Előfizetés

Rés a pajzson: súlyos biztonsági hiányosságok az osztrák kémelhárításnál

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2019.11.20. 10:00

Fotó: WIKIPEDIA
A brit MI5 és a német Alkotmányvédelmi Hivatal konstatálta, hogy a BVT informatikai rendszere nem felel meg a szigorú előírásoknak, nem alkalmas bizalmas információk feldolgozására, tárolására.
Súlyos biztonsági hiányosságokat tárt fel a nyugat-európai titkosszolgálatokat tömörítő Berni Klub az osztrák kémelhárításról (BVT). Pontosabban a klub megbízásából vizsgálódó brit MI5 és a német Alkotmányvédelmi Hivatal konstatálta, hogy a BVT informatikai rendszere nem felel meg a szigorú előírásoknak, nem alkalmas bizalmas információk feldolgozására, tárolására. Ezen hiányosságok alapján fennáll a veszély - így a szakértők -, hogy terroristák kezére jutnak a Berni Klub adatai. Sőt, beférkőzhetnek a szervezet informatikai rendszerébe, a Poseidonba. Rosszallják a külföldi szakemberek, hogy a BVT munkatársai a mobiltelefonjukkal, laptopjukkal együtt mehetnek be a hivatal extra biztonsági rendszerébe, ott képernyőfotókat csinálhatnak, amiket aztán magukkal vihetnek. Nehezményezik továbbá, hogy az osztrák ügynökök változatlanul az orosz Kaspersky cég vírusellenes programjait használják, jóllehet a többi szolgálatnál már hónapokkal ezelőtt eltávolították ezeket, túl nagynak ítélve a kémkedés kockázatát. A berni szervezet megállapításait az osztrák bulvárlap, az Österreich hozta nyilvánosságra. Információiért nem dicséretet kapott, hanem államtitok elárulásáért bírálták, s az államügyészség vizsgálatot indított, hogy honnan erednek az információk. Vizsgálatba fogott a belügyminisztérium kezdeményezésére a Korrupcióellenes Szövetségi Hivatal is, amely annyit talált, hogy egy újságíró és egy parlamenti képviselő mobiltelefonját akarta – jogtalanul - lefoglalni a BVTm hogy kiderítsék, hogyan szivároghattak ki információk a cégtől. Wolfgang Peschorn belügyminiszter a történtek nyomán a salzburgi tartományi rendőrfőnököt, Franz Rufot bízta meg az elhárítási hivatal átvizsgálásával. A rendőrtiszt alkotmányvédelmi és terrorizmus elleni ügyek felügyeletével is foglalkozik. A belügyminiszter az átmeneti kormány tagja Ausztriában, amely június óta irányítja az országot, s a hírek szerint karácsonyig marad hivatalában. Addigra, mint hírlik, sikerül koalícióra lépnie a néppártnak és a zöldeknek. Peschorn azonban úgy irányít, mint aki tartósan miniszter marad, erről hallatszanak is híresztelések. A BVT egyébként hosszú hónapok óta támadások célpontja, tavaly februárban még a szélsőséges szabadságpárti belügyminiszter emberei hatoltak be a hivatalba, általános vizsgálat ürügyén az osztrák szélsőjobboldalra vonatkozó összegyűjtött anyagokat vitték el magukkal.

