Megindul Szegeden az építkezés, de Veszprémben már biztos nem rendeznek meccset az Eb-n

Publikálás dátuma
2019.11.22. 21:51

Fotó: MKSZ
A szegedi aréna építésére 35,8 milliárd forint, a tatabányaira 24,2 milliárd fordítható. Debrecenben 2 milliárdért újítják fel a Főnix Csarnokot, Budapesten az új központi csarnok árát jelenleg 80 milliárdra taksálják.
Magyarország és Szlovákia közösen rendezi meg a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságot, ennek apropóján több stadion is épül, illetve megújul a kontinensviadalra. Az összecsapásokat hazánkban Budapesten, Debrecenben és Szegeden rendezik meg, míg Tatabánya póthelyszín lesz.
Bardóczy Gábor, az Európa-bajnokság kormánybiztosa a Sport TV Mai helyzet című műsorában számolt be arról, Szegeden csütörtökön megtörtént a munkaterület átadása. „Egy 8300 férőhelyes aréna fog megépülni úgy, hogy magában az arénában is a mobil lelátós alsó karéjrészt be lehet tolni, és ott is kétpályás edzőlehetőséget lehet biztosítani a fiataloknak. Mellette épül hozzá egy kétpályás edzőcsarnok, ami önállóan is tud működni, illetve a kézilabda-utánpótlásra is gondolva egy akadémiai, kollégiumi részleg is lesz, ahol több mint 30 gyereket tudunk majd elszállásolni bentlakásos kollégiumban” – mondta Bardóczy a tervek szerint 2021 novemberéig elkészülő szegedi multifunkciós létesítményről, amely sportrendezvények mellett kulturális események, szabadidős rendezvények és konferenciák helyszínéül is szolgál majd. A beruházásra 35,8 milliárd forint fordítható – olvasható a múlt csütörtökön megjelent Magyar Közlönyben.
A második legnagyobb költséggel a tatabányai póthelyszín esetén kell számolni, ott ugyanis egy hatezres vadonatúj aréna fog megvalósulni 24,2 milliárdért. „Szintén tartalmaz konferenciatermet és egy 20 pástos vívótermet is a tatabányaiak kérésére. Bízunk benne, hogy az új csarnok nemcsak a kézilabdásoknak, hanem a vívóknak, cselgáncsozóknak, ökölvívóknak, birkózóknak is egy tökéletes otthon lehet, emellett mindenféle kulturális eseményeket, koncerteket, rendezvényeket lehet rendezni” – fogalmazott a kormánybiztos.
Debrecenben kétmilliárd forint körüli összegből tervezik felújítani a Főnix Csarnokot, amelyben talaj- és parkettacserére van szükség. Emellett az eredményjelzőket kell cserélni, illetve az elektromos berendezéseket kell javítani, hiszen azok fölött is eljárt már az idő.
A fővárosban ugyan adott a Papp László Sportaréna, azonban a tervek szerint megépül a Népliget szomszédságában a 22 ezer fősre megálmodott új kézilabdacsarnok – ezt már jóváhagyta Karácsony Gergely, Budapest új főpolgármestere. A létesítmény ára előbb az egekbe szökött, majd csaknem a felére, 80 milliárdra esett. Az építkezés egyelőre kezdetleges állapotban van, a telket már egy éve megvásárolta hozzá a kormány 13 milliárdért.
A kontinensviadal kapcsán ugyanakkor az eredeti tervek már megváltoztak, lévén a nyertes pályázatban még Veszprém is szerepelt helyszínként. A kormánybiztos megerősítette a korábbi hírt, hogy a Veszprém Arénában nem rendeznek majd Eb-meccseket.
„Le kellett volna szedni a tetejét az egész veszprémi arénának, és felfelé bővíteni egy újabb karéjjal, hogy a kívánt 8 ezer-pár száz férőhelyet el lehessen érni” – mondta a kormánybiztos, aki azt állapította meg, hogy mindez gazdaságosan nem lenne megvalósítható.
Szerző

