogy a túl sok cukor fogyasztása ártalmas, szinte mindenki tudja, de hogy miért is, az már kevésbé közismert.

Sok tanulmány bizonyította már, hogy a cukor, főleg a mértéktelen fogyasztása több helyen is árt az emberi szervezetnek. Korábban a kutatások alapján azt ajánlották, hogy a szívkoszorúér-betegség megelőzéséhez kevesebb koleszterint és a telítettek helyett többszörösen telítetlen zsírokat kell fogyasztani. Ma ezt már sokan cáfolják, az újabb eredmények arra engednek következtetni, hogy a cukor a bűnös. A túl sok hozzáadott cukor fogyasztása ugyanis jelentősen megnövelheti a szív- és érrendszeri betegségek számát, elhízáshoz, metabolikus szindrómához, inzulinrezisztenciához és 2-es típusú cukorbetegséghez is vezethet – írta a Gyógyszer nélkül.

A feldolgozott élelmiszerekben található rengeteg, ráadásul rejtett cukor és az édesített üdítőitalok alkoholos zsírmájbetegséget okozhatnak. Ha sok cukor halmozódik fel a belekben, az növeli a bél áteresztőképességét. Mivel az immunsejtek 80 százaléka a bélben van, a bélflóra egyensúlyának felborulása autoimmun betegségek kialakulásához is vezethet. Összefüggést találtak a túlzásba vitt cukorfogyasztás és a daganatos megbetegedések kialakulása között is. A hozzáadott cukor növeli a nyelőcsőrák kockázatát, de a vékony- és vastagbéldaganat kialakulásáért is felelőssé tehető.

Üres kalóriák

Természetes formában cukor van a zöldségekben, gyümölcsökben és a tejtermékekben is. A feldolgozás során úgynevezett hozzáadott cukrot pedig azért tesznek az ételekbe és az italokba, hogy édesebbek legyenek. Ilyet szinte minden élelmiszer tartalmaz, de a legtöbbet a sütemények, a csokoládék, az üdítőitalok és a gyümölcsjoghurtok – írta korábban a Dívány.

A tápértékük nélküli üres kalóriákat a szervezet gyorsan lebontja, ezért kevés energiát adnak és nem is csillapítják az éhséget, sőt úgy érezzük, újra ennünk kell. Fogyasztásuk csökkenti a hasznos tápanyagokban gazdag ételek pozitív hatásait is. A magas kalóriatartalmuk miatt a hozzáadott cukros élelmiszerek a leghizlalóbb táplálékok közé tartoznak. 

A statisztikák szerint egy átlagos amerikai felnőtt 308 kalóriányi cukrot fogyaszt naponta, ami mintegy háromszorosa az orvosok által ajánlott mennyiségnek. Ez más országokban sincs másképp, így nem csoda, ha világszerte egyre inkább népbetegségnek számít a kóros elhízás.

Az üres kalóriák mértéktelen fogyasztása 2-es típusú cukorbetegség kialakulásához is vezethet. Tudósok szerint ezért főleg az üdítők felelősek – egy 2010-ben publikált kutatás szerint azoknál, akik naponta legalább kétszer kólát vagy hasonló italokat isznak, huszonhat százalékkal nagyobb a diabétesz kialakulásának esélye. A 2-es típusú cukorbetegség kockázata még akkor is megemelkedik, ha valaki a cukorfogyasztás mellett egyébként egészségesebb ételeket vesz magához. 

Pattanások, depresszió

Azt, ha túl sok cukrot viszünk be, a szervezet jelezni is próbálja – írta a Mindmegette. Tanulmányok igazolják, hogy a cukor növeli az androgénhormonok termelődését, ami gyulladt, pattanásokat idézhet elő az állon és a száj környékén. Néhány tanulmány a depressziót is összefüggésbe hozta a cukorral, mert megzavarja az agyban lévő neurotranszmittereket, amelyek a hangulatot befolyásolják.

A túl sok cukor megváltoztathatja az ízlelőbimbók érzékelését, így előfordulhat, hogy nem érezzük elég édesnek például a gyümölcsöket. De csökkenti a sportolási kedvet is: az Illinois-i Egyetem kutatói kimutatták, hogy azok az egerek, amelyek az átlagosnál 18 százalékkal több cukrot ettek, 20 százalékkal kevesebbet mozogtak, mint azok, amelyeknek nem emelték a cukorbevitelt.

Roncsolja a fogakat is

A magas szénhidráttartalmú, cukros ételek ragacsos, baktériumokkal teli lepedéket képeznek a fogakon. A cukrokon élősködő bacik savat termelnek, ami roncsolja a fogzománcot, így hamar szuvasodás alakul ki. 

A hozzáadott cukrok túlzott fogyasztását úgy kerülhetjük el, ha odafigyelünk, hogy mit és mennyit eszünk. Érdemes például a termékek csomagolásán lévő információkat elolvasni. A szakemberek férfiaknak 36, nőknek pedig 25 gramm hozzáadott cukormennyiségnél többet nem ajánlanak naponta fogyasztani.

Mint a drog

A Dívány egy másik cikke szerint cukorfüggőség pontosan olyan, mint a kábítószer, az alkohol vagy akár a szerencsejáték iránti. Az agy hozzászokik a dopamin által okozott rendszeres boldogságérzethez, aminek következtében újra és újra át akarja élni, de – mert megszokta – egyre nagyobb mennyiségre van szüksége ahhoz, hogy a vágyott örömteli érzést megkapja. A cukormegvonás pedig éppen olyan tüneteket eredményez, mint amikor a droggal próbál leállni valaki: sóvárogni kezd az édességek után, úgy érzi, megvonták tőle örömeinek legfőbb forrását, és, ha lehet, „ráesik” például a sütikre. Komoly elvonási tünetek is megjelennek: remegés, fogvacogás és folytonos idegesség. A panaszok általában az első hét után jelentősen csillapodnak, teljesen azonban sohasem tűnnek el. Ha sikerül „lejönni” a cukorról, az agy dopaminreceptorai „visszafejlődnek”, aminek következtében a cukros ételeket már túl édesnek érezzük.

November 14-e 1191 óta a Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet kezdeményezésére a cukorbetegség világnapja.