Előfizetés

A Nemzetbiztonsági Bizottság is vizsgálja az erdoganista iskola ügyét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.16. 14:34
A Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola épülete, ezt kapta meg a hamarosan induló török Maarif-intézmény
Fotó: Google Maps
A Maarif- iskolahálózatot Erdogan elnök alakíttatta ki, van intézményük, ahol a Korán kötelező tantárgy. Maarif-iskola indul Ferencvárosban is.
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága is foglalkozott már az erdoganista török Maarif Alapítvány iskolájának budapesti megjelenésével - tudta meg a hvg.hu. Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja részleteket nem árulhatott el, csak annyit mondott, nemzetbiztonsági aggályok miatt az ellenzék vetette fel a témát, amely még nem került le a napirendről, a tárgyalás folytatódik. Zárt ülés volt, így a testület jobbikos elnöke, Lukács László György is csak annyit árulhatott el, az eddig meghallgatott jelentések egy korábbi időszakra vonatkoztak, úgyhogy azokat aktualizálni kell. Azt nem árulta el, milyen jelentésekről van szó.  

Erdogan elnök hátországa hozta létre

A ferencvárosi Harsányi János Szakközépiskola helyén és épületében működik majd 2020-tól a török kapcsolatú Maarif Általános Iskola és Gimnázium. Az iskola egy nagyobb, világméretű rendszernek a része, a Maarif-iskolákat a regnáló török hatalom, Erdogan elnök és hátországa hozta létre. Itthon 240 tanulóval számolnak, ebből 80 gimnazista. Külföldi Maarif-iskolákban előfordult, hogy kötelezővé tették a Korán oktatását (az itthoni iskola pedagógiai programjában ez nincs benne), a 24.hu pedig arról is írt, 
"az alapítvány egyik albániai iskolájában az egyik tanárt, Emine Alushit letartóztatták, mert tanórán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit nézette diákjaival, akiknek azt magyarázta, hogy a terroristák elsődleges célja megvédeni a muszlimokat, jó emberek."

A kerületében nyíló iskola miatt Baranyi Krisztina polgármester is számos kérdést tett fel november elején Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy megtudja, az iskola mögött álló Maarif Hungary Nonprofit Kft. hogyan tudta kevesebb, mint egy hónap alatt megszerezni az iskolanyitáshoz szükséges engedélyeket az oktatási illetve kormányhivataltól (a kft. alapító okirata augusztusi, az iskolának szeptember 1-el volt jóváhagyott SZMSZ-e), vajon a hatóságok kellően alapos döntést hoztak-e ilyen rövid idő alatt. 

A radikális iszlám mellett a zaklatás is megjelent

Baranyi a Pintérnek címzett levelében felhozta, hogy a török alapítvány 135 iskolát működtet 41 országban, több helyen a Turkish Maarif Foundation iszlamista terrorszervezetekkel való kapcsolatáról írtak, és kiderült, hogy az iskolákban a radikális iszlám megjelenése mellett diáklányok szexuális zaklatására is volt példa. Baranyi arra várt választ, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ vagy más szerv készített-e megfelelő kockázatelemzést, és ha igen, az Orbán Viktor elé került-e. Érdekelte az is, hogy a sajtóban megjelent biztonsági kockázatokat mennyire kell komolyan venni, amennyiben nincs biztonsági kockázat, látni szeretné a jelentést. Pintértől egy hét alatt sem kapott választ, a hvg.hu viszont igen, bár abban sem volt sok konkrétum:
"A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek – a feladatkörükbe tartozó keretek között – minden szükséges intézkedést megtesznek a nemzetbiztonsági kockázatok felderítése, azonosítása és elhárítása érdekében."

A hírportál munkatársa beszélt az alapítványi iskolák működését ismerő szakemberrel, aki azt mondta, a pedagógiai szakmai vizsgálatra valóban elég lehet egy hónap, az alapításra vonatkozó adatokat és dokumentumokat május végéig kell beadni, a hatóságnak 60 napja van ezeket elbírálni. A nemzetközi iskolák akkreditációja másképp működik, ha az iskola vállalja, hogy a magyar Nemzeti Alaptanterv szerint oktat - ilyen a Maarif is -, akkor az állam csak azt ellenőrzi, megvannak-e az oktatáshoz szükséges tárgyi-személyi feltételek (tantermek, könyvtár, oktatók).
A lap forrása szerint a Maarif esetében fontos szempont lehetett az is, hogy az Erdogan-látogatásra már legyen engedélye. A török elnök meg is köszönte az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatón, hogy Magyarország engedélyezte az iskolát.

