Előfizetés

Irán vérbe fojtotta a tüntetéseket

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.11.21. 09:00
Több mint száz áldozata van a demonstrálókkal szembeni erőszaknak
Fotó: Fatemeh Bahrami / Anadolu Agency
Az Amnesty International jelentése alapján a néhány napos zavargásokban több mint 100 emberrel végeztek, de a valódi szám ennek akár duplája is lehet.
Iránba jórészt visszatért a nyugalom - már amennyire kiszivárognak a hírek, az internetet ugyanis továbbra is korlátozzák a perzsa államban. No, nem azért tűntek el az utcáról az üzemanyagár emelése miatt tüntető emberek, mert elérték céljaikat, hanem mert a rezsim brutálisan szétverte őket. Az Amnesty International jelentése alapján a néhány napos zavargásokban több mint 100 emberrel végeztek, de a valódi szám ennek akár duplája is lehet. A jogvédő szervezet szerint háztetőkről mesterlövészek lőttek a tömegbe, egy alkalommal pedig helikopterről tüzeltek. Ugyanakkor a tiltakozók is megöltek legalább három rendőrt. „Az elmúlt napok eseménysora biztonsági kérdés volt, a nép nem állt mögötte” – intézte el az országszerte demonstráló százezrek növekvő elégedetlenségét Ali Hámenei legfelső vezető. Szavait visszhangozva „külföldi erőkre”, jelesül az Egyesült Államokra és „csatlósaira” mutogatott a miniszterelnök és a külügyminiszter is, ahogy teszik azt minden tüntetéssorozat után. Washington stratégiája valóban az, hogy a nemzetközi szankciókkal belülről roppantsa össze az iráni rendszert, ezúttal azonban feltűnően csendben szemlélték a tüntetéseket. Donald Trumptól is elmaradtak a megszokott Twitter-üzenetek, csak Mike Pompeo külügyminiszter üzente meg (perzsául is), hogy támogatják az iráni népet. Az elnök viszont hivatalosan értesítette a kongresszust, hogy a perzsa állam növekvő fenyegetése, és az utóbbi időben elkövetett támadásai miatt 3000 katonát - valamint légvédelmi rendszereket, és harci repülőket – telepítenek Szaúd-Arábiába. Donald Rumsfeld védelmi miniszter még 2003-ban, az iraki inváziót követően rendelte el a csapatok kivonását a Szultán herceg katonai bázisról, aminek újranyitására 16 évet kellett várni. A Pentagon minap közzétett nyilvános jelentése azt is részletezi, hogy pontosan milyen fenyegetésre lehet számítani Irántól. Az amerikai védelmi minisztérium szerint a perzsa állam hadereje három pilléren áll. Ballisztikus rakétákból az egész Közel-Keleten a legnagyobb arzenállal rendelkeznek és akár 2000 kilométeres távolságról is képesek lesújtani (ezzel a megállapítással az iráni média is sietett elbüszkélkedni). A haditengerészet apró és gyors hajóival, aknáival, tengeralattjáróival, drónjaival és cirkáló rakétáival képes korlátozni az Arab (Perzsa)-öböl, a Hormuzi-szoros átjárhatóságát. Végül az úgynevezett kihelyezett (proxy) partnereikkel, mint amilyen a libanoni Hezbollah, a jemeni húszik, az iraki síita milíciák vagy néhány palesztin csoport, az egész régióban zavart kelthetnek. A dokumentum következtetése az, hogy Teherán legfőbb stratégiája az elrettentés, és ez aligha fog változni a közeljövőben. Izrael szerdán több csapást mért Sziriában lévő, de Iránhoz köthető célpontokra. Az akció válasz volt arra, hogy előzőleg  négy rakétát lőttek ki a térségből Izrael irányába. A "Vaskupola" nevű izraeli légvédelmi rendszer ezeket ártalmatlanította.     

