Meggyőzőnek tűnt, de elbukott Várhelyi Olivér az EP külügyi bizottsága előtt

Publikálás dátuma
2019.11.14. 15:06

Fotó: JOHN THYS / AFP
Még nem kaszálták el véglegesen, írásban pótvizsgázhat.
Várhelyi Olivérnek első körben nem sikerült megszereznie az Európai Parlament külügyi bizottságának kétharmados támogatását - értesült a Népszava. Forrásaink szerint a balliberális oldal - vagyis a szocialisták, a liberálisok, a Zöldek és a szélsőbaloldal - nem szavazták meg a jóváhagyását. A kétharmadot adó 48 EP-képviselő helyett csak 30 támogatta biztosi tagságát, mindegyikük a jobb-, a szélsőjobb, illetve az euroszkpetikusok soraiból. A döntés értelmében a magyar biztosjelöltnek a következő lépésben a szakbizottság pótlólagos írásbeli kérdéseire kell válaszolnia. Ezután három eset lehetséges: elutasítják, igent m ondanak a jelölésére vagy újabb meghallgatást kérhetnek. A meghallgatáson még úgy tűnt, Várhelyi jól szerepelt. Szakmailag meggyőző volt, igaz, nem tudta elhessegetni a gyanút, hogy új posztján nem tudja majd függetleníteni magát az Orbán-kormánytól.
Frissítve: 2019.11.14. 15:25

3,5 milliárdot ölt a kormány két hónap alatt kommunikációra, Rogán 2,9 milliárddal emeli a tétet

Publikálás dátuma
2019.11.14. 15:02

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
A mostani költéssel csak idén már 28,4 milliárd forintnál tart a kormányzati kommunikációs hadjárat közpénzből finanszírozott költsége.
Vagy újabb plakátkampány érkezik, vagy a jelenleg is futó kormányzati kommunikációs kampányokba ölnek újabb 2,912 milliárd forintot - következtet a 24.hu a Közbeszerzési Hatóság honlapjára feltöltött tájékoztatóból kiindulva. A lap szerint a kormányzati kommunikációs hadjáratokról szóló dokumentációkban nem kötik az állampolgárok orrára, hogy konkrétan milyen tematikájú kampányra költik a hatalmas összegeket. A megbízás kommunikációs és rendezvényszervezési feladatok ellátására vonatkozik, az első nettó 1 milliárd 338 millió forintos, a második pedig nettó 1 milliárd 574 millió forintos keretösszeggel. A nyertes ezúttal is Balásy Gyula, illetve cégei, a New Land Media Kft. és a Lounge Design Kft. A 24. hu szerint a mostani az ötödik ilyen szerződés csak idén: januárban és áprilisban összesen 20, júliusban csaknem 2, szeptemberben pedig 3,5 milliárd forintos megbízást adott ilyen feladatokra a Rogán Antal alatt működő Nemzeti Kommunikációs Hivatal (NKH).
Balásy Gyula cégei csinálták többek között a Soros Györgyöt vagy Jean-Claude Junckert lejárató plakátokat.

Legutóbb szeptemberben toltak bele a kormányzati kommunikációba 3,5 milliárd forintot, a választások előtt Rogán Antal tárcája ekkora összegről kötött keretszerződést Balásy cégeivel. Nagyon úgy tűnik, hogy november közepére a kiürült a keret - írja a lap. Hozzáteszi:
A mostani költéssel csak idén már 28,4 milliárd forintnál tart a kormányzati kommunikációs hadjárat közpénzből finanszírozott költsége.

A 24.hu megemlékezik Balásy Gyuláról is, aki a cikk szerint nagyon sokat köszönhet Rogán Antal minisztériumának. Csak tavaly összesen 6,3 milliárd forintnyi osztalékot vett ki két, az NKH-nak dolgozó cégéből, ez átlagosan havi 525 millió forintos nyereséget jelent. Nem is csoda: Balásy cégei monopolhelyzetbe kerültek a hivatalnál, miután tavaly nyáron kizárták két versenytársát, Csetényi Csabát és Kuna Tibort, akinek az ügye már a bíróságig jutott. Így minden, az NKH által intézett kommunikációs megbízás a New Land Mediánál, illetve a Lounge Design-nál köt ki. Számítások szerint Rogánék tavaly 50 milliárd forintot költöttek kommunikációra. Idén ez az összeg még nagyobb lehet.
Szerző
Frissítve: 2019.11.14. 15:35

20 fok is lehet hétvégén, persze nem mindenkinek

Publikálás dátuma
2019.11.14. 14:38

Fotó: Shutterstock
Marad az ilyenkor szokásosnál melegebb idő, helyenként 20 fokig is melegedhet a levegő a hétvégén - derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos, középtávú előrejelzéséből.
Pénteken a köd, illetve a rétegfelhőzet egy része elsősorban az Északi-középhegységben helyenként makacsul tarthatja magát, másutt várhatóan legkésőbb a déli, kora délutáni órákig mindenütt feloszlik, és ezt követően több-kevesebb napsütésre lehet számítani, számottevő csapadék nélkül. Többfelé megélénkül, késő délutántól főleg a Dunántúlon és a déli megyékben meg is erősödik a szél. A leghidegebb órákban a Dunántúlon többnyire 1 és 8, keletebbre általában 7 és 12 fok között alakul a hőmérséklet. Napközben 11-19 fokig melegszik a levegő. Szombaton a Dunántúlon többfelé várható eső, zápor, a csapadék fokozatosan Nyugat-Magyarországra húzódik vissza. A szél többfelé élénk, helyenként erős lesz. A legalacsonyabb hőmérséklet 5-13, a legmagasabb hőmérséklet 12-20 fok között alakul, a Nyugat-Dunántúlon lesz a leghűvösebb, a Tiszántúlon a legmelegebb. Vasárnap késő délután előbb a nyugati határszélen, majd egyre keletebbre várható eső, zápor. Éjfélre hozzávetőlegesen a Dunántúl közepéig érhet el a csapadék. A szél többfelé megerősödik. A minimumhőmérséklet 5-13, a maximumhőmérséklet 14 és 20 fok között valószínű - olvasható az előrejelzésben.
Szerző
Témák
időjárás