Szakács László váltja Tóbiás Józsefet az országgyűlésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.16. 13:28

Fotó: Facebook/MSZP
Az MSZP választmánya megtalálta a lemondott képviselő utódját, Tóth Bertalan pártelnök pedig karitatív akciósorozatot jelentett be.
Az országgyűlési képviselőségről november 1-jével lemondott Tóbiás József helyére Szakács Lászlót választott az MSZP választmánya - jelentette be Kunhalmi Ágnes, az országos választmány elnök e a testület szombat délelőtti ülése után. Szakács László régi motoros, nehéz terepen dolgozik, leginkább a deviza- és Questor-károsultak ügyeivel foglalkozik - mondta a régi-új képviselőről Kunhalmi. (Szakács 2006 és 2010, majd 2014 és 2018 között már volt országgyűlési képviselő.) A választmány határozott arról is, hogy támogatja Karácsony Gergely főpolgármester szabad városokról szóló kezdeményezését. Ennek lényege az ellenzéki vezetésű városok összefogása. A választmány a Fidesz részéről nem számít konszolidációra, hanem egyre keményebb fellépésre, harcra készülnek, ehhez minél mélyebb és szorosabb összefogás kell. Ennek motorja kíván lenni az MSZP - mondta Kunhalmi Ágnes.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke bejelentette, hogy a párt karitatív akciósorozatot indít. Ennek alapja az a 11 millió forint, ami a képviselői fizetésemelésből gyűlt össze. Emlékeztetett, hogy a amikor a kormánypárti többség megszavazta a képviselők javadalmazásának emelését, az MSZP-sek a többletet minden hónapban egy alapba utalták. Ebből a pénzből a többi ellenzéki párttal együttműködve segítenek a nehéz helyzetben lévő családokon. 

Autósok miatt vágnák a fát a Normafán

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.11.16. 13:01
Tüntetők tiltakoznak a Normafára tervezett parkoló és a fakivágások miatt 2019. november 16-án
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A hegyvidéki önkormányzat rendre az autós kirándulók törzshelyévé tenné az erdőt, a Párbeszéd és a Momentum vezetésével az ellenzéki koalíció tüntetést tartott.
„Nem akarok több fakivágást!” feliratú transzparensekkel tartott tüntetést a Normafán az egyesült ellenzék tiltakozva a XII. önkormányzat parkolóbővítési tervei ellen, ami 220 fa kivágásával járna egy Natura 2000-es védettség alá tartozó területen. A Védjük meg a Normafát! - címmel hirdetett tüntetést a Párbeszéd és a Momentum szervezte, majd ehhez csatlakozott az MSZP és az LMP. A tüntetésen „Védj meg” feliratú őszi faleveleket osztogattak a kétszáz egybegyűltnek. Szabó Tímea, a Párbeszéd társelnöke szerint a Normafa-ügy is a NER „állatorvosi lova”, jól mutatja, hogy a Fidesz hogyan gondolkozik a jövőről. Míg a klímaváltozás a küszöbön áll, addig a Fidesz csak újabb fakivágásokat tervez. Utalt rá: Normafát kiemelt fejlesztési területté nyilvánították. „Amikor Orbán Viktor kiemelt beruházásról beszél, szó nincs arról, hogy a területen a fák megmaradhatnak”.  
Ennek jó példája, hogy nemrég a Normafán is sikerült az önkormányzatnak olyan játszóteret építeni, ahol egy árva fa sem nyújt árnyékot a gyerekeknek. Szabó Tímea kijelentette: ha tényleg fairtás lesz a Normafán, ő az Európai Bizottsághoz fordul az ügyben. Vadász Gábor, a Momentum XII. kerületi elnökségi tagja szerint alapelvvé kellene tenni, hogy ahol fa van, oda nem teszünk parkolót. Szerinte
ha Orbán Viktor apjának faiskolája lenne, akkor jóval kevesebb lenne a dolomitos murvával leszórt parkoló, amilyet az önkormányzat most tervez az erdőfolt helyén.

A párbeszéd csak látszat, a lényeg a győzelem

Élő Norbert, a DK képviselője úgy fogalmazott: ilyen a Fidesz taktikája. Látszólag tárgyal a helyiekkel, ám végül mindig beton és térkő lesz a természeti környezet helyén. Szerinte a Normafán is lopakodva terjeszkedik a környezetpusztítás. 2012-ben az építési szabályzatot is megváltoztatták a területen, így már 20 méter magas épületet is lehet felhúzni, ami Élő szerint azt vetíti előre, hogy a Normafán is lakóparkok épülhetnek idővel. Hangsúlyozta, az autókat nem szabad felengedni a Normafáig, helyette a tömegközlekedést kell fejleszteni, a fogaskerekűt kellene meghosszabbítania a Moszkva tértől a Normafáig. Dorosz Dávid, klímavédelemért felelős főpolgármester-helyettes úgy fogalmazott: minden egyes fa elpusztítása később egy ember halálát okozhatja a klímaváltozásban a hőség miatt. Szerinte a klímaváltozás szociális kérdés is lesz, mivel a fideszes elit a Pasa parki légkondicionált lakásokban, a Karmelita kolostorban, a légkondis terepjáróiban túléli majd a hőséget, ám a szegényebb embereket nem tudnak védekezni a klímaváltozás hatásaival szemben.
A tüntetés Facebook-oldalának alapvetése, hogy meg akarják állítani „azt az esztelen elképzelést, amely szerint a helyi önkormányzat 220 fa kivágásával parkolót akar létesíteni a környezeti értékekben gazdag területen”. Mivel a Normafa kiemelt zöld- és természetvédelmi terület, ezért felszólítják a XII. kerületet, egyeztessen a fővárossal, mielőtt ekkora léptékű környezetpusztításra szánja el magát. Az ügyben az Ahang is petíciót indított, amit csaknem 19 ezren írtak alá. 
Pokorni Zoltán polgármester péntek délután találkozott a civil szervezet képviselőjével, akinek annyit ígért meg, hogy a 20 centinél vastagabb törzsű fák megmenekülnek a kivágástól. Ám ez mindössze néhány tucat fát jelent.

