EPP;Európai Néppárt;

2019-11-20 07:00:00

Orbán nélkül döntenek a Fidesz pártcsaládjáról

Az állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács leköszönő elnöke, Donald Tusk lesz a kontinens kereszténydemokrata pártjaiból álló Európai Néppárt (EPP) következő elnöke. Ennyit biztosan lehet tudni az EPP szerdán nyíló kétnapos kongresszusáról, amely megválasztja a politikai ernyőszervezet vezetőit: elnökét, tíz alelnökét, főtitkárát és kincstárnokát. A kihívó nélkül maradt lengyel Donald Tusk a francia Joseph Dault követi, aki 2013 óta volt a pártcsalád első embere.

A Zágrábban sorra kerülő 26. kongresszuson 700 küldött adja le szavazatát az új néppárti vezetőségre. Ezúttal sem a választók, sem a választhatók között nem szerepelnek a Fidesz delegáltjai, minthogy az EPP márciusban felfüggesztette a párt tagságát, így biztosan nem lesz fideszes alelnöke a pártnak, pedig Gál Kinga 2015 óta betöltötte ezt a posztot. Orbán Viktort és pártját meg sem hívták Zágrábba, a KDNP viszont hat küldöttel fogja képviseltetni magát. Az eseményen részt vesznek a pártcsaládhoz tartozó állam- és kormányfők, köztük Angela Merkel német kancellár. Ott lesz az Európai Bizottság leköszönő, illetve megválasztott elnöke, Jean-Claude Juncker és Ursula von der Leyen.

A kongresszus egy sor dokumentumot fogad el, amelyekben a résztvevők rögzítik a klímaváltozással, illetve az Európai Unió bővítésével és a nyugat-balkáni országok csatlakozásával kapcsolatos álláspontjukat. Az utóbbiról született állásfoglalás úgy fogalmaz: az Európai Tanács stratégiai hibát követett el, amikor néhány tagállam nyomására megakadályozta a csatlakozási tárgyalások megkezdését Albániával és Észak-Macedóniával.

A néppárti rendezvény hivatalos napirendjén nem szerepel a Fidesz felfüggesztésének megvitatása, de a beszélgetéseken bizonyára szóba kerül a magyar tagpárt politikáját értékelő "bölcsek bizottságának" várva várt jelentése. A grémium tevékenységét közelről ismerő források lapunknak azt mondták, hogy jelenleg szakértői szinten folyik a munka, amelynek felgyorsítását Orbán Viktor és a “bölcsek” októberi, brüsszeli találkozójukon határozták el. Idén biztosan nem készül el a beszámoló, és előreláthatólag az új elnök sem azzal kívánja kezdeni a tevékenységét, hogy döntést javasol a Fidesz és az EPP kapcsolatairól.