Enyhíti Salvini intézkedéseit az olasz belügyminiszter

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.21. 07:14

Fotó: ELIANO IMPERATO / AFP
A tárca kidolgozta a korábbi kormány úgynevezett migrációs és biztonsági törvénycsomagja módosított változatát.
Csökkentik az olaszországi partokra migránsokkal érkező hajókra korábban kivetett szankciókat, és eltörlik a humanitárius menedékkérelmi rendszer szigorítását – jelentette be a Matteo Salvinitől bevezetett migrációs intézkedések módosítását Luciana Lamorgese jelenlegi belügyminiszter szerdán. Luciana Lamorgese a képviselőház alkotmányügyi bizottsága előtti felszólalásában közölte, hogy a belügyi tárca kidolgozta a korábbi kormány úgynevezett migrációs és biztonsági törvénycsomagja módosított változatát. A belügyminiszter hozzátette, hogy ezt
egy hónapon belül a kormány is megvitatja, majd a parlamentnek két hónapja lesz megszavazni a változtatásokat.

Az Öt Csillag Mozgalom (M5S) és a Liga kormánya tavaly decemberben vezette be a Matteo Salvini akkori belügyminiszter neve alatti migrációs megszorításokat, amelyeket idén augusztusban egy második törvénycsomag tovább szigorított. Az intézkedésekkel a többi között lezárták az olaszországi kikötőket a migránsokat szállító hajók előtt, megtiltva azok belépését, valamint áthaladását is az olasz felségvizeken. A tiltást megszegő civil hajókra akár 1 millió euróig terjedő bírságot írtak elő, továbbá a jármű lefoglalását. A törvényeket Sergio Mattarella államfő aláírta, de fenntartásait fejezte ki a meglátása szerint túlzott szankcionálás és a nemzetközi menekültjog esetleges megsértése miatt. Luciana Lamorgese bejelentése szerint a módosítások közt szerepel – az államfői útmutatások nyomán – a hajókra kivetett pénzbírság csökkentése 1 millióról 10 ezertől 50 ezerig terjedő összegre. A civil hajókat csak abban az esetben foglalnák le, ha ezek többször is megsértették az olasz hatóságok előírásait. A belügyminiszter megemlítette, hogy felül kívánják vizsgálni a menekültkérelmi rendszert is: tavalyig ugyanis az olaszországi partokra érkezők majdnem automatikusan ideiglenes humanitárius menekültstátuszban részesültek, ezt azonban Matteo Salvini eltörölte. Elemzők megjegyzik, hogy Luciana Lamorgesének nem lesz könnyű feladata, mivel a kormányon maradt M5S nem hajlik az előző kormánya alatt bevezetett migrációs intézkedések túlzott enyhítésére. Az új kormányerő baloldali Demokrata Párt (PD) viszont Lamorgese javaslatainál is nyitottabb migrációs politikát szorgalmaz. A Matteo Salvini vezetette Liga szerint a biztonsági intézkedések helyett Luciana Lamorgese „bizonytalanságot teremtő, NGO-barát” rendelkezéseket akar bevezetni.
„Készen állunk az ellenállásra a barikádokon, a parlamenti ülésteremben és az utcákon is”

– nyilatkozta Stefano Candiani szenátor és Nicola Molteni képviselő, a Liga két korábbi belügyi államtitkára.

Erős földrengés volt Laosz és Thaiföld határtérségében

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.21. 06:44
Képünk illusztráció
Fotó: Muhammad Fauzy / AFP / NurPhoto
Áldozatokról vagy károkról nem szólnak az első jelentések.
Erős, 6,1-es fokozatú földrengés volt Laosz és Thaiföld határtérségében csütörtök reggel. A földmozgás kis mélységből pattant ki, de érezni lehetett az onnan 700 kilométerre található thai fővárosban, Bangkokban is, ahol éppen Ferenc pápa látogatását fogadják. A katolikus egyházfő szerdán érkezett az országba. A rengést Hanoiban, a vietnami fővárosban is érezték a lakosok. A 6,1-es fokozatú földmozgást három órával korábban egy 5,7-es előzte meg ugyanabban a térségben.