A húsvéti terrortámadások árnyékában választott elnököt Srí Lanka

Publikálás dátuma
2019.11.17. 20:27

Fotó: LAKRUWAN WANNIARACHCHI / AFP
A tíz évvel ezelőtt dúlt polgárháborút véres kézzel lezáró védelmi miniszter az ország etnikai megosztottságának köszönhetően aratott fölényes választási győzelmet.
Belpolitikai fordulatot hoztak Srí Lankán a húsvéti terrortámadások, írja az Euronews. 35 jelölt közül a volt védelmi miniszter, Gotabaja Radzsapaksze nyerte a szombati elnökválasztást, aki öt év ellenzékiség után került vissza a hatalomba. A Népi Front jelöltje több mint ötven százalékos eredményt ért el, nyolcvan százalék feletti részvétel mellett, ami nem független attól, hogy
az idei kampány a biztonságról és a vallási szélsőségekről szólt a 359 életet követelő húsvéti terrortámadások miatt.

A portál szerint a "terminátor" jelzővel is illetett Radzsapaksze korábban bátyja, Mahinda kormányában töltötte be a védelmi miniszteri pozíciót, így fontos szerepe volt a Tamil Tigrisek szakadár csoport legyőzősében, és a Srí Lanka-i polgárháború 2009-es lezárásában. A polgárháború több mint 100 ezer életet követelt. Mint a BBC emlékeztet, az akkori vezetés alatt ezrek tűntek el - elsősorban tamil nemzetiségűek -, továbbá számos kritikus újságírót is elraboltak, majd megkínoztak vagy megöltek, így hallgattatva el őket.
Megválasztása után az ország egységének fontosságáról beszélt Radzsapaksze, elítélte a vallási és etnikai előítéletességet, valamint azt hangoztatta, hogy egyformán kell szolgálnia mindenkit.

Ez viszont nyilvánvaló nehézségekbe ütközik majd, tekintve, hogy már győzelmét is a szigetország etnikai megosztottsága alapozta meg. A 70 éves politikus mögé a többségben lévő szingalézek álltak be, a tamilok és muszlimok által is támogatott jelölteknek így nem volt esélye.
Szerző

BBC: háborús bűnöket tusol el a brit kormány

Publikálás dátuma
2019.11.17. 17:47
Brit katonák Afganisztánban - illusztráció
Fotó: TONY KARUMBA / AFP
Az iraki és afganisztáni visszaéléseket vizsgáló szervezetek egyetlen ügye sem jutott el a vádemelésig.
A brit kormány szándékosan elhallgatta a brit katonák által Irakban és Afganisztánban elkövetett háborús bűnöket, civilek meggyilkolását és más, a polgári lakosság elleni tetteket - írja a BBC a brit közszolgálati média és a Sunday Times közös riportja nyomán. 11 detektívvel egyeztetve jutottak erre a megállapításra. A bizonyítékokat a 2003 és 2009 között Irakban elkövetett háborús bűnök kivizsgálására létrehozott szervezettől, az IHAT-tól, illetve az afganisztáni visszaéléseket felderíteni hivatott Operation Northmoortól szerezték meg, írja a cikk nyomán a hvg.hu.
A két szervezet által feltárt egyetlen ügy sem jutott el a vádemelésig, ráadásul 2017-ben mindkettőt meg is szüntették.

Ezt megelőzően, a 2014-ben indított Operation Northmoor például 52 gyilkosságot vizsgált. A két szervezetet arra hivatkozva számolták fel, hogy az IHAT egy ezernél is több visszaélést dokumentáló munkatársát, Phil Shiner ügyvédet meggyanúsították, hogy összekötőknek adott pénzt kliensek felkutatásáért. Esete azonban az IHAT szerint csak ürügy volt a jogsértések feltárásának leállítására.
A BBC egy konkrét ügyet is felidéz: 2003-ban egy brit katona egy sikátorban agyonlőtt egy otthona ajtaján kilépő iraki rendőrt. Az esetet a katona parancsnoka "vizsgálta ki": az őrnagy 24 órán belül lerendezte az ügyet azzal, hogy a katona önvédelemből terítette földre a rendőrt, mert az iraki férfi lőtt előbb. Jelentése szerint az esetet egy másik katona is látta, tehát volt szemtanú, aki igazolni tudja a jogos önvédelmet. Az IHAT nyomozói ugyanakkor két éven keresztül vizsgálódtak az ügyben, kihallgattak 80 katonát és az állítólagos szemtanút is, akiről kiderült, hogy ott sem volt. Kiderült továbbá, hogy csak egyetlen lövést lehetett hallani a környéken, tehát a rendőr valószínűleg nem tüzelt. A nyomozók arra jutottak, hogy a katonát gyilkosságért, felettesét pedig az ügy eltusolásáért kellene felelősségre vonni, de nem jutott vádemelésig sem az ügy.
Ezzel szemben a BBC-nek Dominic Raab külügyminiszter azt nyilatkozta: minden egyes esetben, amikor tények támasztották alá a háborús bűnök elkövetését, az eset kivizsgálásra került.

