Kislányt hagytak a kecskeméti megyei kórház inkubátorában

Publikálás dátuma
2019.11.21. 16:15
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Az egészséges csecsemő a Fanni nevet kapta.
Egészséges kislányt hagytak a Bács-Kiskun Megyei Kórház kecskeméti, központi telephelyének főbejárata mellett található csecsemőmentő inkubátorban csütörtök hajnalban. Az elmúlt több mint egy évtizedben ő a negyedik gyermek, akit az inkubátorban hagytak. Nagyné Szigeti Dóra az MTI-nek elmondta: a 3500 grammos, 50 centiméteres kislány a kórházban a Fanni keresztnevet kapta. A gyermekmentő inkubátor a kecskeméti kórház Nyíri úti parkolói felől nyitott. Az érzékelők a baba behelyezése után néhány perccel jeleznek a portaszolgálatnak. Ilyenkor még hagynak néhány percet a szülőknek, hogy elbúcsúzhassanak a gyermektől és megőrizhessék anonimitásukat, majd szakképzett munkatársak kezébe kerül az újszülött. A csecsemő további sorsáról később, számos vizsgálat után a gyámhivatal intézkedik, de hat héten át még jelentkezhetnek a szülei is érte - ismertette a szóvivő. Hasonló eset először 2012 januárjában történt a kecskeméti kórház Izsáki úti telephelyén, ahol az 1300 grammos újszülöttre kihűlve, életveszélyes állapotban találtak rá. Az átmenetileg Szőke Attilának nevezett kisfiúért később jelentkeztek a szülei. 2016-ban egy egészséges kislányt hagytak a babamentő készülékben. A 3160 grammos, 50 centiméteres, ideiglenesen Ignácz Brigittának elnevezett kislányt végül örökbe fogadták. A harmadik eset tavaly november 7-én történt; a 3400 grammos, 53 centiméteres Gábort - még karácsony előtt - szintén örökbe fogadták. 
Szerző

Budapesti díszpolgárok kérik az atlétikai vb megrendezését

Publikálás dátuma
2019.11.21. 16:11

Fotó: KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.
Miklósa Erika operaénekes, Kemény Dénes, a magyar férfi vízilabda-válogatott korábbi szövetségi kapitánya és Merkely Béla professzor levelet írt Karácsony Gergely főpolgármesternek, amelyben arra kérik, hogy támogassa a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezést.
"Magánszemélyként, civilként és Budapest felelős díszpolgáraiként mondtunk véleményt a tervezett atlétikai sport- és szabadidős parkról. Mellette vagyunk, és azt gondoljuk, talán a fővárosi döntés előtt érdemes róla még beszélni" - írta Miklósa Erika csütörtökön Facebook-oldalán. A levélben azt írják, hogy az atlétikai világbajnokság a világ egyik legnézettebb, legnagyobb presztízsű nemzetközi sporteseménye, így a vb előtt és alatt Budapestre figyel majd a világ. "Mindannyian egyetértünk abban, hogy Budapesten kiemelt szerepet kell kapnia az egészségügynek, a kórházak fejlesztésének, de legalább ugyanennyire fontos a prevenció, a lakossági edukáció, az egyének tudatosabb egészség szemlélete, mindezt annak érdekében, hogy az utánunk következő generációk egészségesebbek legyenek. A tervezett atlétikai központ ideiglenes lelátókkal bővítve kezdené meg működését a világversenyre, de utána egy lényegesen kisebb lelátójú, hazánkban egyedülálló atlétikai centrum maradna edzőpályákkal, fedett edzőcsarnokkal, és ami legalább ennyire fontos, az egészséges életmód igényeit kiszolgáló sport- és szabadidős parkkal a fővárosi lakosok számára is." - áll a levélben, amelynek írói szerint az atlétikai központ hosszú távon kínálhatna sportolási lehetőséget az egyetemi hallgatóknak, továbbá a nagyközönségnek, futóknak, a szabadidősport szerelmeseinek. "Ha megvalósul e beruházás, az számos további infrastrukturális és közlekedési fejlesztést von maga után, Budapest egy újabb része válhat méltóvá egy európai világvároshoz, amelynek előnyeiből minden budapesti polgár részesülhet" - zárul a levél. Budapest tavaly kapta meg a 2023-as vb rendezésének a jogát, jelenleg ugyanakkor még nem lehet tudni, hogy a főváros új vezetése hozzájárul-e a vb-hez szükséges stadion megépítéséhez. Karácsony Gergely főpolgármester a hónap elején, miután részt vett a kormányülésen, az atlétikai stadion építéséről és az atlétikai világbajnokságról közölte: azt kérte a kormánytól, hogy a fővárosi önkormányzat részletesebben tudjon tájékozódni a beruházásokról, és a kabinet várja meg a közgyűlés november végi ülését. Hétfőn a Magyar Atlétikai Szövetség - konkrétumok nélkül - pozitívnak és előremutatónak értékelte a találkozót a főpolgármesterrel.
Miklósa Erika fut
Fotó: Varga György / MTI

