Előfizetés

Hofi Géza nyomában

Balogh Gyula
Publikálás dátuma
2019.11.15. 19:50

Fotó: Béres Márton / Népszava
Bemutatták a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Hofi naplója című kötetet.
Nem ismertem senkit, aki ennyire megtalálta volna a saját szerepét a világban, mint Hofi Géza – mondta lapunknak Szirtes Tamás, a Madách Színház igazgatója az Örkény Könyvesboltban, ahol a Kossuth Kiadó gondozásában megjelent Hofi naplója című kötetet mutatták be. – Nem volt benne semmi színjáték, hamisság, önazonos tudott lenni és őszinte, valószínűleg a szinte páratlan népszerűségét is ennek köszönhette. Én még emlékszem arra az időre, amikor a közgondolkodást az határozta meg, hogy mit mond valamiről Hofi. Többet jelentett az ő véleménye, mit az, hogy mi hangzik el valamiről a rádióban, vagy a televízióban. Arra a kérdésre, hogy mennyire lehetett rendezni őt, a direktor azt felelte: erre nem nagyon volt szükség, mert Hofi a maga műfajában gyakorlatilag önmagát rendezte, mivel nagyon szorgalmas volt, és nagyon gyorsan reagált az aktualitásokra, ezért minden este új elemeket illesztett az estjébe. Hofi Gézát Ádám Ottó, a Madách Színház korábbi igazgatója hívta az akkori Madách Kamarába, és biztosított neki két, három estét hetente. Ezekben az önálló műsorokban partnerként ott ült a színpadon Malek Miklós zeneszerző, aki írt is Hofiról a kötetben. A zene és Hofi kapcsolatáról Malek lapunknak úgy fogalmazott: Hofi prózája és a zenéje összefüggött, egyik segítette a másikat. – Géza ritmusérzéke genetikai adottság volt, de folyamatosan hallgatott zenét, és ha a zenei, vagy énekesei pályát választja, abban is sokra vihette volna. És a legfontosabb, hogy sokakkal ellentétben ő nem a saját fejére tette fel a koronát, hanem megvárta, illetve megdolgozott azért, amíg a közönségtől kapja meg – jegyezte meg Malek Miklós. Hofi Ildikó, aki a kiadó rendelkezésére bocsátotta Hofi képes, rajzos naplóját és több fotót, amelyet még eddig nem publikáltak, kérdésünkre elmondta: hét évig éltek együtt, mivel Hofi tizenhét évvel ezelőtt, nagyon korán, hatvanöt évesen elment. Ám ez az időszak maga volt a tűz, végig egyetértésben és szeretetben. A kötet előszavát Müller Péter írta, de írt benne Hofiról Spiró György, Kalmár Tibor, és több, a művésszel készült archív interjú is bekerült az impozáns kiadványba. Szerepel benne beszélgetés Gajdó Tamás színháztörténésszel és Hofi Ildikóval is. A kötet melléleteként Hofi Gézának a magyar fociról készített karikatúrasorozatát vehetik a kézbe.

Infó:

Hofi naplója Kossuth Kiadó

Autizmussal élők mutatják meg a világot

Cs. E.
Publikálás dátuma
2019.11.15. 10:29

Fotó: ONI
Egyedülálló kezdeményezést indított autizmussal élő fiatal alkotók számára az idén ötvenéves Óbuda Fotóklub Egyesület.
A csoport első közös sétáját október végén tette a harmadik kerületben, ezen részt vettek gyakorlott fotósok, valamint olyanok is akik először fogtak a kezükben komoly fényképezőgépet. A fotósok bemutatkozó estjét csütörtök este tartotta, ahol a fiatalok képeiből is ízelítőt kaphattak az érdeklődők. A kezdeményezők a csoportot országos hálózattá kívánják bővíteni, bekapcsolni a csapatot az országos amatőr fotós mozgalomba, majd a nemzetközi színtérbe, s elsődleges céljuk, hogy „megmutassák a világot, ahogy Ők látják.”  

Joan Margarit katalán költő veheti át a 2019-es Cervantes-díjat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.14. 20:46

Fotó: STRINGER / AFP or licensors
A spanyol nyelvű irodalom legjelentősebb elismerésének idei kitüntetettjét szerdán jelentette be Madridban a kulturális miniszter.
A zsűri méltatásában kiemelte a 81 éves Joan Margarit kétnyelvű munkáságát, újító nyelvhasználatát mind spanyolul, mind katalánul, továbbá azt a kulturális sokszínűséget, amelyet képviselt eddigi pályafutása során - írja az MTI. Spanyolország egyik legolvasottabb élő költőjének műveit tömörség, munkáját pedig aprólékosság és fáradhatatlanság jellemzi az indoklás szerint. Mindez eredeti, építész szakmájához köthető, amelyben szintén elismert; közreműködött egyebek mellett a barcelonai Sagrada Familia bazilika és az olimpiai stadion építésében, emellett több mint ötven éve a barcelonai építészeti főiskola oktatója. Az ötvenes években kezdett költeményeket írni spanyol nyelven, de első, Dalok egyszemélyes kórusnak című verseskötetének megjelenéséig 1963-ig kellett várnia. Több mint tíz év kihagyás után publikált újra, Krónika című versgyűjteménye 1975-ben jelent meg. 1981-ben váltott spanyolról kizárólag katalán nyelvre, majd 1990-től már mindkét nyelven születtek versei. Eközben műfordítóként is ismerté vált, és olyan világhírű szerzők műveit fordította spanyolra, valamint katalánra mint Thomas Hardy, Elizabeth Bishop vagy Rainer Maria Rilke. Joan Margarit számos jelentős spanyol nyelvű irodalmi elismerés kitüntetettje, legutóbb májusban kapta meg a Zsófia királyné ibeoramerikai költészeti díjat. Következő kötete, Költészet címmel márciusban jelenik meg. A Cervantes-díjjal a spanyol nyelvű irodalmi örökség gazdagításához hozzájárulókat jutalmazzák. Íratlan szabály, hogy a 125 ezer euróval (41,7 millió forinttal) járó kitüntetést egyik évben spanyol, másik évben dél-amerikai szerző kapja. Tavaly Ida Vitale uruguayi művésznek ítélték oda. A kitüntetést a spanyol kulturális minisztérium tavasszal adja át Alcalá de Henaresben, Cervantes szülővárosában a spanyol királyi pár jelenlétében.