Álhíroldalakat jelent fel Gulyás Gergely

Publikálás dátuma
2019.11.23. 12:07

Fotó: Codra Botond / Facebook/Tusványos
A kancelláriaminiszternek elege lett abból, hogy olyan valótlanságokat idéznek tőle, amiket ő nem mondott, beperel több kamuhíroldalt is.
„Az elmúlt hónapokban veszélyesen elterjedtek az álhírportálok, melyeknek jól láthatóan egy céljuk van: mivel a kormány intézkedéseit érdemben nem tudják vitatni, ezért inkább kormánypárti politikusoktól származó idézetként feltüntetve olyan hazugságokat terjesztenek, amelyek soha nem hangzottak el! Ezeket a Facebookon széles körben terjesztik.” - írta a Facebookon Gulyás Gergely. A kancelláriaminiszter azért pöccent be, mert elmondása szerint a napokban ezek az álhírportálok a nyugdíjak csökkentéséről, sőt megszüntetéséről hazudtak - soha el nem hangzott mondatokat - mások mellett - az ő szájába adva. „A valótlan állításokkal szemben a valóság az, hogy a nyugdíjak megvonására kizárólag a szocialista-liberális kormány alatt került sor” - jelentette ki Gulyás (azt azonban nem tette hozzá, hogy a 13. havi nyugdíj megvonásáról van szó, amit 2002-ben a szocialista Medgyessy-kormány vezetett be, és 2009-ben, a gazdasági világválság miatt a Bajnai-kabinet szüntetett meg).  
A hirzona24.com , az otpercpiheno.blogspot.com és a blikkruzs.me álhíroldalak bejegyzései Gulyás szerint egyértelműen jogsértőek, ezért rágalmazás miatt büntetőfeljelentést tett a Legfőbb Ügyészségen és a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

Folytassa, kancelláriaminiszter!

Persze, ha Gulyás komolyan veszi az álhírek elleni harcot, akkor rengeteg dolga lesz majd a kormányoldalon is: mint bejegyzése kapcsán a 444.hu megjegyzi, Rétvári Bence Momentumról szóló valótlan állítása miatt is perelhetne. Vagy, számon kérhetné az Emberi Erőforrások Minisztériumát és az Innovációs és Technológiai Minisztériumot is, amiért közleményükben azt állították, hogy a pedagógustüntetéseket szervező szakszervezetek a Soros-hálózat céljait szolgálják, és saját szervezésű tüntetésükkel a Soros-hálózat rendezvényéhez csatlakoznak.
Ha tovább megyünk, Gulyás Gergely akár saját, később valótlannak bizonyuló állítása miatt is kiakadhatna, hiszen ő maga mondta ki, hogy a Tarlós István és Orbán Viktor közötti, ezermilliárdos fejlesztési forrásról döntő Budapest-megállapodás személyes egyezmény, és csak a volt fideszes főpolgármester és a miniszterelnök között érvényes. Ehhez képest, Gulyásnak személyesen kellett sajtótájékoztatót tartania Karácsony Gergely új főpolgármesterrel, és elismernie, hogy a Budapest-egyezmény, a kormány és a főváros partneri viszonya Karácsony öt éves megbízása idejére is érvényben marad.
Szerző
Frissítve: 2019.11.23. 13:45

Gyanúsított lehet az ördög ügyvédje is

Publikálás dátuma
2019.11.23. 10:58
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Miközben sorra szüntetik meg a Borkai Zsolt ügyében indult nyomozásokat, a hatóságok kiemelten foglalkoznak az őt lebuktató blog szerzőivel.
Hamis vád és nagy nyilvánosság miatt elkövetett rágalmazásért hamarosan meggyanúsíthatják az „ördög ügyvédjét”, aki nem magányos elkövető, hanem több személy egy ellenzéki párthoz közelálló körből - állítja a Magyar Nemzet, bár azt nem árulják el, hogy melyik párt lenne érintett az ügyben. A lap emlékeztet, hogy az „ördög ügyvédje” blog tette közzé azt a titokban készült szexvi­deót, amin többek között Borkai Zsolt volt győri polgármester és ügyvéd barátja, Rákosfalvy Zoltán látható egy jachtos orgián, és ami a politikus bukását okozta.  