Kompromisszum kell

Kompromisszumos megoldást kell találni a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság ügyében Miklósa Erika operaénekes szerint, aki tizenéves koráig atletizált - egy baleset miatt ért véget a sportolói karrierje -, ám a mai napig rendszeresen fut, teljesítette már a New York-i maratont is. "A kultúra és a sport összetartoznak, a tömegsport elkötelezett híve vagyok - mondta a Budapest díszpolgára címet is kiérdemlő világhírű énekesnő a Népszavának. - Ha felépülne az atlétikai stadion és rendeznék a környezetét, akkor egy olyan élménytér jönne létre a főváros jelenleg elhanyagolt részén (a Rákóczi-híd pesti hídfőjénél), amiből a lakosság is profitálna. Lenne egy olyan hely, ahol biztonságos körülmények között, jó levegőn lehet futni, sétálni, a vb után a stadion lelátóját visszabontanák és a létesítmény mindenki számára elérhető lenne. Nőként nekem különösen fontos, hogy olyan helyen tudjak sportolni, ahol biztonságban érezhetem magam." 
Szerző
Témák
Atlétikai vb
Frissítve: 2019.11.21. 17:39

Oldalanként egymillióért ír tanulmányt Szijjártó testvérének cége a kormánynak

Publikálás dátuma
2019.11.21. 15:59

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Jó hosszút, 200 oldalast. Úgy tűnik, teljesen feleslegesen.
215 millió forintért ír megvalósíthatósági tanulmányt egy multifunkciós autóverseny-pályáról - a Katona Mérnöki Szolgáltató Kft.-vel közösen - a Truck Race Promotion Kft., amelynek operatív igazgatója Szijjártó Sarolta, a külgazdasági és külügyminiszter testvére - írja a G7. A portál megjegyzi: a megvalósíthatósági tanulmánynak nincs sok értelme, hiszen a beruházásról már döntöttek, meg fogják valósítani - három kormányhatározat is született erről - és akár 50-100 milliárd forintba is kerülhet majd. Nem igazán érthető, hogy mi szükség van egy új létesítményre, hiszen a szerződésben kikötött FIA 6-os kategóriás minősítéssel már rendelkezik egy pálya Magyarországon. A nyirádi pálya magántulajdonban van, a Nyirád Motorsport Kft.-nek azonban nem megy jól: az elmúlt öt évben összesen 107 millió forint árbevétel mellett 63 milliós veszteséget ért el. Így nem igazán tűnik úgy, hogy bármilyen valós igény lenne egy új raliversenypályára.     A Truck Race Promotion Kft. mindnesetre nem először jut állami pénzhez: a tavaly 313 milliós árbevételű cég idén már 175 millió forinthoz jutott az operatív igazgató testvére által vezetett külügyminisztériumtól és háttérintézményeitől.
Szerző