Lerántották a leplet a kínai átnevelőtáborokról

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.11.20. 09:30
Százezreket nyeltek el a rejtélyes átnevelőtáborok
Fotó: GREG BAKER / AFP
Álhírek, hazugságok, kitaláció, a nyugati hatalmak rosszindulatú mesterkedése – csak effajta dühös reakciók érkeztek Kínából a The New York Times hétvégi cikkére, amelyben több száz oldalnyi kiszivárogtatott dokumentumra alapozva rántották le az ujgur kisebbség „átnevelő táborokba” zárásáról. Sőt, Peking álláspontja szerint nem csak, hogy igaztalanok a vádak, de valójában igazi sikertörténetről van szó, hiszen megfékezték a radikális iszlámot, amit már csak az is bizonyít, hogy az elmúlt három évben nem történt egyetlen terrortámadás sem. Arról már eddig is lehetett tudni, hogy Hszincsiang tartományban a 25 milliós lakosság nagyjából felét kitevő, muszlim vallású és türk származású ujgurokat és kazakokat súlyos atrocitások érik. Az Egyesült Államok külügyminisztériumának becslése szerint már legalább kétmillió embert zártak néhány hónapra, de olykor akár évekre is „átnevelő táborokba”. Hogy ezekben pontosan mi történik, arról már kevesebb az információ. Beszámolók szerint egyfajta „agymosás”, mellyel próbálják kitörölni a nyelvi és kulturális gyökereket, elmélyíteni a párthűséget. Kína azonban hivatalosan el sem ismeri az intézmények létezését, csupán a radikális iszlám elleni szakmai továbbképzésekről beszél. Ehhez képest a New York-i laphoz eljuttatott dokumentumok alapján Peking precíz, aprólékos módszert dolgozott ki arra, hogyan kell lefegyverezni az akadékoskodókat, például azokat a fiatalokat, akik az iskolából csak az üres házakba térnek haza, mert szüleiket elhurcolták. A hatóságok számára részletes útmutatót írtak arról, hogy először kedvesen, majd alig leplezett fenyegetéssel hogy válaszoljanak a kérdésekre. A több száz oldalas iratanyag Hszi Csin-ping kínai elnök és más vezető politikusok zárt körben intézett beszédeinek jegyzőkönyveit is idézi. Ezekből kiderül, hogy az államfő még hatalomra lépésének kezdetén, már 2014-ben, hszincsiangi látogatásának idején lefektette az „átnevelő táborok” ideológiai alapjait. Ekkoriban több terrortámadás is megrázta a tartományt: Kunungban egy vasúti állomáson kezdtek késsel kaszabolni szélsőségesek, Ürümcsiben ugyancsak egy állomáson követtek el merényletet, később egy piacon hajtottak a tömegbe és robbantottak bombákat. Hszi Csin-ping ezek után azt sürgette, hogy a „vírusként terjedő radikalizmusra” „kegyelem nélkül” kell lesújtani. Érdekes ugyanakkor, hogy az is kiderült, a kínai elnök nemet mondott azokra a követelésekre, hogy irtsák ki, tiltsák be az iszlám vallást.

Az amerikai szenátus kiáll a hongkongi tüntetők mellett

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.20. 08:02

Fotó: ANTHONY WALLACE / AFP
Egyhangúlag szavazták meg a tiltakozókat támogató és Kínát az erőszak veszélyeire figyelmeztető törvényjavaslatot.
Az elfogadott jogszabály értelmében az Egyesült Államoknak évente felül kellene vizsgálnia a Hongkongnak nyújtott támogatását - írja az MTI. Ennek érdekében a külügyminiszternek évente igazolnia kellene, hogy Hongkong kellő mértékben független Pekingtől, és ezzel mintegy kezességet vállal az 1997-ben Kínához visszacsatolt, 263 szigetből álló városállam különleges státusának megőrzéséért. A Hongkongi Emberi Jogok és Demokrácia Törvénye névre elkeresztelt törvényjavaslat megbízná az Egyesült Államok elnökét, hogy szankciókat szabjon ki azokra, akik csorbítják az emberi jogokat e különleges közigazgatási területen. A megszavazott jogszabályt a szenátus kedden este, a voksolás után átküldte a képviselőháznak, amely egyébként már október végén megszavazta a saját törvénytervezetét a hongkongi emberi jogok védelméről. A szenátusi törvénytervezet abban különbözik a képviselőházitól, hogy a szankciók foganatosításához kevesebb feltételt szab. A két törvényjavaslatot előbb "összefésülik", azaz egyeztetik a bennük foglaltakat, majd ezt követően küldik a Fehér Házba, ahol az elnök aláírásával válik törvénnyé. A szenátus kedden este megszavazott egy másik törvényjavaslatot is, amely megtiltja bizonyos, a tüntetők ellen alkalmazott rendőri kényszerítő eszközök - például könnygázbombák, paprikaspray-k, gumilövedékek, kábító fegyverek - exportját. A képviselőházi javaslat elfogadásakor Peking elégedetlenségét fejezte ki, leszögezve, hogy egy ilyen törvény életbeléptetése ártana a kínai-amerikai viszonynak. A hongkongi tüntetésekkel kapcsolatos cikkeinket itt olvashatja el