Előfizetés

Átadták az idei Hazám-díjakat

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.16. 14:56

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Dávid Gyula irodalomtörténész, Fischer Ádám karmester, Kulka János színművész, Losonczi Ágnes szociológus, Németh Miklós közgazdász, politikus, Parti Nagy Lajos költő és Radnóti Zsuzsa dramaturg nyerték el idén a Hazám-díjat; a XXI. Század Társaság elismerését szombaton adták át Budapesten A Hazám-díj kuratóriumának elnöke Vámos Tibor akadémikus. A kuratórium további tagjai: Ágh Attila politológus, Gönczöl Katalin kriminológus, Romsics Ignác történész, Tompa Andrea író, színikritikus, Varga Gyula közgazdász, valamint a a XXI. Század Társaság elnöke, Kocsis András Sándor. Az indoklás szerint Dávid Gyula irodalomtörténész, szerkesztő, műfordító szülőföldje magyar irodalmának ápolásával, tudományos tevékenységével érdemelte ki a díjat. Fischer Ádám karmester szerte a világban az egyetemes zenekultúra és a magyar zene üzenetét hirdeti. Kulka János színművész sokoldalú és kimagasló művészi teljesítményért, Losonczi Ágnes szociológus tudományos munkájáért kapta meg az elismerést. Németh Miklós közgazdász, politikus a zsűri indoklása szerint a menekülő idegenek megsegítésével nemzetközi rokonszenvet szerezve szolgálta a Magyar Köztársaságot és Európát. Parti Nagy Lajos költő, író, szerkesztő, kritikus főként humoros, kritikai észrevételeivel, gazdag költői és prózaírói munkásságával szolgált rá a Hazám-díjra. Radnóti Zsuzsa dramaturgnak több évtizedes munkásságáért, ítélték oda a díjat - áll a közleményben.

A Nemzetbiztonsági Bizottság is vizsgálja az erdoganista iskola ügyét

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.16. 14:34
A Harsányi János Szakközépiskola és Szakiskola épülete, ezt kapta meg a hamarosan induló török Maarif-intézmény
Fotó: Google Maps
A Maarif- iskolahálózatot Erdogan elnök alakíttatta ki, van intézményük, ahol a Korán kötelező tantárgy. Maarif-iskola indul Ferencvárosban is.
Az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága is foglalkozott már az erdoganista török Maarif Alapítvány iskolájának budapesti megjelenésével - tudta meg a hvg.hu. Molnár Zsolt, a bizottság MSZP-s tagja részleteket nem árulhatott el, csak annyit mondott, nemzetbiztonsági aggályok miatt az ellenzék vetette fel a témát, amely még nem került le a napirendről, a tárgyalás folytatódik. Zárt ülés volt, így a testület jobbikos elnöke, Lukács László György is csak annyit árulhatott el, az eddig meghallgatott jelentések egy korábbi időszakra vonatkoztak, úgyhogy azokat aktualizálni kell. Azt nem árulta el, milyen jelentésekről van szó.  

Erdogan elnök hátországa hozta létre

A ferencvárosi Harsányi János Szakközépiskola helyén és épületében működik majd 2020-tól a török kapcsolatú Maarif Általános Iskola és Gimnázium. Az iskola egy nagyobb, világméretű rendszernek a része, a Maarif-iskolákat a regnáló török hatalom, Erdogan elnök és hátországa hozta létre. Itthon 240 tanulóval számolnak, ebből 80 gimnazista. Külföldi Maarif-iskolákban előfordult, hogy kötelezővé tették a Korán oktatását (az itthoni iskola pedagógiai programjában ez nincs benne), a 24.hu pedig arról is írt, 
"az alapítvány egyik albániai iskolájában az egyik tanárt, Emine Alushit letartóztatták, mert tanórán az Iszlám Állam terrorszervezet propagandavideóit nézette diákjaival, akiknek azt magyarázta, hogy a terroristák elsődleges célja megvédeni a muszlimokat, jó emberek."

