Előfizetés

Még ki sem nyitották a kapukat, máris emberek lettek rosszul a Puskás Aréna környékén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.15. 16:48

Fotó: Béres Márton
A rendőrség honlapja percről percre közvetíti írásban a nemzeti stadion megnyitója körüli eseményeket.
A közvetítés indulását egy 15 órai bejegyzés jelezte, ami valójában szolgálati közlemény volt, és arra hívta fel a figyelmet, hogy a megnyitójára várakozó Puskás Aréna környékén hová nem lehet behajtani autóval. A második bejegyzéssel azonban a rendőrség bele is csapott a közepébe, ugyanis 15:30-kor arról adtak tájékoztatást, hogy ketten is rosszul lettek, miközben a stadion felé tartottak. A kapukat 16 órakor nyitották ki. Cikkünk megjelenéséig ezen kívül semmilyen új bejegyzés nem jelent meg a rendőrség percről percre anyagában. 

Még fél évet csúszik a Néprajzi költözése

Tölgyesi Gábor
Publikálás dátuma
2019.11.15. 16:44

Fotó: Népszava
2020. december 31-ére módosul a céldátum. A múzeum főigazgatója szerint az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ nincs fogadókész állapotban.
Bár a kormányhatározat szerint a 2017 decemberében bezárt Néprajzi Múzeumnak jövő év júliusáig el kellene hagynia az egykori Kúria Kossuth téri épületét, 2020. december 31-ére módosul a költözés céldátuma – jelentette be Kemecsi Lajos, a Néprajzi Múzeum főigazgatója. Szerinte számos olyan gyűjteményi egységük van, amivel már akár holnap elkezdhetnék a költözést, ám az Országos Múzeumi Restaurálási és Raktározási Központ (OMRRK) – amit májusban Orbán Viktor miniszterelnök avatott fel a Szabolcs utcában – nincs fogadókész állapotban, még a raktározási technológiáját szerelik. Ám ide kellene szállítani a Néprajzi mintegy negyedmilliós műtárgygyűjteményének nagy részét. – Addig egy papírlapot nem viszünk oda, amíg nem teljesen biztonságos az OMRRK, amíg száz százalékig nem biztosított ott a műtárgyak megfelelő környezete, az olyan szempontokat figyelembe véve, mint például a páratartalom, a hőmérséklet, a világítás – fogalmazott a főigazgató, aki megérti, hogy egy friss építésű betonépületnek idő kell a száradásra. Példaként a Liget-projekt egy másik beruházását, a Komáromi Csillagerőd szeptemberben befejezett rekonstrukcióját hozta fel, ahová a Szépművészeti Múzeum szobormásolatainak egy része fog költözni. – Nem az a lényeg, hogy egy határidőt teljesítsünk, hanem hogy a magyar állam vagyonát, a pótolhatatlan műkincsállományt a lehető legjobb feltételekkel és biztonságosan költöztessük – mondta Kemecsi Lajos, aki úgy tudja, a költözést jövő év kora tavaszán kezdhetik el. Arra viszont nem tudott válaszolni, a műtárgyak költöztetésére a a projekt gazdája, a Városliget Zrt. kiírta-e a közbeszerzési pályázatot. A Néprajzi Múzeum Városligetnél épülő új épületéről a főigazgató elmondta: a beruházás már a magasépítésű munkáknál tart, elkészült például a múzeum nyolcvan méter hosszú, földalatti főlépcsője is. Kemecsi Lajos úgy tudja, nincs akadálya annak, hogy 2021 decemberére az eredeti terveknek megfelelően fejeződjön be az épület kivitelezése.

Felfüggeszti az MSZP a két budafoki képviselő tagságát – A politikusok nem mondanak le a mandátumaikról

Z. Á.
Publikálás dátuma
2019.11.15. 16:42
Tóth Bertalan
Fotó: Népszava
„Én MSZP-s vagyok, magamtól nem fogok kilépni, ha kizárnak, akkor ez van” – mondta Dankóné Hegedűs Jolán. Tóth Bertalan szerint megengedhetetlen, hogy a képviselők becsapják azt a közösséget, amelyhez eddig tartoztak.
Az MSZP elnöksége egyhangúlag úgy határozott, hogy két budafoki MSZP-s önkormányzati képviselő – Dankóné Hegedűs Jolán és Daróczi Károly – párttagságát azonnali hatállyal felfüggeszti – jelentette be pénteken Tóth Bertalan, a szocialisták elnöke. Az ügy előzménye, hogy a Momentum korábbi összellenzéki támogatással induló kerületi polgármester-jelöltje, Havasi Gábor szerint felrúgta az ellenzéki megállapodást az MSZP két XXII. kerületi képviselője. – Dankóné és Daróczi egy alpolgármesteri székért és egy bizottság elnöki posztért mindenben a Fidesszel szavazott a csütörtöki alakulóölésen – közölte. (Dankóné lett a fideszes Karsay Ferenc egyik helyettese.) Tóth Bertalan szerint megengedhetetlen, hogy a képviselők becsapják azt a közösséget, amelyhez eddig tartoztak, és azokat a választókat, akik szavazatukkal segítették őket. Tóth hangsúlyozta azt is, ha jövőben bárhol korrupciós ügy merül fel, a zéró tolerancia elvét érvényesíti és a legsúlyosabb büntetést, a kizárást fogja javasolni. 
A budafoki önkormányzat ülése
Fotó: Horváth Tamás
– Daróczi egyéniben is győzött, ha lemondana, időközi választást kell kiírni. Nem fog, ahogy én sem – jelentette ki a Népszavának Dankóné Hegedűs Jolán. A politikus azzal indokolt, hogy 2006 óta önkormányzati képviselő, van rutinja és képes ellátni alpolgármesteri feladatait. – Én MSZP-s vagyok, magamtól nem fogok kilépni, ha kizárnak, akkor ez van. Nem tudok mit kezdeni azzal: a DK-nak és a Momentumnak nem tetszett, hogy van MSZP-s alpolgármester is, annak is jobban örültek volna, ha fideszes politikus tölti be ezt a posztot – fogalmazott. Dankóné szerint bár nem jelezték előre az MSZP-nek, hogy a Fidesszel együtt fognak szavazni, de ezzel csak a szocialistáknak „tettek jót.” – A DK és a Momentum a szocialista párt kicsinálására játszik, ezt nem akartuk hagyni – mondta. Havasi Gábor a Népszavának azt mondta, az ellenzéki pártok közösen hoztak mindent döntést. Dankóné korábban jelezte – idézte fel Havasi –, hogy szeretne alpolgármester lenni, de úgy tűnt visszavonulót fújt. A jövőre vonatkozó kérdésünkre a momentumos politikus azt mondta: készülnek a január 19-ei időközi választásra, amelyet szavazategyenlőség miatt írtak ki a DK-s és a kormánypárti jelölt között. – Amennyiben győzünk helyreállítható a többség, ha nem, akkor konstruktív ellenzéki szerepre rendezkedünk be – jelezte.