Trump háborús bűnökkel vádolt katonáknak kegyelmezett

Egy nappal korábban, szombaton Donald Trump amerikai elnök a hadsereg két olyan katonájának is kegyelmet adott, akiket Afganisztánban elkövetett háborús bűnökkel vádoltak. Egyikük ellen azért emeltek vádat, mert beosztottjait arra utasította, hogy nyissanak tüzet két kerékpározó civilre. A másik ellen egyrendbeli gyilkosság volt a vád.
Trump továbbá visszaadta a katonai rangját egy harmadiknak, akit rangjára a hadbíróság ítélt méltatlannak azért, mert egy holttest mellett pózolva készíttetett magáról fotót Irakban.
A kegyelemmel kapcsolatban a Washington Post című lap - még az elnöki hivatal közleménye és a védelmi tárca szóvivőjének tájékoztatója előtt - azt írta, hogy a Pentagon nem ért egyet Donald Trump álláspontjával. Amerikai lapinformációk szerint Donald Trump május óta többször is nyilvánosan beszélt arról, hogy kegyelemben részesít háborús bűnök elkövetésével vádolt amerikai katonákat.

Szerző
Frissítve: 2019.11.17. 17:52

Velencei árvíz: ismét lezárták a Szent Márk teret, a város háromnegyede víz alatt van

Publikálás dátuma
2019.11.17. 16:02

Fotó: FILIPPO MONTEFORTE / AFP
Az előrejelzések keddtől jósolják a helyzet normalizálódását.
Ismét lezárták a víz alatt álló Szent Márk teret Velencében vasárnap, amikor 150 centiméter fölött tetőzött a dagály. A város egyik legalacsonyabb pontjaként ismert Szent Márk téren újból térd fölötti magasságig ért a víz. A lagúnák bejáratánál, Malomocco és San Nicoletto magasságában 155 centimétert mértek.
Ilyen vízállással a szigetváros 70 százaléka víz alá került.

A délutáni órákban az ár elvonulását várják, de a legmagasabb fokozatú riasztás hétfőn is érvényes lesz, amikor a nappali és az éjszakai dagály is 115 centiméterre emeli majd a vízszintet. Az előrejelzések keddtől jósolják a helyzet normalizálódását.
Egész Veneto tartományban kiemelt az időjárási készültség

a heves esőzések, viharos szél és a tenger erős hullámzása miatt. Hasonlóképpen Friuli Venezia Giulia, Liguria, Toszkána és Campania tartományban is: megfigyelés alatt tartják a több szakaszon kiáradt Arno és Reno folyót. A firenzei Uffizi-képtár magasságában vasárnap kora délután az Arno elérte a 4,80 métert, riasztást 5,50 métertől adnak ki. A legnagyobb olasz folyó, a Pó szintje az utóbbi huszonnégy óra alatt másfél métert emelkedett Torinóban. Olaszország több városában hétfőn is zárva tartanak az iskolák, temetők, közparkok a rossz idő miatt.
Velence november 12. óta küzd rendkívüli árhullámmal, amely akkor elérte a 187 centiméteres magasságot. Ezt a mindenkori második legmagasabb vízszintként tartják számon az 1966-os nagy áradáskor mért 194 centiméter mögött. Rendkívülinek számít az is, hogy az árszint majdnem egy héten át minden nap meghaladja a tél elején megszokott 140 centiméteres felső határt. A kár már egymilliárd eurós lehet.