A kerületében nyíló iskola miatt Baranyi Krisztina polgármester is számos kérdést tett fel november elején Pintér Sándor belügyminiszternek, hogy megtudja, az iskola mögött álló Maarif Hungary Nonprofit Kft. hogyan tudta kevesebb, mint egy hónap alatt megszerezni az iskolanyitáshoz szükséges engedélyeket az oktatási illetve kormányhivataltól (a kft. alapító okirata augusztusi, az iskolának szeptember 1-el volt jóváhagyott SZMSZ-e), vajon a hatóságok kellően alapos döntést hoztak-e ilyen rövid idő alatt. 

A radikális iszlám mellett a zaklatás is megjelent

Baranyi a Pintérnek címzett levelében felhozta, hogy a török alapítvány 135 iskolát működtet 41 országban, több helyen a Turkish Maarif Foundation iszlamista terrorszervezetekkel való kapcsolatáról írtak, és kiderült, hogy az iskolákban a radikális iszlám megjelenése mellett diáklányok szexuális zaklatására is volt példa. Baranyi arra várt választ, az Alkotmányvédelmi Hivatal, a Terrorelhárítási Központ vagy más szerv készített-e megfelelő kockázatelemzést, és ha igen, az Orbán Viktor elé került-e. Érdekelte az is, hogy a sajtóban megjelent biztonsági kockázatokat mennyire kell komolyan venni, amennyiben nincs biztonsági kockázat, látni szeretné a jelentést. Pintértől egy hét alatt sem kapott választ, a hvg.hu viszont igen, bár abban sem volt sok konkrétum:
"A Belügyminisztérium és az irányítása alá tartozó szervek – a feladatkörükbe tartozó keretek között – minden szükséges intézkedést megtesznek a nemzetbiztonsági kockázatok felderítése, azonosítása és elhárítása érdekében."

A hírportál munkatársa beszélt az alapítványi iskolák működését ismerő szakemberrel, aki azt mondta, a pedagógiai szakmai vizsgálatra valóban elég lehet egy hónap, az alapításra vonatkozó adatokat és dokumentumokat május végéig kell beadni, a hatóságnak 60 napja van ezeket elbírálni. A nemzetközi iskolák akkreditációja másképp működik, ha az iskola vállalja, hogy a magyar Nemzeti Alaptanterv szerint oktat - ilyen a Maarif is -, akkor az állam csak azt ellenőrzi, megvannak-e az oktatáshoz szükséges tárgyi-személyi feltételek (tantermek, könyvtár, oktatók).
A lap forrása szerint a Maarif esetében fontos szempont lehetett az is, hogy az Erdogan-látogatásra már legyen engedélye. A török elnök meg is köszönte az Orbán Viktorral tartott sajtótájékoztatón, hogy Magyarország engedélyezte az iskolát.

Szakács László váltja Tóbiás Józsefet az országgyűlésben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.16. 13:28

Fotó: Facebook/MSZP
Az MSZP választmánya megtalálta a lemondott képviselő utódját, Tóth Bertalan pártelnök pedig karitatív akciósorozatot jelentett be.
Az országgyűlési képviselőségről november 1-jével lemondott Tóbiás József helyére Szakács Lászlót választott az MSZP választmánya - jelentette be Kunhalmi Ágnes, az országos választmány elnök e a testület szombat délelőtti ülése után. Szakács László régi motoros, nehéz terepen dolgozik, leginkább a deviza- és Questor-károsultak ügyeivel foglalkozik - mondta a régi-új képviselőről Kunhalmi. (Szakács 2006 és 2010, majd 2014 és 2018 között már volt országgyűlési képviselő.) A választmány határozott arról is, hogy támogatja Karácsony Gergely főpolgármester szabad városokról szóló kezdeményezését. Ennek lényege az ellenzéki vezetésű városok összefogása. A választmány a Fidesz részéről nem számít konszolidációra, hanem egyre keményebb fellépésre, harcra készülnek, ehhez minél mélyebb és szorosabb összefogás kell. Ennek motorja kíván lenni az MSZP - mondta Kunhalmi Ágnes.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke bejelentette, hogy a párt karitatív akciósorozatot indít. Ennek alapja az a 11 millió forint, ami a képviselői fizetésemelésből gyűlt össze. Emlékeztetett, hogy a amikor a kormánypárti többség megszavazta a képviselők javadalmazásának emelését, az MSZP-sek a többletet minden hónapban egy alapba utalták. Ebből a pénzből a többi ellenzéki párttal együttműködve segítenek a nehéz helyzetben lévő családokon.