Előfizetés

Nemcsak kellemetlen, a hálótársat is veszélyeztetheti a horkolás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.11.23. 14:14

Fotó: Felix Hörhager/dpa Picture-Alliance / AFP
A zavart éjjeli alvás légzéskimaradást, de akár számos betegséget is okozhat, a hálótársnak is.
Minden tíz férfiből négy rendszeresen horkol és a nőknek is több mint ötöde érintett. A hangot a felső légutak lágy szöveteinek vibrációja hozza létre. Alvás közben a garatfeszítő izmok ellazulnak, nem vesznek részt a garat nyitva tartásában, így az felső légúti szűkület vagy akár elzáródás alakulhat ki – mondta Vida Zsuzsanna, a JóAlvás Központ neurológus főorvosa, szomnológus
A horkolás kellemetlen a hálótárs számára, de akár veszélyes is lehet, különösen, ha közben rövidebb-hosszabb légzési szünetek jelentkeznek. Ilyenkor az alvó személy rövid időre abbahagyja a horkolást, majd hangos „felhorkantás” kíséretében hirtelen levegő után kezd kapkodni – ez az úgynevezett alvási apnoé jelensége. Légzéskimaradás akkor történhet meg, ha a központi idegrendszer éber állapotba kerül, ezért a rendszeres mikroébredések megakadályozzák a jó minőségű alvást és egy idő után garantált a tartós kimerültség, fáradtság.
Aki éjszakai légzéskimaradással küzd, annak ugyan közvetlen életveszéllyel nem kell számolnia, de tisztában kell lennie azzal, hogy a jelenség egészségkárosító hatásokkal járhat: a vér oxigénszintje csökken, a szén-dioxidé viszont emelkedik, ennek eredményeként nő az adrenalinszint is, ami emeli a vérnyomást és a pulzust. 
Az alvási apnoéval küszködő beteg tulajdonképpen kisebb fuldoklások sorozatán esik át éjjelente, ami komoly stresszt jelent a szervezetének.

Ez számos betegség, a magas vérnyomás, a diabétesz, a szívinfarktus vagy stroke rizikófaktora. Rövid távon pedig a zavart éjjeli alvás olyan nappali hatásokat eredményezhet, mint fizikai és szellemi fáradtság, nehéz ébredés, nappali aluszékonyság, koncentrációzavar, csökkenő libidó, pszichés problémák, esetleg szívritmuszavar. És mindezek a megzavart hálótársat is veszélyeztethetik.

Nem kell beletörődni

A horkolásra épülő légzészavar diagnózisát és annak súlyosságát éjszakai alvásvizsgálat segítségével lehet megállapítani. Mivel a felső légutak szabad átjárhatósága lényeges szempont, a kivizsgálás része a fül-orr-gégészeti vizsgálat is. Amennyiben itt kiderül valamilyen anatómiai rendellenesség, akár műtétre (orrsövényferdülés, garatplasztika, orrpolipok eltávolítása) is szükség lehet - ismertette a szakorvos. Elképzelhető, hogy nem kerülhető el az életmódváltás sem: túlsúly esetén fogyásra, a dohányzással való felhagyásra és az alkoholfogyasztás minimalizálására lehet szükség. Gyógyszeres kezelés, illetve számos segédeszköz, például szájbetétek, orrszárny tágító tapasz is használható a horkolás megszüntetéséhez. Súlyos esetben alkalmazható a pozitív nyomású légsínterápia, amikor a belélegzett levegő nyomásával tartják nyitva a garatot. 

Múlt századi jófajta palackozott borokat találtak egy lengyelországi palotában

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.22. 15:15
A Zamoyski Múzeum
Fotó: Shutterstock
A szakértők szerint arról tanúskodhat a tizenöt, feltehetően száz évesnél idősebb, minőségi francia bor, hogy a lengyel nemesi udvarokban magas szintű borkultúra létezett.
Tizenöt, feltehetőleg száz évesnél idősebb palackozott bort találtak a délkelet-lengyelországi Kozlówkában, a Zamoyski nagynemesi család egykori palotájában működő múzeum felújításakor - közölte a lengyel sajtó pénteken.
A 18. századi épület pincéjének alapjában rejlő üvegek francia bort tartalmaznak, vörös és fehér fajtákat, a többi között a Chateau Pontet-Canet, a Chateau Branaire-Ducru és a Cantenac Medoc borászatokból. A palackok felbontása nélkül, tűvel vett mintából megállapították, hogy a bor kiváló minőségű. Szakértők szerint a lelet arról tanúskodhat, hogy a lengyel nemesi udvarokban magas szintű borkultúra létezett.
A Zamoyski Múzeum egyik munkatársa, Agata Ulanowska azt közölte: a leletet az épület felújítása után kiállítják, turisztikai érdekességgé válhat.
A kozlówkai Zamoyski-palotát a 18. században építették késő barokk stílusban, az egyik legjobban megőrződött lengyelországi nagynemesi rezidenciának számít.

Cukrokat találtak meteoritokban

MTI
Publikálás dátuma
2019.11.22. 12:30

Fotó: Shutterstock
Olyan összetevőket találtak, amelyek minden élő sejtben jelen vannak. A kutatók szerint az űrben is képződhetnek biológiailag fontos cukrok.
Három meteorit vizsgálata során egy kutatócsoport ribóz és más cukrok jelenlétét állapította meg, ami alapján arra következtetnek, hogy biológiailag fontos cukrok alakulhatnak ki az űrben is. A Földön kívüli minták aminosavakat és más biológiai építőköveket is tartalmaznak. A kutatók elmondása szerint az ilyen cukrok Földre érkezése hozzájárulhatott a legkorábbi biopolimerek kialakulásához. A tudósok eredményeikről a Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) című szaklapban számoltak be.
A japán Tokuku Egyetem kutatója, Furukava Josihiro által vezetett kutatócsoport három, úgynevezett szenes kondrit típusú meteoritot vizsgált, köztük a Murchison meteoritot, amely Ausztráliában landolt. A ribóz, a ribonukleinsav alapvető összetevője minden élő sejtben jelen van. Erre bukkantak a meteoritokban más, biológiai szempontból fontos cukrok mellett. 
Izotópos elemzések szerint a cukrok a Földön kívülről származnak és nem a Földön szennyeződött be velük a minta. "Laboratóriumban végzett kísérleti szimulációk segítségével meg tudtuk határozni a körülményeket, amelyek mellett cukrok képződhetnek az űrben. A tanulmány szerzői arra jutottak, hogy úgynevezett formózreakcióval jöhetnek létre. A reakció során aldehidekből képződik cukor. Az ásványi összetétel alapján arra lehet következtetni, hogy a cukrok azon aszteroidák keletkezése előtt, vagy közvetlenül utána alakulhattak ki, amelyekből a meteoritok eredetileg származnak.
Több mint ötven évvel ezelőtt a kutatók biológiai cukrokat, például glükózt és arabinózt találtak szenes kondrit típusú meteoritokban. Eddig azonban nem sikerült bizonyítani Földön kívüli eredetüket.