Sorsoltak: Bulgáriában kezd Rossi együttese

Publikálás dátuma
2019.11.22. 13:04

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
A magyar labdarúgó-válogatottnak először Bulgáriában kell győznie a jövő évi Európa-bajnokság pótselejtezőinek pénteki sorsolása alapján, majd siker esetén az izlandi-román párharc nyertesével csaphatna össze az Eb-részvételért.
A sorsoláson az is kiderült, hogy ha március 26-án Bulgáriában győz Marco Rossi együttese, akkor öt nappal később Budapesten fogadhatja következő ellenfelét a kijutásért. A Nemzetek Ligája eredményei alapján a B és D divízióban kialakult a pótselejtezők négyes mezőnye, így ott csak azt kellett kisorsolnia a görögök Európa-bajnok csatárának, Angelosz Hariszteasznak, melyik elődöntő győztese legyen a finálé házigazdája. Az A divízióból viszont csupán Izland nem jutott ki a kontinensviadalra, így ott a C-ből kellett feltölteni a mezőnyt: a 2004-es Eb-döntő hőse pedig elsőként Izraelt húzta ki, ami azt jelentette, hogy az a csapat maradt a C divízióban és játszik Skócia vendégeként az elődöntőben, míg Magyarország mellett Bulgária és Románia átkerült az A-ba. A Nemzetek Ligája sorrendje alapján utóbbi játszik Izlandon, a magyarok pedig Bulgáriában. A magyar válogatott négy éve pótselejtezőn harcolta ki a részvételt. Amennyiben ez most is sikerül, két csoportmérkőzését a múlt pénteken átadott Puskás Arénában játszhatja, a harmadikon pedig Németország vendége lesz Münchenben.

A pótselejtezők elődöntőinek párosítása:

A divízió: Izland-Románia Bulgária-Magyarország B divízió: Bosznia-Hercegovina - Észak-Írország Szlovákia-Írország C divízió: Skócia-Izrael Norvégia-Szerbia D divízió: Georgia-Fehéroroszország Észak-Macedónia - Koszovó Az elődöntőket március 26-án rendezik, a finálékat pedig 31-én.

