Európai Parlament;Várhelyi Olivér;

Hatoldalas dokumentumban válaszolt Várhelyi az EP külügyi bizottságának

Ebben gyakorlatilag „felmondja” az Európai Unió vonatkozó jogszabályainak és alapvető értékeinek gyűjteményét.

Világosan és egyértelműen kiáll az európai értékek érvényesítése mellett Várhelyi Olivér magyar biztosjelölt az Európai Parlament külügyi bizottságának küldött írásbeli válaszaiban. A hatoldalas dokumentumban gyakorlatilag „felmondja” az Európai Unió vonatkozó jogszabályainak és alapvető értékeinek gyűjteményét, nem hagyva kétséget afelől, hogy az Európai Bizottság tagjaként következetesen védelmezni fogja a jogállamot, a demokráciát és az alapvető jogokat. Ha ettől nem kapja meg az EP többségének a támogatását, akkor semmitől.

Várhelyi Olivérnek öt pótlólagos írásbeli kérdést tettek fel a szakbizottság képviselői, mert úgy ítélték meg, hogy múlt csütörtöki meghallgatásán nem sikerült eloszlatni a politikai függetlenségével kapcsolatos aggodalmakat. A biztosjelölt ma délig kapott időt a válaszadásra.

Bővítési és szomszédságpolitikai biztosként támogatni fogom a csatlakozó országok erőfeszítéseit a jogállam és az alapvető jogok védelmére, a korrupció és a szervezett bűnözés ellen – szögezi le Várhelyi az írásbeli válaszaiban. A hatoldalas dokumentumban többek között kifejti: azon lesz, hogy a EU szomszédságában erősödjön a demokratikus intézményrendszer, az ellenzék teljeskörűen gyakorolhassa a jogait, megszűnjön a politikai befolyás és nyomásgyakorlás a sajtóra, a korrupciós ügyeket pedig alaposan kivizsgálják, a bűnösöket elítéljék.

Orbán Viktornak a Türk Tanács bakui csúcstalálkozóján tett kijelentését – amelyben a magyar miniszterelnök értésre adta, hogy a magyar bővítési biztos a magyar érdekeket fogja képviselni Azerbajdzsánban és Törökországban – kommentálva Várhelyi Olivér gyakorlatilag megismételte a meghallgatásán elhangzottakat. Eszerint biztosként európai szellemben, az Európai Unió képviseletében fog evékenykedni. „Egyedüli célom az EU politikáinak végrehajtása lesz” – szögezte le, hozzátéve: egyetlen kormányfő vagy kormányzati tisztségviselő nyilatkozata sem fog befolyásolni. A biztosok nem a tagállamok vagy a kormányok képviselői, így nem nekik, hanem az Európai Bizottság elnökének és az Európai Parlamentnek tartoznak elszámolással. „Szilárd elhatározásom, hogy teljesítem ezeket az elvárásokat biztosi munkám során” – olvasható a válaszokban. Azerbajdzsánról Várhelyi megjegyzi: nem fog visszariadni attól, hogy szóvá tegye az emberi jogok helyzetét. Törökországban pedig a jogállam és az alapvető jogok érvényesítése terén tapasztalható súlyos visszaesést tartja aggasztónak. 

A pártfrakciók szóvivői (koordinátorai) legkésőbb ma délután 4 órakor döntenek, hogy javasolják-e Várhelyi Olivért az Európai Bizottság bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős tagjának.