Miféle bűncselekmények?

A szexjelenetek kommentálása mellett a blog szerzője vagy szerzői egy sor bűncselekményről is beszéltek, így kokainfogyasztásról, illetve közpénzek ellopásáról, amelyekről bizonyítékokat is ígértek, de ezek a mai napig nem kerültek elő – jegyzi meg a kormánypárti lap. Hozzáteszik, hogy ügyészség bizonyítékok hiányában megszüntette a hivatali visszaélés és kábítószer-használat gyanújával indított nyomozásokat, melyeket a Borkai-botrány kapcsán Tényi István és a győri Párbeszéd feljelentései után indítottak. 
A Magyar Nemzet kitér arra is, hogy zsarolással gyanúsítják a nyomozók azt a két nőt, akik prostituáltként szolgáltattak Borkainak és az ügyvédnek a horvátországi hajóúton, és Póczik József volt válogatott labdarúgót is. Póczik állítása szerint úgy került kapcsolatba a Borkai-üggyel, hogy ő vitt el néhány, ismeretlenektől kapott szexfotót a volt győri polgármesternek - nem azért hogy zsarolja (ezt a gyanúsítást vissza is utasítja), hanem, hogy figyelmeztesse és segítsen neki.
A kormánypárti lap felsorolásából úgy tűnhet, mintha Borkai Zsolt csak elszenvedője és nem aktív előidézője lenne a korrupciógyanút is felvető országos botránynak

Az pedig egyértelműen látszik, hogy az ügyészség nem egyforma lelkesedéssel nyomoz Borkai megzsarolása és felelőssége ügyében.

Több Borkai-közeli vállalkozót is kihallgattak

Arra azonban nem térnek ki, hogy gyanúsítottá váltak a Borkai köréhez sorolt vállalkozók is. a Magyar Hang úgy értesült, hogy gazdasági ügyek miatt tartottak házkutatást két, Borkai érdekköréhez tartozó üzletembernél, Szabó Ervinnél és Neumann Zoltánnál, és mindkettőjüket Budapestre szállították gyanúsítotti kihallgatásra. 
Mint arról a Népszava is többször írt, a nyilvánosságra került szexvideón Borkai mellett látható barátja, az ügyvéd Rákosfalvy Zoltán és – ruhában – a győri étterem tulajdonos, Szabó Ervin is. Neumann nem látható a videón, őt a Borkai érdekkör meghatározó háttéremberének tartják. Szabó Ervin kegyelt helyzetben volt Győrben, hiszen – mint arról az Index írt – a városban közpénzből rendezett Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválon például a vesztes ajánlatnál négyszer drágábban, 896 millió forintért nyerte el az étkeztetés feladatait. Azt már lapunk szúrta ki, hogy Borkai lánya 2014-ben vett Szabótól egy céget, amelynek bejelentett címe a most kihallgatott vállalkozó
Csak emlékeztetőül: Borkai fia Rákosfalvynak köszönhet sokat, az ő érdekeltségébe tartozó, lényegében bevétel nélküli cégnél dolgozott havi egymilliós fizetésért. Rákosfalvy kapcsán a Magyar Hang azt írta: különös módon nemrég csőtörés volt irodájában, aminek következtében dokumentumok semmisültek meg.
Szerző

A kormány szerint Sorost szolgálják a tanártüntetésre készülő szakszervezetek

Publikálás dátuma
2019.11.23. 09:34
A Tanítanék Mozgalom korábbi tüntetése. Képünk illusztráció
Fotó: Népszva
Látszólag alacsony fizetésük és túlhajszoltságuk miatt vonulnak utcára a pedagógusok, Kásler Miklós és Palkovics László minisztériuma azonban tudja, mi zajlik a háttérben
 Politikai célokat szolgál, nem a pedagógusokat szolgálja a tüntetés - reagált az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) közös, pénteken az MTI-hez is eljuttatott közleményében a pedagógus-szakszervezetek bejelentésére.    