Szerző
Frissítve: 2019.11.22. 13:09

Youtuberek bokszmeccse milliók előtt

Publikálás dátuma
2019.11.22. 10:00

Pontozással verte meg youtuber riválisát KSI (az igazi neve Olajide Olayinka Williams JJ Olatunji), aki Los Angelesben mérkőzött meg (immáron másodszor) az amerikai vlogger botrányhős Logan Paullal.
A fiatalok körében rendkívül népszerű sztárok bokszmeccsét 15 ezer ember tekintette meg a helyszínen, illetve több millióan különböző fizetős internetes oldalakon. A youtuber és a vlogger összecsapása egy olyan bokszgálán volt az este főmérkőzése, ahol előttük hivatásos bunyósok csatáztak egymással. 
A szokványosnak nem nevezhető bokszmeccs egyik főszereplője KSI, 26 éves brit youtuber, aki nagyjából tíz éve csinál tartalmat a legnagyobb videó megosztó oldalra. Mára már több mint 20 millió feliratkozója van ezen a platformon, amivel világszerte az egyik legismertebb internetes sztár. 
KSI 2017-ben bokszolt először, akkor egy másik brit ismert internetes sztárral, Joe Wellerrel. KSI nyert, miután a bíró Weller állapota miatt véget vetett a találkozónak, de igazából utóbbi is győzött abból a szempontból, hogy a helyszíni telt ház mellett (7500 fő) még 1,6 millióan nézték élőben az eseményt élőben az interneten, ehhez jött több mint 25 milliós megtekintés az elkövetkező napokba KSI-nek a siker meghozta az étvágyát, ezért kihívta az Egyesült Államokban élő botrányhős vloggert, Logan Pault. Logan Ohióban született, 24 éves, ugyanannyi érdeklődővel (20 millió feliratkozó), mint KSI. Az ő története kicsit más. A mára már megszűnt Vine oldalon lett világszerte ismert, 2016-ban azonban átvándorolt ő is a YouTube-ra. Tavaly hatalmas botrányba keveredett, ezzel a magyar médiumok is foglalkoztak: Japánban ellátogatott az Aokigahara erdőbe, amit öngyilkos erdőnek neveznek. Logan vlogolás közben talált egy felakasztott embert. 
A hirtelen jött sokktól pedig nevetőgörcs tört rá, és folytatta a videót, amit utána feltöltött az internetre, amiből érthető módon óriási botrány lett. KSI úgy gondolta, hogy két legyet üt egy csapásra, bedobja az öccsét is a csatatérre (Deji Olatunji), aki Logan öccsével, Jake Paullal fog egy külön csatát vívni. 
A családi ütközetekre 2018. augusztus 25-én, a Manchester Arénában, 21 000 ezer ember előtt került sor: Jake legyőzte Dejit, majd jött a két nagyágyú mérkőzése. 
Mindenki pechére (vagy épp szerencséjére) döntetlennel zárult a találkozó, így meg is egyeztek egy visszavágóban, bár a szerződésük ettől függetlenül tartalmazott olyan részt, amiben szerepelt egy második mérkőzés lehetősége is. A számok ismét önmagukért beszélnek: csak a jegyeladásokból keletkezett 3,5 millió dollár bevétel, 1,05 millió ember már fizetett azért stream-szolgáltatónak, hogy nézze a küzdelmet, a Twitch nevű oldalon pedig további 1,2 millió ember illegálisan követte az eseményeket. 
A döntetlen tovább hergelte a két sztárt, a mindent eldöntő meccs pedig nem is feltétlen a pénzről és az ismertségről szólt, hanem a büszkeségről, presztízsről, egóról. A meccs profi bokszmeccsnek lett nyilvánítva, így fejvédő nélkül lehetett küzdeni. A felkészítő csapatokban is nem kis kaliberű embereket lehetett találni: Logan Paulnál ott volt Shannon Briggs, hivatásos bokszoló, aki 68 összecsapásából 60-at megnyert, de KSI is olyan emberek elismerését ivívta ki, mint például a profi ökölvívó Anthony Joshua, aki többször vele edzett.
A helyszín ezúttal a Los Angeles-i Stamples Center volt. A brit bázisú DAZN csatorna nagyjából 1 millió fizető nézőt hozott, de a Sky Sports is sugározta a mérkőzést. A magyarok a Fight.tv-n tudták nézni 10 dollárért (nagyjából 3000 Ft) a küzdelmet. További érdekesség, hogy összesen nyolc mérkőzést láttak az érdeklődők, hétszer profi ökölvívók csaptak össze, majd jött a fő attrakció, a youtuberek csatája. A mérkőzés olyan iramban és szinten zajlott, ahogy arra számítani lehetett. Derekas küzdés, ami nagyon messze van az igazi profi ökölvívástól. Persze ember legyen a talpán, aki szűk másfél év alatt profivá válik. KSI nyert, ezzel egy időre biztosan véget vetve a közte és Logan Paul között zajló rivalizálásnak. 
Furcsa világot élünk, amikor profi bokszgálán két internetes sztár bunyója a fő show. A boksz világa ebből kétségkívül tud profitálni, hiszen új embereket vonzhat be a sportág, más kérdés, hogy azt nem tudni, a profi ökölvívók hogyan dolgozzák fel a tényt, hogy háttérbe szorulnak a mérkőzéseik a youtuberek csatája mögött. Ebben az évben a nézettségi adatok alapján az év bokszmeccse két internetes sztár csatája volt. A nagy meccs 15:19-nél kezdődik: 
Témák
ökölvívás