Előfizetés

Lepaktáltak a Fidesszel, az MSZP felszólította képviselőit, hogy adják vissza a mandátumaikat, és lépjenek ki a pártból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.14. 20:39

Fotó: Havasi Gábor / Facebook
A XXII. kerületben verték át az ellenzéki összefogást, és elvittek egy alpolgármesteri és egy bizottsági pozíciót.
„A Magyar Szocialista Párt felszólítja Dankóné Hegedűs Jolánt és képviselőtársát, hogy azonnali hatállyal adják vissza a mandátumukat és lépjenek ki a Szocialista Pártból” - áll az MSZP csütörtökön este kiadott közleményében, amit Tóth Bertalan, az MSZP elnöke és Molnár Zsolt, az MSZP budapesti elnöke írt alá.
A párt azután adta ki a közleményt, hogy a XXII. kerületben két képviselőjük egy alpolgármesteri helyért és egy bizottsági elnöki posztért cserébe felrúgta a többi ellenzéki párttal kötött alkut, és a fideszesekkel együtt szavazott. Ezzel a Fidesz és szövetségesei 1 fős többségbe kerültek a testületben, ahol egyébként a választás után ellenzéki többség alakult ki, még ha a polgármester fideszes is maradt. 

Németh Angéla DK-s polgármester egyetemista fia bizottsági helyet kapott, de szerinte ez nem összeférhetetlen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.14. 20:23
Németh Angéla ünnepélyes polgármesteri mandátumátadása
Fotó: Vajda József / Népszava
Aztán már sorolta is az eddig elítélt fideszes érveket. Gyurcsány szerint ez rendben van.
Nem kis felháborodást okozott a november 6-i testületi ülésen a XV. kerületi ellenzék, azaz a fideszesek körében, hogy a DK-s polgármester egyetemista fia az egyik önkormányzati bizottság tagja lett - írta meg a Magyarnarancs.hu. Németh Angéla a hétvégén Facebook-posztban igyekezett exkuzálni magát, amiért fiát a XV. kerület népjóléti bizottságának külsős tagjává választották. A DK-s polgármester védelmébe vette az általa irányított képviselőtestület november 6-i határozatát: a polgármester azzal indokolta a döntést, nem a családi kötelék, hanem az alkalmasság döntött egyetemista fia megválasztásakor. "Jelenleg szociális munkásnak tanul az ELTE-n. Hosszú évek óta dolgozott a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestereként. Rendszeresen részt vett kerületi eseményeken, szervezett ilyeneket" – írta a közösségi oldalon. A képviselőtestület ülésén a Fidesz „családi vállalkozást” emlegetett a lap szerint, amit Matlák Gábor alpolgármester azzal próbált hárítani, hogy a fiú saját jogán közéleti szereplője a XV. kerületnek: évekig vezette a GYIÖK-öt, amelynek éléről éppen édesanyja polgármesterré választásakor mondott le. Ez 2018 őszén történt, amikor Némethet időközi választáson a XV. kerület polgármesterének választották, miután a szintén DK-s Hajdu László az országgyűlési képviselői munkát választotta a kerület vezetése helyett. "És igen, ő is tiszteletdíjat kap a bizottsági munkájáért, mint a többi külsős bizottsági tag, bruttó 200 ezer forintot, ami nettó 133 ezer" - magyarázkodott a fia fizetése miatt is a polgármester. A polgármester a lap megkeresésére azt mondta, nem látta sem jogi, sem etikai akadályát a döntésnek. Hozzátette, egyik külsős bizottsági tag jelölését sem kellett indokolni. Németh Angéla nem lát összeférhetetlenséget az ügyben, mivel a képviselőtestület szavazta meg az egyik képviselő javaslatára, és azt sem hiszi, hogy a fiának bármiben hátrány kellene elszenvednie, mert a polgármester családtagja. Frissítés: Gyurcsány Ferenc szerint mindez rendben van. 

Orbán a könyvtárában fogadta A liberalizmus kudarca című könyv szerzőjét, Patrick J. Deneent

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.14. 19:35
ORBÁN Viktor
Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Az amerikai politológus alázatról és önkritiákáról beszélt a miniszterelnöknek. Nem biztos, hogy célba talált.
Orbán Viktor miniszterelnök csütörtök délután a Karmelita kolostorban fogadta Patrick J. Deneen amerikai politológus professzort, akinek A liberalizmus kudarca című kötetét a napokban mutatják be Budapesten - közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke. A beszélgetésen az amerikai konzervatív tudós elismeréssel szólt a magyarországi családpolitikai intézkedésekről, aláhúzva, hogy a jövő - a sok helyen még ma is uralkodó liberalizmus helyett - a nemzeti és családi értékeken alapuló helyi közösségeké. Egyetértettek abban, hogy az államnak mindenütt feladata ezen közösségek megerősítése. Deneen professzor megismételte korábban kifejtett gondolatát, mely szerint a nemzet fogalma akkor teljes, ha "Isten alatt" helyezkedik el, mert így alázattal és önkritikával tudja ellensúlyozni az emberi intézmények hiányosságait, és méltóvá válik a nemzeti konzervativizmus név használatára - tájékoztatott Havasi Bertalan.