Mint Szabó Tímea fogalmazott: ez nem siker. A tüntetésen a mögötte lévő erdőre mutatva: ennyi erővel az erdő zömét ki lehetne vágatni.  

Régóta zajlik a harc a civilek és az önkormányzat között

A civilek, környezetvédők és az önkormányzat közötti konfliktus messzire nyúlik vissza. Sipos Péter, a „Normafa Természetesen” Civil koalíció szóvivője lapunknak úgy fogalmazott: a fő probléma az, hogy az önkormányzat valamiért – Sipos szerint: „szimpla butaságból” - időről-időre olyan tervekkel rukkol elő, amelyek azt célozzák, hogy az emberek elsősorban autóval érkezzenek az erdőbe. A most tervezett változtatások végeredménye is az lenne, hogy az autóval közvetlenül az erdő mellett lehet majd parkolni, míg akik tömegközlekedéssel érkeznének, azoknak jóval távolabbról kell odaballagniuk. A parkolóépítési terv azonban nem új, még 2013-ban kezdődött, de akkor a civilek nyomására az önkormányzat visszavonulót fújt - idézi fel. Jelenleg három parkoló van a Normafa környékén, kettő a síház közelében lévő busz végállomásnál, a harmadik pedig a Konkoly-Thege úton. Ezeket a parkolókat vonná most össze az önkormányzat a Konkoly-Thege úti parkoló kibővítésével. Mivel ennek a területnek egy jó része beerdősült, így a parkoló kibővítése 220 fa kivágásával jár. 
Bár a XII. kerület nem válaszolt az ügyben a kérdéseinkre, pénteken az önkormányzat honlapján megjelent egy Pokorni Zoltán polgármesterrel készített „interjú”, illetve egy nyilatkozatot tettek közzé. Ebben arra hivatkoznak, hogy a terület nem tartozik a Normafa erdejéhez, ráadásul illegálisan már így is parkoltak ott autók. (Igaz, a környezetvédők szerint az önkormányzat többnyire semmit sem tett, hogy az erdőbe beparkolókat büntesse. Ez csak a tüntetés időpontjára változott meg: ottjártunkkor a közterületisek hirtelen nagy látványosan, buzgón büntetni kezdték az erdő szélén parkolókat.) Pokorniék szerint a kibővített parkolóval összességében nem fog nőni a Normafánál a parkolóhelyek száma, a kivágott fákat pótolni fogják, a változtatás következtében – a síház melletti kibetonozott parkoló megszüntetése nyomán – pedig nő a zöldterület aránya. A Konkoly-Thege úti parkoló mellett azzal is érvelt Pokorni, hogy nincs rá másutt hely. Korábban ugyan felmerült, hogy az elbontott Olimpia Hotel helyén alakítsanak ki parkolót, elvégre az nem járna erdőirtással. Pokorni Zoltán szerint azonban a környéken élők határozottan elutasították az ötletet. Sipos Péter szerint ez körülbelül annyira volt igaz, mint a jereváni rádió híre: az önkormányzat azt kérdezte a helyiektől, hogy az elkészülő parkban legyen-e hinta, felnőtt tornapálya, vagy kutyafuttató, azt azonban, hogy parkoló legyen-e vagy park, nem kérdezték meg senkitől.  

Autósok előnyben

Sipos különösen nagy bajnak tartja, hogy 
távolabb kerül a 21A és a 212 busz végállomása az erdőtől, mint az autóparkoló, így óhatatlanul előnyben részesülnek az autóval érkezők.

„Ez valami fordított logika” - fogalmaz Sipos – megkönnyítik, hogy a kirándulók autóval érkezzenek az erdőbe, majd az új, központi parkolóban ingyen letehetik az autójukat. Sipos szerint a környezeti szempontok érvényesítése miatt ezt fizetőssé kellene tenni. A környezetvédők egyébként most is pereskednek az önkormányzattal, mivel a kerület egy éjszaka kivilágított és hóágyúzott szánkó- és sífutó pályát is tervez, ami további erdőirtással is járhat. Sipos Péter ez a tervet fantaszta lázálomnak látja. „Az Alpokban ezer méteres magasság alatt évek óta nemhogy új pályát nem csinálnak, hanem a meglévőket is sorban zárják be, mert nem rentábilisak. Ehhez képest a Normafánál 420-430 méter a legmagasabb pont, ráadásul kivilágított pályát terveznek, hóágyúval. „Nem lesz ember aki megfizesse az árát”. A környezetvédelmi hatóság szerint ugyan a hóágyúnak nincs hatása a  környezetre, ám ezt az állásfoglalást a Védegylet a bíróság előtt már megtámadta.