Tudomány;rák;táplálékkiegészítő;rákbetegségek;

- A kiegészítő gyógynövényes rákterápiák többet árthatnak, mint amennyit használnak

Akadályozhatják a hagyományos rákterápiát a kiegészítőként alkalmazott gyógynövényi termékek – erre figyelmeztetett a Portugáliában rendezett, előrehaladott stádiumú mellrákkal foglakozó nemzetközi konferencia egyik előadója.

Fontos lenne, hogy a betegek számoljanak be az orvosaiknak, hogy milyen gyógynövény-készítményeket szednek – idézte a BBC Maria Joao Cardoso-t, a lisszaboni Champalimaud Rákközpont vezető mellráksebészét.

A fokhagyma-, a gyömbér- és a gingkotabletta például a mellrák esetén hátráltatja a bőr sebeinek gyógyulását. A professzor azt is kiemelte: semmiféle bizonyíték nincs arra, hogy a gyógynövényes terápiák vagy krémek segítenének a rákos betegeken. Mint mondta, ha kétséges a hatás, jobb, ha inkább nem alkalmazzák ezeket.

Cardoso professzor szerint az orvosoknak sokkal aktívabbnak kellene lennie ebben a kérdésben, és rá kellene kérdezniük a rákterápián lévő pácienseknél, milyen egyéb kiegészítő készítményt szednek. Nagyon fontos, hogy a betegek mindig leellenőrizzék az orvosaikkal a kiegészítő terápiát a bőrre is átterjedő rákbetegség gyógyításakor. 

A mellrákoknál öt esetből egy terjed át a bőrre, a többi daganatos betegségeknél ez az arány kisebb. A gyógynövényes termékek esetében az a veszély áll fenn, hogy befolyásolják a hormonterápiás vagy kemoterápiás kezelés hatásait, bizonyos termékek meghosszabbítják a véralvadási folyamatot, így a sebek hosszabb idő alatt gyógyulnak be.

 A professzor rámutatott, hogy az Andrographis paniculata (gyomorkeserű), a kerti székfű, a fokhagyma, a gingko, a ginzeng, a galagonya, a vadgesztenye és a kurkuma is lassítja a véralvadást.

Cardoso szerint nem csoda, hogy a betegek alternatív, kiegészítő kezeléseket is keresnek, hiszen abban bíznak, hogy ezek segíthetnek, de előfordulhat, hogy 

„több kárt okoznak maguknak, mint amennyi előnyük származik belőle”.

„Ne felejtsük el, a gyógyításban a legfontosabb, hogy ne ártsunk” – fűzte hozzá.

A brit Rákközpont (Cancer Research UK) a honlapján több olyan terméket is felsorol, amely gátolja a hagyományos kezelés hatását. Egyebek mellett megemlítenek néhány élelmiszert és italt, köztük a grapefruitot és a narancsot, amelyeket kerülni kell a kezelés alatt, mert befolyásolják a rákgyógyszerek lebomlását a szervezetben.

A BBC News által megkeresett klinikai szakápoló, Grete Brauten-Smith hangsúlyozta, hogy „mivel az interneten sok olyan információ terjed, amelyeket semmi nem támaszt alá, nincs róluk megbízható kutatás, az egészségügyi szakemberrel folytatott megbeszélés biztosíthatja a beteg számára a pontos információt, amelyre a megalapozott választáshoz szüksége van”.

Azt, hogy a túl sok cukor fogyasztása ártalmas, szinte mindenki tudja, de hogy miért is, az már kevésbé közismert.