Előfizetés

Harcolni fogunk gyermekeink jövőjéért - együtt álltak ki az Idetartozunk aláírásgyűjtése mellett az ellenzéki pártok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.15. 11:40
Setét Jenő
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Támogatják, hogy a tankötelezettség ismét 18 éves korig tartson.
Az MSZP, a DK, az LMP, a Momentum, a Jobbik és a Párbeszéd közös közleményben biztosították támogatásukról a tankötelezettség korhatárának 18 évre való emeléséért az Idetartozunk Egyesület által - indított aláírásgyűjtést.
"Társainkkal együtt harcolni fogunk mindaddig, amíg újra a gyermekeink jövőjét, az egyén és a közösség érdekeit egyaránt figyelembe vevő, korszerű oktatási törvények nem lesznek Magyarországon"

- idézi az ellenzéki közleményt az MTI. Az Orbán-kormány tudatosan teszi tönkre a fiatalok jövőjét azzal, hogy elzárja őket a használható tudástól, írják, hozzátéve: 100 ezer fiatal élete eddig már kisiklott, mert 2011 óta egy lélektelen, rossz döntés következtében őket már 16 évesen kilökték az oktatásból. Nagy részüknek még általános iskolai végzettsége sincs, így semmilyen esélyük nincs arra, hogy szakmát szerezzenek. Egyúttal sajnálatosnak nevezték, hogy folyamatosan nő azok száma Magyarországon, akik nem szereznek érettségit vagy szakmát, miközben a többi uniós országban a képzettség nélküli fiatalok száma csökken.
Az Orbán-kormány 2012-ben vitte le a tankötelezettségi korhatárt 18-ról 16 évre. Bár a következményekről, hogy pontosan hány gyerek lemorzsolódását okozta ez az intézkedés, többféle számítás is létezik, a tankötelezettségi korhatár leszállítását sokan kritizálták. Így például Setét Jenő roma polgárjogi aktivista, aki a Roma Büszkeség Napján jelentette be az országos aláírásgyűjtést. "Fiatalok tízezrei zuhannak ki a közoktatás rendszeréből mindenféle végzettség nélkül. Nem értjük, miért mondott le a kormány ennyi emberről, egy egész nemzedékről. A mai világban végzettség nélkül a totális kirekesztettség, reménytelenség, küszködés és boldogtalanság vár ezekre a fiatalokra" - fogalmazott akkor Setét.
Az aláírásgyűjtést papíron végzik az Idetartozunk Egyesület aktivistái, és nem online. Országszerte találhatóak az aláírásgyűjtő pontok, a kezdeményezés nem kifejezetten a fővárosra fókuszál.

Válik a Rogán házaspár

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.15. 10:40
Rogán Antal érkezik a Polgári Magyarországért Alapítvány rendezvényére, a Polgári Piknikre a kötcsei Dobozy kúriánál 2017. szeptember 2-án
Fotó: Népszava
Közös életük legnehezebb döntését hozták meg a közlemény szerint.
Péntek délelőtt adott ki közleményt a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtóosztálya, amit szó szerint idézünk:
"Tájékoztatjuk a közvéleményt, hogy meghoztuk közös életünk legnehezebb döntését, a jövőben külön utakon folytatjuk. A mai napon hivatalosan is benyújtottuk válási szándékunkat. A közösen eltöltött tizennégy évünket egymás iránti tisztelettel zárjuk le. Most az elsődleges feladatunk az, hogy a számunkra két legfontosabb személyt, közös gyermekeinket a körülményekhez képest megóvjuk. Ezért arra kérjük a sajtó képviselőit, hogy döntésünket tartsák tiszteletben és legyenek tekintettel kiskamasz fiainkra. Továbbá tisztelettel kérjük a média munkatársait, hogy gyermekeink képmását ne hozzák nyilvánosságra, és tartózkodjanak találgatások, valótlan állítások közlésétől. Válásunkkal kapcsolatban egyebet nem kívánunk megosztani a nyilvánossággal. Megértésüket köszönjük.
Rogán Cecília
Rogán Antal"

Az egészségügyi államtitkár bejelentette: visszavonták a létszámstopot a kórházakban

D. A.
Publikálás dátuma
2019.11.15. 10:26
Képünk illusztráció
Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Hivatalosan is értesítették péntek reggel a kórházakat arról, hogy az egy hete elrendelt létszámstopot visszavonták.
"Ezúton tájékoztatom t. Főigazgató Asszonyt/Urat, hogy az új jogviszonyok létesítésének korlátozása az egyéb szervek tekintetében visszavonásra került."

A kórházfenntartó levele nagyjából akkorra érkezhetett oda az intézményekbe, amikor az egészségügyért felelős államtitkár, Horváth Ildikó a Magyar Kórházszövetség kongresszusán a főigazgatóknak megnyitó beszédében arról beszélt, hogy mindig kerülhet homokszem a gépezetbe. Mint mondta: az egyik háttérintézmény vezetője múlt pénteken elküldött egy levelet, aminek tartalma nem volt igaz. Hozzátette: örül, hogy vége van ennek az egyhetes riadalommal és sikerült érdemben fellépniük a létszámstop ellen. Horváth Ildikó megköszönte az intézményvezetőknek hogy akkor is dolgoznak, ha az nagyon nehéz. Ficzere Andrea, a Magyar Kórházszövetség elnöke megköszönte, hogy nem kell komolyan venni a létszámstopot.