Intett a karmester, mehet a sorosozás

A két tárca közleménye szerint pedagógus- és más szakszervezetek által bejelentett tüntetés ismét az ellenzék és "a Soros-hálózat politikai céljait, nem a pedagógusokat, pláne nem a gyermekeket szolgálja". Megjegyezték, szerintük ugyanazok a szakszervezetek készülnek a jövő héten tüntetésre, amelyek eddig is minden ellenzéki és "Soros-hálózat" által szervezett akció mögé beálltak. Most is ezt teszik, a "Soros-hálózat" háromnapos tüntetéséhez csatlakoznak - tették hozzá. A kormány az utóbbi időben kerülte a sorosozást, de Orbán Viktor pénteki rádióinterjúját bátorításnak tekinthették a minisztériumok is, így újra kezdődhet a személyre szabott gyűlöletkampány.

Pedig minden olyan jól alakult

Az Emmi és az ITM úgy látja, hogy az oktatásba, az iskolák fejlesztésére, a pedagógusok bérére, a diákok és szüleik támogatására napjainkban minden eddiginél több pénz megy. „A pedagógusok voltak az elsők, akiknél átfogó béremelési program indult, átlagosan 50 százalékkal emelkedett a pedagógusok bére, és jövő januártól a szakképzésben dolgozó pedagógusok bére átlagosan további 30 százalékkal emelkedik. A minisztériumok szerint baja inkább a szakszervezeteknek van, azzal, hogy a tanárok a munka törvény könyve alá , rugalmasabb foglalkoztatási körülmények közé kerülnek majd.
A közleményben lesorosbérencezett szakszervezetek  (a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának tagszervezetei, a Magyar Szakszervezeti Szövetség, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet, az Oktatási Vezetők Szakszervezete és a Keresztény Pedagógusok Szakszervezete)   november 30-á, országos sztrájkra készülnek, mivel a kormány többszöri kérésük ellenére az utolsó határidőig, november 22-ig sem volt hajlandó egyeztetni velük a pedagógusi béremelésről és a munkaterhek arányosabb felosztásáról.

A takarító is többet visz haza

Arról , hogy valójában mennyit keresnek a tanárok sokat elmond a Pedagógusok Szakszervezete Ifjúsági Tagozatának figyelemfelhívó akciója: egy matematika-informatika szakpáros, egyetemi végzettségű tanár hat év szakmai tapasztalattal nettó 166.486 forintot keres, egy három év tapasztalattal rendelkező gyógypedagógus pedig 150 ezer forintot.
Ehhez képest egy takarító ma nettó 250 ezer forintot is hazavihet - igaz, a tanárok sok esetben az ő feladataikat is ellátják az iskolákban, hiszen van, ahol a tanárok után maguk takaríthatnak az intézményben.
A PSZ kérdőíves felmérése alapján – melyet több mint 4600-an töltöttek ki – brutálisan nőttek a vállalt óraszámok is: : míg 2008-ban heti 42 órát dolgoztak a pedagógusok, a mostani kérdőív kitöltői között az átlagos heti munkaidő 56 óra. A válaszadók 90 százaléka dolgozik többet 40 óránál egy héten (mindebbe a helyettesítés, az adminisztráció, a felkészülés, felügyelet, túlórák és más többletfeladatok is beletartoznak). A tanítással lekötött munkaórák száma heti 22-ről 25-re emelkedett átlagosan.     
míg 2008-ban heti 42 órát dolgoztak a pedagógusok, a mostani kérdőív kitöltői között az átlagos heti munkaidő 56 óra. A válaszadók 90 százaléka dolgozik többet 40 óránál egy héten (mindebbe a helyettesítés, az adminisztráció, a felkészülés, felügyelet, túlórák és más többletfeladatok is beletartoznak).

Szerző