Hongkong;Hongkongi tüntetések;

2019-11-25 07:56:42

Elsöprő sikert arattak a demokraták a hongkongi választásokon

Carrie Lam, Hongkong kormányzója első állásfoglalásában kijelentette, elfogadja az eredményt és odafigyel „a nép hangjára”.

Elsöprő, földcsuszamlásszerű győzelmet arattak a demokrata jelöltek a Pekinggel támogatottakkal szemben a hongkongi helyhatósági választásokon. A 452 helyből ugyanis 390-et szereztek meg, ezzel 90 százalékos többségre tettek szert. Carrie Lam, Hongkong kormányzója első állásfoglalásában kijelentette, elfogadja az eredményt és odafigyel „a nép hangjára”. Reményét fejezte ki, hogy megmarad a béke és a biztonság a Kínához tartozó tartományban. Igaz, erről elég nehéz beszélni a hónapok óta tartó, egyre elkeseredettebb tüntetések miatt.

Amikor helyi idő szerint éjfél után bejelentették az első eredményeket, az ellenzékiek üdvrivalgásban törtek ki. Sokan a tüntetések szlogenjét („Megszabadítani Hongkongot – Most forradalmat”) skandálták. Az egykori ellenzéki diákvezető, Tommy Cheung azt közölte, „ez a demokrácia hatalma, valóságos demokratikus cunami”. A már ellenzéki többségű körzeti tanács egyebek mellett közlekedési, egészségügyi, vagy az újrahasznosítást érintő kérdésekben illetékes. Nagy hatalma nincs ugyan, de a választás eredményét Peking aligha hagyhatja figyelmen kívül. Vang Ji kínai külügyminiszter mindenesetre a végeredmény közlése előtt nem sok jót sejtetően megjegyezte: bármi legyen is a voksolás eredménye, Hongong akkor is Kína része marad.